Venezuela Gezi Notları -1-
Son yıllardaki ekonomik ve siyasi sorunlar ile peşine gelen güvenlik problemleri yüzünden Venezuela şu an yabancılar için pek cazip bir ülke değil. Toplam 45 günümü Venezuela’da geçirdikten sonra ülkenin bu durumuyla ilgili gördüklerimi artısına eksisine dokunmadan linkte anlattım. İlginizi çekebilir;
Venezuela Gerçekleri
Venezuela Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Ülkeye karayoluya Brezilya sınırından girip yine aynı sınırdan çıktım. İzlediğim rota alttaki gibiydi;
Brezilya’nın Boa Vista şehrinden Venezuela sınırına ufak dolmuş gibi bir taksiyle geldim. Ücreti 10 dolar. Önce pasaportuma Brezilya’dan çıkış damgasını bastırdım. Ama bu sınır; Venezuela’dan Brezilya’ya geçmek isteyenlerle dolu olduğu için yaklaşık 1,5 saat bekledim. Aynı şekilde ülkeden çıkarken de kalabalık vardı ve yine yaklaşık 2 saat kadar bekledim. Bu sınırı kullanacaksanız böyle bir durum var. Ayrıca sınır sadece mesai saatlerinde açık oluyor. Daha sonra Venezuela tarafına yürüyerek geçtim ve pasaportuma ülkeye giriş damgasını bastırdım. ‘Nereye gidiyorsun, ne yapacaksın?’ gibi hiçbir şey sormadılar. Sonra gördüğüm bir taksi dolmuşla en yakın şehir olan Santa Elena’ya gittim. Dolmuş ücreti 1 dolar.
Venezuela’da çok ciddi ekonomik sorunlar olduğu için para bozdurmak da büyük bir dert. Her gün hatta her hafta dolar kuru değişiyor. Eğer hükümetin bankalara verdiği kur ile dolarınızı bozdurursanız ciddi zararınız oluyor. O sebeple döviz bozdurma işini karaborsadan yani sokaktan yapmanız gerekiyor. Sınır şehirlerinde dolar bozdurmak sorun olmasa da ülkenin içine girmeye başladıkça işiniz zorlaşıyor. Ne vahim bir durum olduğunu göstermek için alttaki iki fotoğrafları paylaşıyorum. Biri 150 dolar karşılığında aldığım Venezuela paraları(Bolivar), diğeri ise tek kişilik bir yemek hesabını öderken verdiğim paralar.
Santa Elena
Aslında bu şehirde yapacak hiçbir şey yok. Ama civardaki gidilebilecek şelale ya da Roraima Dağı gibi yerlere gitmek için burada birçok acente var. Şehirde kalma sebebim de zaten buydu. Günlük 10-20 dolarlık turlarla yakın mesafedeki şelalelere gidebilirsiniz. Öyle çok aman amana yerler olmasa da vaktim varken gideyim dedim.
Gece hayatı her Latin Amerika ülkesinde olduğu gibi Venezuela’da da aktif. Santa Elena kasaba tarzında ufak bir şehir olsa da 2 tane gece klubü var. Eğlenmek isterseniz cuma ve cumartesi geceleri aktif oluyor. Fiyatlar Türkiye’ye göre çok ucuz.
Santa Elena’da otel alternatifleri çok. Ben ilk gün geceliği 25 dolara bir otelde, daha sonra 6 dolara hostel tarzında bir yerde kaldım. Roraima Dağı’na gitmek için bir acenteyle anlaşarak yola koyuldum.
Roraima Dağı
Bu dağ ‘Kayıp Dünya’ olarak ün salmış. Şekil itibariyle de bir hayli tuhaf. Venezuela’ya gelmemdeki en büyük sebeplerden biri; bu dağın tepesine çıkmaktı. 6, 8 ve 9 günlük seçenekler var. Eğer dağın zirvesindeki her yeri görmek isterseniz en az 9 günlük bir trekkinge katılmanız gerekir. Ben 380 dolara 8 günlük bir trekkinge katıldım. Bu fiyata çadır, günde üç öğün yeme ve içme dahil. Çadırı ve yemekleri siz değil, taşıyıcılar taşıyor. Fiyata dahil olmayan şeyler ise uyku tulumu ve mat.
Yola başladığınızın 3. gününde dağın zirvesine varıyorsunuz. Daha sonra grubun isteğine göre zirvedeki farklı yerlere gidiyor ve yine farklı yerlerde kamp yapıyorsunuz. Eğer trekking tecrübeniz varsa Roraima Dağı sizi pek zorlamaz. Ama daha önce benzer bir tecrübe yaşamadıysanız sizin için biraz yorucu ve belki de zor geçebilir. Bu dağa çıkmak istiyorsanız her türlü konfor beklentinizi sıfıra indirin. Hatta her gün sağanak yağmur altında bile kalıyor olabilirsiniz. 8 günlük gezimin neredeyse yarısında yağmur yağıyordu. Bunları göze alarak yola çıkın. Ben defalarca benzer tecrübeler yaşadığım için Roraima Dağı bana kolay bile geldi diyebilirim.
Dağın zirvesi bazen gün boyu sis altına olabiliyor. Ve genel olarak görüntüsü de üstte gördüğünüz fotoğraftaki gibi. Güneş açtığında ise bu sefer de kavurucu oluyor. Sürekli güneş kremi kullanmak zorundasınız. Bu tip dağlarda havanın ne zaman açıp ne zaman kapatacağı pek belli olmuyor. Her türlü koşula hazırlıklı olmalısınız.
Elimde gördüğünüz hayvan ise dünyanın en küçük kurbağası ve sadece bu dağda yaşadığı söyleniyor. Ayrıca sadece bu dağda bulunan farklı bitki ve ağaçlar da var. Dağın bana göre en güzel yeri ise alttaki uçurum noktasıydı.
Dağdaki en güzel yerlerden biri de jakuzi gibi görünen bu ufak göletlerdi. Jakuzi dediğime aldanmayın su aşırı soğuk. Şansınıza güneşli bir havaya denk gelirseniz biraz daha sıcak olma ihtimali var.
Kamp süresince taşıyıcılardan biri ahçılık da yapıyor. Öyle sürekli kuru sandviç tarzında şeyler değil baya bildiğiniz sulu yemekler de yiyorsunuz. Yemek konusunda beklediğimden iyiydi. Dağdaki manzara noktalarında gün boyu bulut ya da sis olabiliyor. Birkaç kez uçurumun görüldüğü yerlere gittik ama bulutlar yüzünden hiçbir şey göremedik. Üstteki fotoğrafı ise sabah 6’da çektirmiştim. Çünkü genelde sabah 6 ve akşam 6 da bulut ya da sis olmuyor. Bizden önce çıkan grup hiç böyle bir manzara görememiş ve sürekli yağmur yağmış. Roraima Dağı bazen böylesine acımasız olabiliyor.
Dağa çıkış ve zirvede çektiğim videoyu alttan izleyebilir, yapılan trekkingin ne derece zor ama bir o kadar da maceralı olduğunu görebilirsiniz;
Roraima Dağı maceramı bitirip Santa Elena şehrine geri döndüm. Buradan Puerto Ordaz şehrine taksi dolmuşlarla geçtim. Fiyatı 30 dolardı. Aslında bu para Venezuela için çok olsa da güvenli diye bu yolu seçtim. Otobüsler aynı yolu 5-6 dolara gidiyor. Ama ülkede şöyle bir problem var; bebek bezi, kadın pedi, pirinç, un, şeker, yağ ve kahve gibi ana ihtiyaç kaynakları bulunmadığı için bazı kişiler iç kesimlerden sınır şehirlerine bu ürünleri almaya ve daha sonra kendi şehirlerinde satmaya çalışıyorlar. Ve geneli de bu otobüsleri kullanıyor. İşte hırsızlık yapacak kişiler de bu otobüslerde üzerinde nakit taşıyan kişiler olduğunu bildiği için otobüsler güvenli olmuyor. Venezuela’yı gezecekseniz otobüs yerine bahsettiğim bu taksi dolmuşları kullanın. Bir şehirden başkent Caracas’a gidecekseniz çok hesaplı fiyatlara uçak bileti bulabilirsiniz.
Linkten devam edebilirsiniz;
Venezuela Gezi Notları -2-
Görsel olarak etkileyici bir yer ama güvenlik nedenlerinden ötürü gitmesem de olur tarzında yaklaşıyor insan. Şelaleleri ilgi çekici. Düzinelerce para 90’ların Türkiye’sini hatırlattı adeta. Kişisel malzemeleri bile temin etmekte zorlanan ülkeleri görünce haline şükrediyor insan. Bu arada kitabınıza sahip olanlardanım. İnstagramda bazı kişiler kitabı temin etmekte zorlandıklarını yazmışlar Ankara’da çok rahat bulabilirsiniz. Fiyatı kitabın kalitesine görselliğine göre çok makul. Gayet akıcı devamı geleceğine eminim. Hayallerinin peşinden gitmek isteyenler için doğru rota, rotasız seyyah… Her ne alanda olursa olsun inanmak yolu yarılamak zannımca…Başarılar
Teşekkürler, selamlar.
kolombiya üzerinden lyatin amerike’da gezmek istiyorum. bu konuda hiçbir bilgiye sahip değilim. nasıml bilet alacağım, nere üzerinden aktarmalı yapacağım vs. uzun süreli bir gezi düşünüyorum aslında. arkamda ağlayanım yok ve zaman diye bir sorunum da. yanıtlarsan sevinirim. ya da sanal ortam üzerindenbu sorularıma yanıt verecek bir yer adresi de olur. teşekkürler.
(Kuşadası- Şenol)
https://www.rotasizseyyah.com/hic-durmadan-iki-yil-gezmek.html
https://www.rotasizseyyah.com/uzun-sureli-bir-gezi-dusunenlere.html
Biletleri internet üzerinden alacaksınız.
Venezuella’da, yanında kalabileceğim ev arkadaşı var mı? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Telekkürler…
52;
https://www.rotasizseyyah.com/sik-sorulanlar
Seyahat arkadaşı olabilirim”
Tek hayalim yurt dışı seyahatine çıkmak ama maddi imkansızlıklar yüzünden bunu gerçekleştiremiyorum. Eğer imkanı olan biri varsa seyhat arkdaşı olabilirim ingilizcem iyi derecededir.
İletişim: csbeatz54@gmail.com