Surinam Gezi Notları
Surinam Latin Amerika’daki ufak bir ülke. Bizdeki bir şehir kadar ancak diyebilirim. Yıllarca Hollanda sömürgesi altında kaldıktan sonra 1975 yılında bağımsızlığını ilan etmiş. Her ne kadar bağımsız olsalar da ülkedeki siyasi kadronun ve yüksek hacimli şirketlerin halen dış devletler tarafından yönetildiği biliniyor. Nüfusun %15’i Müslüman. O sebeple kilise ya da sinagog yanında bir camii görmek çok normal. Aşırı kozmopolit bir ülke. En az Surinamlılar kadar Hintli, Çinli ya da Hollandalı görüyorsunuz. İngilizce bilenlerin oranı gördüğüm kadarıyla yüksekti. Ama genel konuşulan dil Felemenkçe(Hollandaca). Pahalı olmasa da ucuz bir ülke diyemem. Gezilip görülecek pek bir yeri yok. Buraya gelmemin sebebi; ülkenin Amazon bölgesine yakın yerlerde yaşayan yerlilerini ziyaret etmekti ama evdeki hesap çarşıya uymadı.
Surinam Türk vatandaşlarından vize istiyor. Vizemi Guyana’daki Surinam konsolosluğundan 35 dolar karşılığında, bir günde aldım. İki fotoğraf haricinde başka birşey istemiyor ve sormuyorlar. Guyana’nın George Town şehrinden Surinam’ın Paramaribo şehrine ufak bir minibüsle geçtim. Bilet fiyatı 35 dolar. İki ülke arasındaki nehri ise günde bir sefer olan feribot ile geçebiliyorsunuz. Onun ücreti ise 20 dolar. Feribottan sonra başka bir minibüse biniyorsunuz ama ona ücret vermiyorsunuz çünkü ilk ödediğiniz 35 doların içinde şimdiki aracın ücreti de dahil. Tüm bu yolculuklar aşırı konforsuz ve uçak haricinde başka bir alternatif de maalesef yok. Ama uçak aşırı pahalı.
Surinam’ın kendi para birimi(Surinam Doları) olsa da her yerde USD kullanabilirsiniz. Ülkede hostel kültürü yok. En düşük 20 dolara bir pansiyon ya da otel odası bulabilirsiniz. Ama yazının başında da dediğim gibi ülkede yapacak birşey yok. Benim amacım Brezilya sınırındaki Amazon bölgesine gidip, yerlileri ziyaret etmekti. O bölgelerde ufak köyler var ama maalesef oralara kara yoluyla ulaşım yok. Sadece 6 kişilik uçaklarla özel olarak gidilebiliyor. Birkaç gün bölgeye gitmek için uğraştım ama uçağın tek yön gidişi için 1.500 dolar istediler. Bir de bunun geri dönüşü olacaktı. O kadar büyük bir bütçeyi ayıramayacağım için bir hafta kaldıktan sonra geldiğim gibi geri döndüm. Eğer yerliler ile ilgilenmiyorsanız ve dünyadaki tüm ülkelere ayak basmak gibi bir amacınız yoksa; Surinam’a kesinlikle uğramayın. Harcadığınız paraya ve ayırdığınız zamana yazık. İş yapmak için ülkeye gelmek isteyenler bile ulaşım probleminden yakınıyorlar.
Ülkede öyle ciddi bir güvenlik problemi yok. İstisnai sokaklara girmemek kaydıyla kamerayı boynunuza asıp, gezebilirsiniz. Her yerde kumarhaneler var. Havası genelde sıcak ve nemli. Zaten ülkede kış ayı diye birşey yok.
Olur ya buralara kadar gelmişken Guyana ve Fransız Guyana’sına da gitmek isteyebilirsiniz. Fransız Guyanası için Schengen vizesi gerekiyor. Guyana içinse yine vize almalısınız ama kısmen Schengen’e göre daha kolay.
Çok güzel bir yazı olmuş.
Teşekkürler.
guyana için bir yazı olacak mı?
Olacak.
Muhteşemmm bir yazı :)
Yazılarını merak ve ilgiyle izliyorum, bu da çok iyi olmuş. Başarılar dilerim.
Teşekkürler.
Her ne kadar sıkıntılı geçsede sizin için güzel bir deneyim olmuş.
Beğenerek okudum. Çok güzel anlatmışsın. İyi gezmeler
Teşekkürler.
Mehmet yazigi hic begenmedim Bir seyyaha yakismayacak bir yazi. Yazinzi begenelerinde hoic gezmeyen ve gezmeyecek arkadaslar olduguna eminim.
Sağlık olsun.
Arkadaş Rakip seyyah bence :D
Şuan Surinam dayım ve seyyah arkadaşımıza tamamen katılıyorum :((
surinam’ın böreği meşhurdur
Şimdi burada ben bir iş yeri açsam değmez mi? Kafam karıştı.
Brezil yaya kara yolu yok.Yol ancak pomigron denen bir yerleşimden sonra kanolar ile sağlanıyor.Burada Amazon un en büyük kolu olan surinam river var.Bu nehir boyunca bir sürü köyler var ulaşım sadece kanolar ile sağlanıyor.Kendilerine amariller denen buranın yerli insanları var bir kısmı hala ilkel yasam sürüyor.Buradan brezilyaya nehir yolu.sonrasında da yaya olarak 6 haftada gidiliyor insanlar buralara altın aramak için Brezilyadan bu şartlarda geliyor.Ben bu rada mühendis olarak bulunuyorum hafta sonu kano ayarladim( ocak 2021) bu nehir boyunca bu insanlara ulaşmak için yola çıkacağım.
Suriname’dan, Fransiz Guyanasi’ndan ve Guyana’dan Brezilya’ya karayolu ile ulasilabilir.
Suriname’in guneyinden yaya olarak mumkun ancak.
Guyana’dan ise, baskent George Town-Lethem arasi calisan minibus benzeri araclar ile Brezilya sinirina ulasilir. Bu yol tehlikeli olabiliyor dikkatli olmak gerek. Lethem’den Bonfim’e gecip Boa-Vista yol ayrimi olarak kullanilabilir.
Chavezin ulkesi Venezuela’ya devam etmek isteyenler Boa Vista’dan, Pacaraima sinir kapisina ulasip kendilerini Santa Elena de Uairen’e atabilirler.
Fransiz Guyanasi’dan Brezilya’ya gitmek icin : (Fransiz Guyanasi icin vizeniz olmali. Yolda polis kontrolleri var. Paramaribo’daki Fransiz konsoloslugundan vize alirken transit mi? geri donecek misiniz? belirtin)
Paramaribo – Albina minibus ya da taksi dolmuslari Albina’ya gidin.
Albina – Saint-Laurent-du-Maroni bot ile. Sizi goturen soforun tanidigi bir bot vardir mutlaka. Bot surucusune pasaport ile cikis yapacaginizi soyleyin ki sizi pasaport polisinin oldugu yere goturup isleminiz bitinceye kadar beklesin. Suriname cikisinizi pasaportunuz ile yapin.
Bot surucusune Saint-Laurent-du-Maroni’de de pasaport polisinde islem yaptiracaginizi soyleyin ki sizi orada da polis noktasinda beklesin.
Saint-Laurent-du-Maroni’den kalkan minibusler ile Cayenne’e gidin.
– Yolda polis kontrolleri var unutmayin !-
Cayenne’de minibusun sizi biraktigi yerde St Georges Oiapoque araclarini sorun.
(Brezilya ve Fransiz Guyanasi arasinda bir kopru insaati vardi, Oyapok River uzerinde. Acilmis olabilir , lutfen kontrol edin. Eger acildiysa Brezilya’daki Oiapoque’a siz goturecek bir arac bulmaniz gerekebilir)
Fransiz Guyanasi’ndaki St Georges Oiapoque da, Fransiz polisinden Fransiz Guyanasi cikisinizi yaptirin. Sofor sizi Oyapok River kenarindaki botlara birakacaktir. Buradan bir bot ile Brezilya’daki Oiapoque ‘a gecin. Ucret yaklasik 4 Euro civarinda olacaktir.
Bot surucusu sizi Brezilya Oiapoque taki ana caddenin nehirle birlestigi yere bikacaktir sizi. Yokus yukari ana caddeden cikin, tepede sagda polis karakolunda Brezilya girisinizi yaptirin. Size bir kagit/belge verecekler. Bunu kaybetmeyin, cikista soracaklar. Kaybederseniz cikista ceza odemek durumunda kalirsiniz.
Brezilya Oiapoque kucuk bir yer. Amazon yerlilerini goreceksiniz. Otel bulabilirsiniz. Sabahlari sokakta kahvalti veren kucuk seyyarlar vardir.
Eger daha ileriye devam etmek istiyorsaniz dolmus usulu calisip ordek arayan pikap (pick-up) lar gorebilirsiniz, genelde sabah saatlerinde. Bunlar BR-156 yolunu kullanarak Amapa eyaletinde, Amazon’un okyanusa acildigi agizdaki Macapa sehrine goturecektir. Yol Amazon’un icinde 12 saatten uzundur. Genelde toprak yoldur ve yagmur donemlerinde yolda kalma, araci camurda itme riski vardir. Macapa dan Brezilya’nin guneyine edevam edebilir ya da Macapa-Manaus arasinda bir hafta suren bir bot yolculugu ile Guyana uzerinden Suriname’a donebilir ya da Venezuela’ya devam edebilirsiniz.
Eger Paramaribo / Suriname’dan sabah erken saatlerde cikabilirseniz aksamina buyuk bir ihtimal ile Brezilya Oiapoque ‘ta bir otele kapagi atabilirsiniz. Ben kendi hesabima bir gece Cayenne’de otelde kaldim (Minibusun sizi biraktigi civarda 40 Euro geceligi) ve sabah devam ettim.
Fransiz Guyanasi’na gitmek icin Schengen vizesi gerekmez! Suriname’daki Fransiz konsoloslugundan bir hotel rezervasyonu, saglik sigortasi v.s belgeleyerek vize alabilirsiniz.
Eger Fransiz Guyanasi’ni kullanarak baska bir ulkeye (Brezilya) gitmeyi dusunmuyorsaniz (ama Marowijne River’in okyanus agzinda yumurta birakan dev kaplumbagalarini ve o bolgede yasayan kizilderilileri ya da “Kelebek”Henri Charre’nin kaldigi hapishaneleri merak ediyorsaniz) Paramaribo’dan Albina’ya giden taksi dolmuslar ile Albina’ya gidebilirsiniz. Guney Amerika’da genelde ulkelerin sinirlarini nehirler belirledigi icin 4 Euro odeyerek Fransiz Guyanasi’ndaki karsi sehir Saint-Laurent-du-Maroni’ye otantik kayiklar ile gecebilirsiniz (pasaport, vize gerekmez. Her sabah ogrenciler de, halk da gecip donuyor. Binmeden once bot suruucusu ile konusun). Ne yaparsiniz orada?Eger Carsamba ya da Cumartesi gunu ise lokal pazar/market ilginizi cekebilir. Bunun disinda supermarket Super U yu ziyaret edip ucuz Fransiz saraplari ve envai cesit Fransiz peynirlerini bulabilirsiniz.
Pasaportsuz, vizesiz Cayenne (baskent) ya da uzaya fuze gonderen merkez Kouru’ya gitmenizi tavsiye etmem. Yolda cok ciddi polis kontrolleri var.
Bir kullanici Brezilya’ya karayolu yok demis. Ona da yanit veriyorum birazdan.