Ekvador Gezi Notları -2-
Benim gibi Kolombiya’dan karayoluyla geçerseniz Kosta Rika ya da Panama’ya geçişlerdeki gibi bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum. Herhangi bir uçak bileti ya da nerede kalacaksın gibi şeyler sormadılar. Türk vatandaşlarından vize istemeyen Ekvador’da 90 gün kalabilirsiniz. 2 Ayımı geçirdiğim Ekvador’da alttaki rotayı izlemiştim. Ülke ufak ama hep dağlık olduğu için yolculuklar biraz uzun sürebiliyor.
1- İbarra
Ekvadora girdikten sonra otobüs terminaline dolmuş ya da taksiyle geçebilirsiniz. Sınırda tanıştığım 2 gezginle beraber toplam 3 USD’lik taksi ücretini bölüşmüştük. Terminalden İbarra’ya ise otobüsle 3 USD’ye gittim. İbarra pek turistik bir yer olmasa da konaklama alternatifleri çok. Yalnız Ekvador’da şöyle bir durum var; neredeyse her otelin tabelasında hostel yazıyor. Ama içi aslında bildiğiniz otel, odalar paylaşımlı vs. değil. Yani Ekvador geziniz süresince bu hostel tabelalarına çok takılmayın. Ben özel odalı bir hostelde gecelik 8 USD’ye kalmıştım.
İbarra merkezinde ve çevresinde pek yapacak birşey bulamadım. Aslında civarda birkaç köy vardı ama Otavalo’ya gideceğim için onları es geçtim. Eğer ben ülkedeki her şehri göreceğim gibi bir düşünceniz yoksa buraya hiç uğramayın.
İbarra’dan Otavalo’ya 2,5 USD ödeyerek otobüsle geçtim.
2-Otavalo
Köylü halkın şehir merkezinde açtığı pazar ve sadece cumartesi günü kurulan hayvan pazarı ile Otavalo Ekvador’un en turistik yerlerinden biri. Tabi bunun etkisiyle de konaklama alternatifleri çok ve fiyatları da orta karar. Bulduğum düzgün bir otelde paylaşımlı oda 10 USD iken özel odada 15 USD’ye kalmıştım. Gün boyu ve akşamları meydanda kurulan sokak pazarlarından yöresel yemekleri çok uygun fiyatlara yiyebilirsiniz. Burası için köyün ufak şehirleşmiş hali diyebilirim. Heryerde yöresel kıyafetli kadınları görebilirsiniz. Hatta tüm Ekvador gezim boyunca Guamote şehrinden sonra buradaki kadar geleneksel kıyafetli kimseyi görmemiştim. Eğer fotoğrafa ilginiz varsa burası sizi fazlasıyla tatmin edecektir.
Hayvan pazarı cumartesi günleri sabah 6’da kuruluyor ve öğlen 10-11’e kadar devam ediyor. Ne kadar erken giderseniz o kadar çok şey görebilirsiniz. Ve insanlar genelde fotoğraf çekilmesine de karşı değiller. Pazarlarda duruma göre sattıkları meyvelerden ya da ufak hediyelik eşyalardan alırsanız fotoğraf çekme konusunda sıkıntınız olmaz.
Ekvadorun geleneksel yemeklerinden biri altta fotoğrafını gördüğünüz hamster benzeri bir hayvandan yapılıyor. Daha doğrusu onu bildiğiniz tavuk gibi kızartıp yiyorlar. Adı bazı yerlerde cui bazı yerlerde gine domuzu olarak geçiyor. Daha önce Peru’da yemiştim. Bildiğiniz tavuk gibi bir tadı var. Pazarda sürekli bu hayvanların satıldığını görebilirsiniz. Yine pazarda başka çeşit hayvanları görecek olsanız da buraya öyle büyük beklentilerle gelmeyin derim.
Merkezdeki pazar ise normalde her gün kuruluyor ama cumartesi günleri tüm sokaklar tezgahlarla doluyor. Otavalo’ya muhakkak cuma gününden gelip, haftasonunu burada geçirin. Zaten 3 gün burası için yeterlidir. Eğer vaktiniz kısıtlıysa iki gün de yeter.
Otavalo civarında doğa yürüyüşü yapılacak yerler olsa da ben pek ilgilenmedim. Bu tip dağ, tepe yürüyüşlerini seviyorsanız ilginizi çekebilir. Etraftaki köylerde yerlileri aramaya gitmiştim ama genel itibariyle tüm yerli grupları modern hayata geçtiği için bu anlamda görülecek çok fazla bir şey yok. Ziyaret ettiğim köyü ve evleri görmek isterseniz alttaki linke bakabilirsiniz;
Bir Garip Yerli Ziyareti
Zamanınız varsa buraya 3 gün ayırın derim. Otavalo’dan başkent Quito’ya 2,5 USD vererek otobüsle geçtim.
3- Quito
Ekvador’un en tehlikeli şehirlerinden birine geldik. Başkent Quito maalesef turistler için biraz güvensiz. Kimse canınıza kastetmez ama malınıza göz dikebilirler. Tanıştığım birçok gezginin burada kötü tecrübeleri vardı. Çoğu belediye otobüslerindeki yankesiciler yüzünden cep telefonu ve cüzdanını çaldırmış. O sebeple Quitoda kalabalık saatlerde kesinlikle belediye otobüsünü kullanmayın. Hatta kaldığım hostelin sahibi yabancıysan burada otobüse hiç binme diyordu.
Ekvador’daki güvenlik problemlerinden biri de benzer şekilde şehirlerarası otobüslerde yaşanıyor. Sık olmasa da, yine bir gezginin sırt çantasını otobüsün bagajından çalındırdığını öğrendim. O sebeple çantanızı bagaja verirken etiket alıp, görevliyi de sıkı sıkı tembihleyin. Birşey olmaz, çalınmaz di mi gibisinden. Eğer yol uzunsa ve uyuyacaksanız yanınıza aldığınız çantayı da kesinlikle bacaklarınızın arasına koymayın, kucağınızda dursun. Zaten diğer koltukta oturan yerel insanların da çantalarını kucaklarına alıp yolculuk yaptığını görünce ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Hazır konusu açılmışken gitmemiş olsam da Ekvador’un daha tehlikeli şehri olarak Guayaguil biliniyor. Oraya da gidecekseniz şehre varışınız kesinlikle geç saatlerde olmasın.
Başkent Quito için 2.850 metrelik rakımıyla dünyanın en yüksek rakımlı başkenti deniliyor. Bu yüksekliğin tabi dezavantajları da var. En ufak bir yokuş çıkarken yorulup, nefes nefese kalabilirsiniz. Hatta bünyeniz yükseklik konusunda hassassa bu rakıma alışana kadar baş ağrısı da çekebilirsiniz. Bende baş ağrısı gibi şeyler olmamıştı ama tanıştığım başka bir gezgin arkadaş bir hafta baş ağrısı çektiğini söyledi.
Quito yeni ve tarihi şehir merkezi olarak ikiye ayrılıyor. Konaklamanızı kesinlikle yeni şehir merkezinde yapın. Çünkü eski şehir merkezinde akşamları gidilecek pek bir yer yok ve o bölgeler hava karardıktan sonra biraz tehlikeli oluyor. Ben 3-4 gün eski şehir merkezinde daha sonra ise yeni şehir merkezinde kalmıştım. Her iki tarafta da hostel ve otel alternatifi çok. 8-15 USD arasında düzgün yerler bulabilirsiniz.
Tarihi şehirde çok fazla müze, kilise ve görülecek eski binalar var. Komple bir gün buraya ayrılabilir. Hatta vakit varsa iki gün ayırıp daha rahat gezebilirsiniz. Buradaki geziniz bittikten sonra tekrar eski şehir merkezine gelmenize pek gerek kalmaz. Üstteki fotoğraflar eski şehir merkezinden. O tepedeki heykelin oraya gitmek isterseniz kesinlikle taksiyle gidin, çünkü oraya yürüyerek gitmek yabancı için çok tehlikeli deniliyor.
Yeni şehir merkezi ise bildiğiniz modernleşmiş bir kent gibi. Alışveriş merkezleri, cafeler, restoranlar ne ararsanız var. Gece hayatı ise Plaza Foch denilen meydan ve onun etrafında çok hareketli. Zaten neredeyse bütün hosteller de bu meydan civarında. Bar, cafe, restoran ve disko gibi yerlerde fiyatlar ucuz olmasa da öyle çok da pahalı değil, orta karar diyebilirim.
Tabi Quito’ya gelmişken ekvator çizgisinin olduğu yeri görmemek olmaz. Merkezden 2 belediye otobüsüyle gidiliyor olsa da en güzeli benim yaptığım gibi yanınıza birkaç gezgin daha bulup taksiyle gitmek. Toplu taşımayla giderseniz yol yaklaşık 2 saat sürüyor. Yalnız burada şöyle tuhaf bir durum var; ekvator çizgisinin olduğu yere zamanında ufak bir kule ve çevresine de turistik amaçlı birkaç bina yapılmış. Ama günümüz teknolojisiyle ölçüldüğünde gerçek ekvator çizgisinin aslında buradan birkaç km uzakta olduğu anlaşılıyor. Zaten daha sonra oraya da müze ve birkaç bina yapılmış. Oraya gittiğinizde isterseniz ekvator çizgisi deneylerini yapabiliyorsunuz. Bu deneyler için “tamamı yalan dolan, 20-30 cm ileri git, geri gelle bu tip etkiler alınamaz” denililiyor. İnternetten yaptığım araştırmalar da hep bu yöndeydi. O sebeple konu hakkında halen kafam karışık. Ama doğru ekvator çizgisinin oraya gidip bu deneyleri yapan kişiler kesinlikle gerçekti diyor. Ben oraya gitmedim, bilmiyorum.
Quito civarında yanardağ, şelalele ve göl gibi gidilecek çok fazla yer var. Birkaç turizm acentesine uğrayıp bu yerler hakkında bilgi alabilir, daha sonra ilgi alanınıza göre kendi planınızı kendiniz yapabilirsiniz. Zaman probleminiz varsa acentelerden tur almak faydalı olur. Ama bilin ki o zaman yapacağınız gezi kendi başınıza gitmenize göre daha pahalıya malolacaktır.
Tabi bir de meşhur Galapagos adası var. Quito’da her turizm acentesinin camında Galapagos’a son dakika bileti gibi şeyler görebilirsiniz. Eğer bu adaya gitmek istiyorsanız iyi plan yapmalısınız. Benim çok ilgi alanıma girmediği için gitmeyi pek düşünmedim ama adayı gezmiş kişilerden bilgi almayı da ihmal etmedim. Kimisi beklediğim gibi değildi derken kimisi çok beğenebiliyor. Genel kanı ise; Galapagos adasına gidip, oraları hakkını vererek gezmenin pahalı olduğu yönündeydi. Çünkü adaya gitmekle iş bitmiyor. Adadan sonra civar adalara ya da sualtı zenginliğini ve sadece oraya has hayvanları görmek için tur satın almalısınız. Ve o turlar için de hiç ucuz deği deniliyor. Sürekli hesap kitap yapmaktan gezinin tadı kaçtı diyenler de var. Benim anladığım en güzeli bir tur acentesinden gerçekten de bir son dakika bileti bulup, paket turu satın alarak gitmek. Sonrasında sürekli acaba şu turu mu alsam yoksa öbürünü mü alsam gibi şeyler düşünmek zorunda kalmazsınız. Sonuç olarak benim bu işten anladığım; iyi bir Galapagos gezisi için en az 1.200-1.500 USD’yi gözden çıkarmalısınız. Ama dediğim gibi ben gidip tecrübe etmedim. Sadece gidenlerin bana anlattıklarıyla olayı yorumluyorum.
Ülkenin aşırı yeşil olması başkent Quito’ya da yansımış durumda. Şehrin ana merkezi dahil heryerde kocaman parklar var. Hatta kimi parklar özel olarak gidilip görülmeli. Buralar için bile birgün ayrılabilir.
Diğer bir detay; Ekvador’da genelde orta sıcaklıkta bir hava var. Ama eğer güneş altında kalırsanız anında güneş yanığı olabilirsiniz. O sebeple ya koruyucu krem kullanın ya da yerel halkın yaptığı gibi şemsiyeyle gezin. Çünkü hafif bulutun arasından görünen güneş bile fena yakıyor.
Quito’da iki tane otobüs terminali var ve ikiside şehir merkezinden çok uzak. Gideceğiniz şehir nereyse ona göre hangi terminalden otobüslerin kalktığını öğrenip öyle gidin. Yani ne olsa kocaman terminalden otobüs vardır diye düşünürseniz 40 km’lik yolu teperek bir terminalden diğerine gitmek zorunda kalırsınız. Benim yaptığım gibi hataya düşüp, akılsız başın derdini ayaklarınıza çektirmeyin.
Doğru terminalden Banos şehrine 2 USD’ye gittim.
Alttaki linkten devam edebilirsiniz;
Ekvador Gezi Notları -3-
Quito daha güzel gibi, Otovalo beni şaşırtmadı, yanlı hatırlamıyorsam orada satılan hayvanın adı gine domuzu bir arkadaşımda vardı sevimli bir hayvan.
Merhaba oncelikle gezmelerinde sana bol sanslar diliyorum …
Gecen sene Ekvator daydim bir 10 gun kadar kaldim..
Ve gercek ekvator cizgisinin oldugu yere gittim senin usteki resim malesef gercek ekvator noktasi degil beni gercegine goturen arkadasim orayi gostermisti ve burasi gercek degil asil yerine gidiyoruz demisti..
Ve gerceginde aynen anlatilanlardaki gibi cizginin sadece 1 metre Saginda ve solunda suyun delikten akis yonu saat yonu ve saat yonu tersine degisiyor kendi gozlerimle gordum.. ayrica yumurta testi yani ekvator cizgisinde yumurta dik sekilde dengede kalabiliyor ve kollarini 90 derce acip ekvator cizgisinde dengede yurume testi vb seyler yaptik hepsi gercek..
Resimdeki yerden birkac kilometre ilerde bir yerde ara sokaktan giriliyor birdahaki sefer gidersen mutlaka denemeni tavsiye ederim…
ayrica oralarda nehirlere giriyorsun bence dikkatli ol bizi gezdiren rehber bir balik turunden bahsetti kucuk bir balik ve o balik turu cok problemli bir vakaya sebeb oluyor insanda dikkatli olsan iyi olur…
dünyanın en yüksek başkenti quito demişiniz, ama 3916m ile la paz (bolivya) olduğunu bildiğinizi varsayıyorum.
Mustafa bey,
La paz başkent değil.
Merhaba Rotasiz Seyyah Bey,
2 ay boyunca Ekvadora sadece gezmek için mi gittiniz?
Merhaba, evet.
huaroni kabilesine nasıl giderim
Merhaba Ezgi Hanım. “Merhaba” demeyi öğrendikten sonra arayışınıza başlayabilirsiniz.
Merhaba,Ekvador da güvenlik sorunu var mı ? ,Güney Amerika nın diğer ülkelerinde olduğu gibi herkes silah taşıyor mu kasım ayında Kolombiya ya gittim çok güzel bir yer şimdi aklımda ekvador var İspanyolca da çalışıyorum.