Gezi Yazarlığı Nasıl Yapılır?

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

63 Yorum Var

  1. Elif İ. dedi ki:

    Faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler paylaşımınız için ?

  2. alev dedi ki:

    çok güzel yazı olmuş. ben de sürekli kendini koyan kadın gezgin grubuna giriyorum sanırım:) okurken çok güldüm, haklısın. fotoğraf altındaki yazılar konusuna da katılıyorum. bu aralar aklımda benim de değişik bir proje var ama bu projeyi yapmak için sağlam bir kaynak ayırmak gerekiyor. gezemeyen gezgin olarak bir süre daha hayallerde yaşayacak bu proje ama hamile kadın projesi de çok iyiymiş. bu kadar samimi bir şekilde paylaştığın için çok teşekkürler.

  3. Gezi Tozu Burcu dedi ki:

    Her yiğidin ayrı yoğurt yiyiş tarzı var. Fotoğraf ya da paylaşım ya da blog içeriği konusunda bazı takipçiler cidden bilgiden ziyade hikayeye değer veriyor. Masal okuyor gibi okumak hoşuna gidiyor. Teknik bilgiyi zaten İngilizce kaynaklardan bulurum diyor.

    İNSAN ODAKLI kısmına kesinlikle katılıyorum. Rotasız Seyyah’ı diğer bloglardan ayıran kesinlikle bu.

    Seyahat blogu benim 1/4’ten fazla zamanımı alıyor. Sıfır bilgi ile başladığım için işin teknik kısımları zorlayıcı. Maddi gelir seviye işi tutturabilene kadar çoook düşük. Destek olmadığı müddetçe ekmek teknesi yürümez.

    Sevdiğiniz işi yaparsanız çalışmış sayılmazsınız…

    Herkese kolay gelsin.

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Teknik konular dedin de, wordpress, domain, hosting nedir onları da yazıya ekledim. Sağol hatırlattığın için :)

  4. Güneş AKDOĞAN dedi ki:

    Fotoğrafçı Türk gezgine rastlamadığını okuyunca üzüldüm valla.
    Gezmek, fotoğraf çekmek insanın kendisine ait bir duruşudur. Kafayı neye takarsa onun peşinden gider. Birisi kafayı portreye takar, diğeri ise yosunlara. Birisi insanın hikayesini anlatır diğeri ise göçmen kuşların hikayesini.

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      “Yazacaklarım ansiklopedik bilgiler değil, tamamen kendi tecrübelerime dayalı şeylerdir.”

      • Güneş AKDOĞAN dedi ki:

        Gezgin fotoğrafçıyım diyen insanın en azından Ara Güler’i, Coşkun Aral’ı, Sabit Kalfagil’i bilmemesi bence ayıptır.
        Ne büyük ustalar var ki hepimizi ceplerinden tekrar tekrar çıkarır. Onlar adına ben utandım valla.
        Biz gibi serserilik yaparak gezen, blog yazan, fotoğraf çekenlere ithafen edilmiş bir söz ise çok daha üzücü.
        Her şey bir yana madem hiç bir isim bilmiyorsun sen ve burayı okuyanlar için hemen aklıma ilk gelen isimleri yazayım. En azından ustaları anmış oluruz.

        Türkiye’den gezgin fotoğrafçılar;
        Ara Güler
        Coşkun Aral
        Sabit Kalfagil
        Sinan Çakmak
        Özcan Yüksek

  5. “Dünyayı çok iyi gezen Türk Gezginlerimiz var ama içlerinde fotoğrafçı olanını hiç görmedim” çok şanssız bir cümle olmuş…
    Bunun dışında oldukça bilgi dolu yazı olmuş fakat başlığını “Gezi Yazarlığı Nasıl Yapılır” değil de “Sosyal medyada yazdıklarınız nasıl daha çok okunur, fotoğraflarınız nasıl daha çok görüntülenir” yapabiliriz. Bu konuda gerçekten çok güzel öneriler var.
    Fakat iş yazarlık kısmına gelince, sosyal medya reytinglerine oynamak, takipçi sayısını hedeflemek biraz yazarın özgürlüğünü kısıtlamıyor mu? Sonuçta özgün olmanın yolu özgür olabilmekten, reyting’leri -mümkün olduğunca- takmadan yazmaktan geçmiyor mu? Sponsor konusuna hiç girmiyorum:)
    Naçizane fikrim “yazmak” derken eğer bir blogdan söz ediyorsak, ve eğer blog dediğimiz şeyi de kişisel bir alan olarak kabul ediyorsak, tribünlere oynamaktansa ne hissediyorsanız yazın. Eğer bu işi iyi yapıyorsanız birileri sizi eninde sonunda okuyacaktır:)
    Son olarak; sosyal medya hakkındaki öneriler çok güzel, kabul ediyorum:)

    • Mert dedi ki:

      Yaptığı iş ‘gezi’ yazarlığı ve insanların dünyayı gezerken, keyfine bakmak varken oturup saatlerce yazması, düzenlemesi, paylaşması ve geri dönüşlere cevap vermesi bir karşılık beklediğini gösterir ki bu çok doğaldır. Zira gezme konusundan en büyük engel maddi durumdur. Bu durumda takipçi sayısını hedeflemek mantıklıdır. Kanımca.

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      “Yazacaklarım ansiklopedik bilgiler değil, tamamen kendi tecrübelerime dayalı şeylerdir.”

  6. Cafer Alkan dedi ki:

    İnstagram’da algoritmasını değiştireceğini söyledi. Fotoğraflar yüklenme zamanına göre değil, önem sırasına göre listelenecek.

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Yani beklediğim bir durumdu. Aynısı twittera da geldi. Umarım facebookdaki gibi “illa para vereceksin, gönderini daha çok kişiye ulaştıracağız” mantığına gitmezler.

      • Uğur dedi ki:

        Paylaştığım resmi daha fazla kişi görmesi için reklam yapmak saçmalık olur,bunun için kim para harcar merak ediyorum.Mesela gezi resminin neyinin reklamını yapacaksın ki değil mi?
        İnstagramın amacı, az resim koy ama çok etkili bişey olsun, etki yaratsın.yediğinin içtiğinin resmini koyma mı demek istiyordur :)

  7. Uğur dedi ki:

    Blogunuzu takip ediyorum, videoları izliyorum özelliklede meksika cenoteleri çok güzeldi.Belkide meksikaya gitsem cenotelerden habersiz olacaktım siz bilgi vermeseydiniz. Her gezi blogundan,yani her insanın farklı bakış açılarından güzel bilgiler ediniyoruz.Daha uzun videolar olsaydı keşke diyorum 2-3 dakika yetmiyor.Konuşmak şart değil, tropikal plajda denizin sesini bile almak bana yetiyor.

  8. Melih dedi ki:

    Paylaşımıniz için çok teşekkürler

  9. tamer dedi ki:

    evet sonuna kadar katılıyorum. ben seyahat bloglarını bilgi almak için okuyorum. nasıl gidilir, nerede kalınır, otobüs ile gidersem hangi parkuru seçeyim, güvenlik vs vs…

    ama takip ettiğim çok az blog bunlara yer veriyor. Selfie çubuğunu elinden düşürmeyen, aynı ağacın 8 değişik resmini görmekten tükendik valla.

    zaten az buçuk bilgimiz var gideceğimiz coğrafya ile ilgili, yazarların fiyat konusuna girmesi en büyük beklentimiz.

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Yani herkesin farklı bir yazı tarzı olur anlarım da. Sizin de bahsettiğiniz gibi bu bilgiler öncelikli olmalı diye düşünüyorum.

  10. Enes dedi ki:

    Sevgili Mehmet
    Harika bir yazı olmuş çok güzel özetlenmiş.
    Emeğine sağlık

  11. Nurcan Ilgin dedi ki:

    Cok degerli bilgiler bunlar. Cok tesekkur ederim. Gezilerimi daha farkli paylasmam gerektigini daha iyi anladim. Su bahsettiginiz kendi resminizi koymayin olayina koptum :) biz kadinlar kendi resmimizi koymadan yapamiyoruz ama :) erkeklerden farkliyiz bu konuda :)))

    Paylasim icin tesekkurler

  12. Cem Akkılıç dedi ki:

    Fotoğraf bu işin olmazsa olmazıdır. Tabi her fotoğraf maalesef kabul edilebilir kaliteden uzak oluyor. Siz gayet başarılısınız bu konuda

  13. ugur dedi ki:

    Sen o mağaraya yada obruğa nasıl girdin nasıl bir cesaret?
    hiç tanımadığın insanlara güvenmeyi , 200 metre aşağı inmeyi geçtim, 200 metre yukarı çıkmaya nasıl cesaret ettin hiç tecrüben yokken pes artık :)
    saygı duydum “respect”

  14. Taflan Kandemir dedi ki:

    Eline sağlık, dolu dolu hem eleştirel hem destekleyici ve yeni başlayanlar için örnek olucu bir yazı olmuş. Acı bir de güncelleme, instagram da facebook yolunda ilerliyor gibi. Hem gösterim algoritması uygulamaya başladı hem de artık çok reklam içeriği çıkartıyor. (Hâlâ facebook’tan kat ve kat iyi tabii)

  15. Savas tuncer dedi ki:

    Dunyayi gezen turkler icinde fotografci olanini girmefim demissiniz.. Fotografci.gezgin. dunya turu .hakan oge….
    Bir goz atmanizi tavsiye ederim…
    HAKAN OGE. ATLAS DERGISI.

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Sanırım bir yanlış anlaşılma var. ‘Görmedim’ derken yazdığım paragrafı komple okuduğunuzda “Gezip, bunları aktif olarak paylaşanı görmedimi” kastediyorum. Yoksa elbet ki gezen onlarca, yüzlerce fotoğrafçı Türk vardır.
      Selamlar.

  16. Enes Özden dedi ki:

    Gayet bilgili olmuş hocam. Özellikle birçok gezi sitesinin güvensizliğini göz önüne alırsanız, kendi fotoğraflarını paylaşmalarını gayet normal. Sonuçta 10 gezi sitesinden 9’u şans eseri Roma’ya gidiyor. Ben gezginim diye site açıyor. üstüne bir de resimlerine logo basıyor. En azından 2 sene gibi uzun bir süre kendi fotoğraflarınızdan birkaç parça eklemekte yarar var. ”aaa bu diğerleri gibi fotoğrafları satın almıyor gerçekten gezmiş” diyebiliyorlar. Şimdiki moda ise, 10-15 tane yazar ismi ile, aynı kişinin aynı tarzda yazılar yazması. Nereye gidecek bu gezi sitelerinin hali çok merak ediyorum. Bu arada sormadan edemicem. Fotoğraflarınızda lightroom mu kullanıyorsunuz ?

  17. sevda handan dedi ki:

    Güzel bir anlatım vede makale.

  18. Seçil dedi ki:

    Cinsiyetçilik kokmasının dışında şahane bir paylaşım olmuş.

  19. izzet dedi ki:

    bilgiler faydalı, yazı sürükleyici, benim gibi okumayı sevmeyen :(:( (utanarak söylüyorum) biri bile sayfanın en dibine ne zaman geldiğini anlamıyor, sana naçizane tavsiyem; kafana göre takıl böyle iyi…

  20. izzet dedi ki:

    bu arada ben trabzonsporluyum eğer takımdaş isek sevinirim…

  21. samet can dedi ki:

    Abi Şuan Nerdesin… Canım Sıkılıyo Benim…

  22. sohbet dedi ki:

    Çok güzel bir blog

  23. sohbet dedi ki:

    yeni yerler gezmek güzeldir heralde

  24. Gaziantep Rumkaleye de bekleriz

  25. serkan dedi ki:

    Güzel bir blog sayfası

  26. Muge dedi ki:

    Siz ne kadar iyi bir insansınız ❤️

  27. sohbet dedi ki:

    Çok güzel bir makale

  28. Burcu Basar dedi ki:

    Çok güzel bir yazı olmuş. Her ne kadar ben de Türkiye’de seyahat eden ama fotoğraf çeken yok tespitine katılmasam da. Bu alanda başta Kerem Yücel olacak şekilde çok önemli isimler var. Türkiye’deki seyahat yazarlığı konusunda ise, okuyucuya bilgi veren yazılar yazmak oldukça önemli ancak bilgiye kısa araştırma sonrasında kolayca ulaşmak artık fazlasıyla mümkün. Benim Türkiye’de eksiğini çektiğim hikaye anlatımlı seyahat yazıları. Dergilerde de bu tür yazılara daha çok yer verilse bugün gelinen duruma gelinmezdi belki.

    • Rotasız Seyyah dedi ki:

      Konu; gezip, fotoğraflayıp bunları sosyal medya hesaplarından ya da internet sitesinden paylaşanların olmadığına yöneliktir. Yoksa “olur mu canım Ara Güler var ya” diyenler bile var.

  29. sohbet dedi ki:

    güzel bir makale

  30. güncel tracker dedi ki:

    gezi yazarlığı yapmak için çok gezmek gerekir. bende gezmeyi pek sevmem. onun için normal blogger olmaya karar verdim. bilgi için teşekkürler.

  31. A. Taha dedi ki:

    yazı için teşekkürler, sitenizde harika bilgiler ve fotoğraflar var..

  32. ali dedi ki:

    Harika bir blog sayfası…

  33. sohbet dedi ki:

    Kliteli vede bir okadar güzel bir site olmuş elinize sağlık

  34. Meltem dedi ki:

    Elinize saglik, gercekten ogretici bir yazi olmus, yeni bir blog scmak uzereyken okumak cok faydalu oldu. Iyi seyahatler diliyorum.

  35. Ayşenur Korkut dedi ki:

    Merhabalar. Çok bilgilendirici bir yazı, ben de yeni yeni gezi yazarlığı yapmaya başladım. Gerçekten zor, emek ve sabır isteyen bir süreç ancak güzel geribildirimler de bu emeğe değiyor. Paylaştığınız bu yazıdan çok yararlanacağım kesin. Teşekkürler. Sevgiyle kalın.

  36. Kudret YILMAZ dedi ki:

    İlgi duyduğum bir konu ama nasip olur mu bilinmez :) Teşekkürler.

  37. haber dedi ki:

    bu güzel bilgiler için çok teşşekür ederim.

  38. Gecenin Bekçileri dedi ki:

    Keşke biz de gezebilsek

  39. Tourwix dedi ki:

    Çok faydalı, ve degerli bilgilere göre içden teşekkür ediyoruz Tourwix adına

  40. Fuat Meydan dedi ki:

    Teşekkürler, kolay kolay yorum yazmam, ancak çok beğendim, içeriği dolu dolu çok güzel ders niteliğinde bir yazı olmuş, elinize emeğinize sağlık. Özellikle verdiğiniz örneklemeler gezi yazıları için oldukça faydalı, keşke bu örneklere biraz daha yer verebilseydiniz. Hoş çakalın neşeyle kalın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: