Antarktika Gezi Notları
15 Şubat 2017 yılında 11 günlük Antarktika seferimi yaptım. 7 yıldır dünyayı gezmeye çalıştığım için onlarca farklı ülke ve ekstrem yerlerde bulunmuştum. Ama, Antarktika’nın yeri bende hep ayrı olacaktır. Belki çok klişe gelecek ama orası adeta başka bir dünyaymış.
Antarktika’ya birçok farklı alternatifleri olan gemi seferleri ile gidebilirsiniz. Hatta bölge şartlarına uygun uçaklarla da gidip, sonrasında orada sizi bekleyen gemiyle seferinizi tamamlayabilirsiniz. Ben önce kendi yaptığım seferi anlatayım, sonra Antarktika ile ilgili bildiğim tüm bilgileri paylaşacağım.
Sefere başlamadan bir yıl önce Antarktika’ya sefer düzenleyen tüm firmalar ile iletişime geçip kendimi tanıtan bir mail gönderdim. Sosyal medya hesaplarımla beraber profesyonel fotoğrafçı olduğumu da belirterek; ücretsiz katılıp, katalamayacığımı sordum. Hiçbirinden olumlu cevap gelmedi ama içlerinden bir iki tanesi “sana güzel bir indirim yapabiliriz” dedi. Elde başka alternatif olmadığı için o iki firmayla iletişime devam ettim. Bir tanesi daha sonra yaptığı indirimin çok olduğunu söyleyerek, indirimi geri çekmişti. Doğal olarak orası artık benim için cazibesini yitirmişti. Son olarak One Ocean Expeditions ile görüşmeye başladık. İstediğim 11 günlük(10 gecelik) sefer için en düşük fiyatları 7.500-8.000 dolardı. Beni medya kategorisinden gösterip bu rakam üzerinden güzel bir indirim yaptılar. Ben de sosyal medya paylaşımlarımda ve internet sitemdeki Antarktika yazımda onlardan bahsedecektim. Tabii bana güzel bir indirim yaptılar ama yine de ucuz bir rakam değildi. Sağolsunlar burada devreye Antarktika gezim için bana sponsor olmak isteyen Noya Bilgisayar, İnterbus ve Krutzo Soğutma‘dan Kıymet Müjdeci Hanım girdi. Ve artık neredeyse Antarktika seferim için paranın tamamını toplamıştım.
Arjantin’in en güneyinde bulunan Ushuaia şehrine gidip sefer gününü bekledim. Sefer günü sabah, merkezdeki büyük bir otelin lobisinde buluşduk ve oradan hep beraber gemiye geçtik. Geminin yolcu kapasitesi daha çok olabilecekken One Ocean Expeditions bunu 96 yolcu ile sınırlandırmıştı. Çünkü Antarktika’da karaya bir gemiden aynı anda en fazla 100 kişi ayak basabiliyordu. Yani sizin katılacağınız sefer 120 kişilik ise mecburen iki gruba ayrılıyordunuz ve bir grup karaya inerken diğer grup gemide bekliyordu. Yani en az 7-8 bin dolar para verip Antarktika’ya gidiyordunuz ama günün yarısını gemide geçirme ihtimaliniz vardı. Gerçi bu gibi büyük gemilerde değişik alternatifler üretildiğini duymuştum. Yani bir grup karaya ayak basarken bir grup deniz üzerinde zodiaclarla gezdiriliyordu. Ama yine de eğer Antarktika’ya gideceksem; kesinlikle yüz kişinin altında yolcusu olan bir sefere katılmayı tercih ederdim.
Bu gemiyle sefere başladık. Gemideki kamaralar aynı otel odaları gibi farklı türdeydi. Kimisi üç kişilik, kimisi iki kişilik kimisi ise tek kişilikti. Tabii kral kamarası da vardı. Bu tamamen verdiğiniz parayla doğru orantılıydı. Sağ olsun firmayla irtibatta olduğum kişi beni iki kişilik güzel ve konforlu bir kamaraya yerleştirmişti. Kamarada buzdolabı, çalışma masası, banyo, tuvalet ve gardrop, çay ve kahve yapmak için su ısıtıcısı gibi genel ihtiyaçları karşılayacak her şey vardı. Hatta ilk gördüğümde “iyi ya ben burada tatil gibi 11 gün geçiririm” bile demiştim.
Kaldığım kamara burasıydı. Oda arkadaşım ise Kanadalı bir iş adamıydı. 11 gün boyunca hiç sorun yaşamadan günlerimizi geçirdik.
Gemiye ilk girdiğimizde herkes kamarasına yerleşti ve sonra da geminin restoran bölümünde toplandık. Burası en az yüz yirmi kişilik bir restorandı. Masalara oturduk, yiyecek ve içecekler eşliğinde sefer moderatörü, gemi ve seferimiz hakkında detaylı bilgiler vermeye başladı. Ve tabii hiç kimse birbirini tanımadığı için ilk tanışma fastı da burada gerçekleşti.
Bu Rus gemisindeki ekip kabaca üçe ayrılıyordu. Rus teknik personel, rus restoran ve temizlik işlerini yapan personel ve son olarak One Ocean Expedition‘ın yaklaşık yirmi kişilik kendi personeli. Sefere katılanlar çoğunlukla One Ecean Expedition personeliyle iletişim kuruyordu. Ama şunu çok açık yüreklilikle söyleyebilirim; ben bu kadar profesyonel bir ekip hayatım boyunca görmemiştim. Benim gibi her koşula alışkan olan bir gezgin için bu ekip ve sefer adeta yedi yıldızlı otelde tatil yapmak gibiydi.
Sefer süresince tüm öğünler ver aradaki atıştırmalıklar ücretsizdi. Çay, kahve ve su gibi içecekler de ücretsizdi. Eğer alkol ya da kola gibi içecekleri isterseniz ücret ödemek zorundaydınız. Gemide kütüphane, bar, restoran, spor salonu, bilgisayar odası gibi yolcuların hizmetine açık yerler de vardı. Yani sefer süresince canınızın sıkılması pek mümkün değildi. Ayrıca istediğiniz zaman geminin ana kumanda bölümü olana ‘köprüüstü’ ne çıkıp, orada da ne olup bittiğini görebilirdiniz.
Tabii köprüüstüne çıktığınızda oradaki aletlere dokunmamanız sizin ve diğer yolcuların akıbeti için yerinde bir davranış olacaktır :)
Antarktika seferim süresince gemide her gün, bir sonraki gün ne yapılacağı ile ilgili sunum ve brifingler verildi. Yine gün içlerinde Antarktika’daki hayatla ilgili eğitici bilgiler de veriliyordu. Yani böyle bir sefere katıldığınızda sadece penguenleri görüp geri geleceğinizi düşünmeyin. Ekip çok profesyonel demiştim ya; hepsi alanında uzman kişiler olduğu için kimi penguen ve türleri hakkında, kimi oradaki kuş popülasyonu hakkında kimi ise balinalarla ilgili çok güzel sunumlar yaptı. O anlamda da sadece gezip, görmenin yanında eğitici bir sefer oldu diyebilirim.
İlk iki gün dünyadaki en tehlikeli boğaz geçişi olarak bilinen “Drake Boğazını” geçtik. Bu boğazda fırtına zamanı yirmi metre yüksekliğindeki dalgalarla bile karşılaşabilirdiniz. Ama dert etmeyin; teknik ekip sürekli hava koşullarını kontrol edilip, fırtına durumuna göre gemiyi yavaşlatıyor ya da hızlandırarak fırtınaya yakalanmamaya çalışıyordu. Sonuçta burası deniz. Ne zaman ne olacağı belli olmaz ama ekip tecrübeli olduğu için sizi en az sarsıntıyla bu boğazı geçirtmeye çalışıyor. Tabii yine de iki gün boyunca sarsılmanız kaçınılmazdı. Eğer gemi tutması probleminiz varsa muhakkak bunun emniyetini önceden alın. Benim gördüğüm en etkili yöntem; kulak arkasına bir bant yapıştırılıyor. Ve o bant sizi iki gün boyunca mide bulantısından kurtarıyor. En büyük yan etkisi uykunuzu getirebilir. Ama olur ya böyle bir sefere katılırsanız hem gidiş hem de geliş için muhakkak bu banttan edinin. Ya da gemideki doktordan da alabilirsiniz. Bu arada gemide doktor hizmeti de var ama ücretli.
Antarktika kıtasına yeni girdiğimizde çektiğim bir fotoğraf.
İstediğiniz zaman geminin güvertesine, sağına soluna gidebilirsiniz. Sadece motor ve mekanik odalarına girmek yasak. Ama ekiple birlikte oraya da gezi düzenleniyor. Merak edenler oraları da görebiliyor.
Antarktika’ya genelde Kasım ve Mart ayları arasında seferler düzenleniyor. Çünkü en ideal zamanlar bu aylar. Gideceğiniz aya göre göreceğiniz hayvan çeşitliliği de değişiyor. Mesela kasım ayında gittiğinizde bebek penguen göremezsiniz. Çünkü bebek penguenler için en ideal zaman Ocak ayı ve bu ayın biraz öncesi ile sonrasıdır. Balinaları görmek isterseniz Şubat ve Mart ayları idealdır. Sorular kısmında bu konuya daha detaylı değineceğim.
Ben şanslıydım ki; hem yetişkin ve bebek penguenleri hem de büyük balinaları görebilmiştim. Şubat ayı; balinalar ve bebek penguenlerin dönemi için tam arada bir ay olduğundan hepsini gördük. Ama yalan yok, o el kadar olan bebek penguenlerden sadece dört beş tane görüp, fotoğraflayabilmiştim. O da zaten benim için yeterliydi.
Şubat ayının sonlarına doğru bebek penguenler neredeyse annelerinin boylarına yetişiyorlar. Daha sonra üzerlerindeki tüyleri döküp yetişkin bir penguen halini alıyorlar. Bunların hepsine canlı canlı şahit olmak elbet ki unutulmaz deneyimlerdi.
Kıtaya vardıktan sonra gemimiz her gün başka bir yere demir attı. Biz de zodiaclarla bazı günler karaya çıktık, bazı günler balinaları izlemeyi gittik. Aynı anda gemideki 96 kişiyi de zodiacla gezdirecek ekipman ve personel vardı. O sebeple yazının başında da dediğim gibi yüz kişinin altındaki bir seferi tercih etmek her anlamda yolcular için daha avantajlıydı.
Antarktika’nın bazı kuralları var;
– Penguenlere 5 metreden fazla yaklaşamazsınız. Ama onlar size gelirse sorun yok.
– Balinalara yanlış hatırlamıyorsam 250 metreden fazla yaklaşamazsınız. Ama bazı meraklı balinalar zodiacınızın altına kadar gelebiliyor. Şansınıza kalmış.
– Antarktika’da drone uçuramazsınız. Sadece bilimsel araştırmalar için izin veriliyor.
– Gemiden dışarıya yiyecek götüremezsiniz.
– Gemi dışında hiçbir yere tuvaletinizi yapamazsınız.
– Kar üzerine adınızı yazmak dahi yasak.
– Hatıra olsun diye Antarktika’dan hiçbir şeyi alamazsınız. Ölü hayvan, taş ya da kemik dahil hepsi yasak.
Antarktika’ya sefer yapıldığında oradaki hayvanlara zarar verildiğini düşünmeyin. Oradaki yaşantıya dokunmamak için sefer yapan firmaların bu durumun bilincinde olduğunu bilin. Hatta seferimiz sonunda Antarktika’daki yaşantının korunabilmesi, balinaların öldürülmemesi için açık arttırma usulü bağış toplandı. Maddi olarak büyük değeri olmayan eşyalar, Antarktika’daki hayatı korumak için yirmi bin dolar gibi bir rakama alıcılarını bulmuştu.
Penguenler evet dünyanın en şebek hayvanları. Yetişkini ayrı tatlı, yavrusu ayrı tatlı. Bazıları sizi merak edip yanınıza kadar gelebiliyor. Dokunmak için can atıyorsunuz ama dokunmak yasak. Yine de onlara böylesine yaklaşabilmek kesinlikle unutulmayacak anlardı. Alttaki videodan yavrularını artık beslemekten bıkan annelerin, onlardan nasıl kaçtığını görebilirsiniz. Ayrıca bu video tüm Antarktika seferimi de kapsıyor.
Videoda gördüğünüz yavru penguenler neredeyse annelerinin boyunda. Ama doymak nedir bilmiyorlar. Birkaç hafta sonra bu büyük yavrular annelerinden ayrılıp, tüy dökme dönemine geçecekler. Tüy dökerken aynı ergenlik dönemindeki gençler gibi bunalım haline giriyorlar. Çevresiyle hiç irtibat kurmayıp, kendi hallerinde takılıyorlar. Tıpkı altta fotoğrafını paylaştığım ergen penguen gibi.
Bu ve bunun gibi ergen penguenler günlerce böyle takılarak tüylerinin tamamen dökülmesini bekliyorlar. Sonra da yetişkin bir penguen olarak hayatlarına devam ediyorlar.
Antarktika seferim boyunca chinstrap, adelie ve gentoo olmak üzere üç tür penguen gördüm. O en büyük penguen türü olan imparator penguenlerini göremedim. Çünkü onlar başka bir adada yaşıyor ve o adaya da gitmek için 18 günlük sefere katılmak gerekiyordu. O kadar fazla para veremeyeciğim için İmparator penguenleriyle tanışamadım. Ama gördüğüm penguenler de fazlasıyla sevimli ve ilgi çekiciydi.
Bir gentoo cinsi penguen bana poz verirken :)
Bu penguenler koloni halinde yaşadığı için sürü gibi hep aynı yerde duruyorlar. Tabi bu durdukları yere tuvaletlerini de yaptıkları için penguenler pis kokuyor diye bir algı var. Aslında pis kokan onların dışkısı. Yoksa penguenler gayet temiz ve paklar :)
Yanlarına ilk gittiğinizde o pis koku sizi fazlasıyla rahatsız etse de sonrasında alışıyorsunuz.
Kayaların üstündeki penguen dışkılarını görebilirsiniz :) Ayrıca Antarktika sadece buzullardan oluşuyor zannetmeyin. Orada da baya kayalıklar hatta sahil alanları da var.
Antarktika’da bazı ülkelerin askeri üsleri ve araştırma merkezleri de var. Biz Ukrayna’nın araştırma merkezini ziyaret ettik. Yanılmıyorsam yirmi kadar kişi sabit olarak hep orada duruyorlardı. Kimisi biyologdu ve bilimsel araştırmalar için buraya gelmişti. Ayrıca yakın zamanda Türkiye’nin de Antarktika’da bir bilim üssü kuracağını duymuştum.
Yukarıda dediğim gibi eğer penguenler size gelirse sorun yok :)
Penguenlerin haricinde beni etkileyen hayvanlar kambur balinalar olmuştu. Zodiaclarla onları görmeye gittiğimizde iki tanesi inanılmaz bir şekilde burnumuzun dibine kadar geldi. Hatta kimisi başını suyun üstüne çıkarıp zodiacdakilere bile baktı. Bu balinalar ortalama 15 metre uzunluğunda. En ufak bir kuyruk hareketiyle zodiacdakileri suyun içine atabilirdi. Ama çok arkadaşça oldukları için bizimle sadece göz göze gelmek istemişlerdi. O gün altta fotoğrafını gördüğünüz balinalarla yaklaşık bir saat böyle vakit geçirmiştik.
Penguenlerden sonra deniz aslanları da fazlasıyla sevimliydi. Genelde hep yatar vaziyette onları görüyor olsak da ara ara birbirleriyle kavga ettikleri de oluyordu. Bazen birbirleriyle oyun da oynuyorlardı.
Antarktika’daki fantastik buzul şekillerini de atlayamam. Buzullar adeta şiir gibi şekil almış, fotoğrafımı çek diye bekliyorlardı.
Antarktika seferimdeki en önemli anlardan biri belki de kara üstünde, penguenlerle birlikte bir geceyi geçirmemdi. Çadır kurmadan, uyku tulumu gibi özel bir ekipman sayesinde(bivy) kar üstünde bir gece kamp yaptık. Bu kampa sadece isteyen yolcular katılıyordu. Ve sanırım 96 yolcudan sadece 30 tanesi bize katılmıştı. Aynı alana bir de tuvalet çadırı yapıldı. Gece tuvaletiniz gelirse gidip, oraya yapıyordunuz. Yani yine Antarktika’ya hiçbir şeyinizi bırakmıyordunuz.
Şubat ayında hava sıcaklığı yerine göre değişse de benim bulunduğum yerlerde en fazla -10’a iniyor gün içinde ise +5 civarı oluyordu. O sebeple geceyi üşümeden geçirdik. Zaten hava şartları uygun değilse ekip, bu kamp olayını iptal ediyordu. Biraz şansınıza kalmış bir durum. Ama bu karada bir gece geçirmeyi diğer sefer yapan gemiler ekstra ücretli yapıyordu. Benim katıldığım seferde ise pakete dahildi ve ekstra bir ücret ödemedik.
Son olarak Antarktika’da denize de girdim. Hem de sadece bir şortla. Su aşırı soğuktu. Yani öyle girince alışırsınız diye bir durum yoktu. Zaten girenler de on saniye durup geri çıkıyordu. Ben biraz suya dalıp, çıktım alışırım diye ama soğuktan ayaklarım uyuştu. Sanırım o suda bir insan dört beş dakika kalsa hipotermiye girebilirdi. Bir dakika kadar yüzmeye çalışıp sonra da çivi gibi dışarı çıktım :)
Yaklaşık 6 gün böyle rotamızdaki yerleri gezerek dönüş yoluna geçtik. Yine drake geçidi fazlasıyla bunaltıcıydı. Kulak arkasına yapıştırılan bantlardan kullanarak mide bulantısı çekmeden yolculuğu bitirdim.
Şimdi gelelim Antarktika hakkındaki olası sorulara.
1- Antarktika’ya herkes gidebilir mi
Sağlık problemi olmayan herkes gidebilir. Benim katıldığım seferde 90 yaşlarında olan yolcular bile vardı.
2- Antarktika’ya gitmenin maliyeti nedir?
Yüksek sezon denilen, kabaca gidilmesi en iyi zamana denk gelen Aralık, Ocak ve Şubat(ay başı) aylarında gitmek isterseniz; 9-10 günlük turlar için en az 6 bin doları gözden çıkarmalısınız. Ben gideceğim zaman bir Türk takipçimle tanışmıştım. Adamın cebinde Antarktika seferi için 6.500 dolar para vardı ama Şubat ayı içinde hiçbir sefer bulamadı. En düşük rakamlar 7.000 dolardan başlıyordu. O sebeple kesinlikle kulaktan dolma bilgilere itibar etmeyin. Antarktika seferleri yıldan yıla pahalılaşıyor. Önceden, söylediğim bu turlar 4.000 – 4.500 dolara bulunabilirken şimdi aynı turlar 7.000 dolara zor bulunuyor. Ayrıca yazıda bahsettiğim gibi 100 yolcu kapasitesinin altındaki bir seferi seçerseniz 6.000 dolara bulmanız bile çok zordur. Bunlara ek olarak Türkiye’den Arjantin ya da Şili’ye uçak maliyetini de hesaba katmalısınız. Antarktika seferlerinin hemen hemen hepsi Arjantin’in Ushuaia şehrinden kalkar. Çok az bir kısmı Şili’ni Punta Arenas şehrinden sefere başlıyor. Yani Türkiye’den gitmek isteyen biri için kabaca bir hesap yapacak olursak uçak bileti, sefer ücreti, oteli, vesairesi kişi başı 9 bin doları bulur.
Not: Eğer en az 6-8 bin dolar vermeyi göze aldıysanız ve Antarktika’ya gitmeyi kesin düşünüyorsanız ve ciddiyseniz! iletişim kısmından bana ulaşın. One Ocean Expedition’la sizin için özel görüşüp, ekstra indirim almaya çalışırım. Bu işten hiçbir çıkarım yok. Olası tüm mail yazışmalarımı gidecek olan kişilerle de paylaşırım.
3- Gemilerde gönüllü çalışarak Antarktika’ya ücretsiz gidebilir miyim? Ushuaia’dan kontak bulabilir miyim?
Bu tam bir şehir efsanesi. Kesinlikle bu ihtimale güvenip Arjantin’in Ushuaia şehrine gitmeyin. Orada muhattap bile bulamazsınız. Çünkü bu seferleri yapan firmalar ABD, Kanada ve Avustralya merkezli firmalardır. Bu firmaların Ushuai’da ofisleri yok. Böyle bir niyetiniz varsa aylar öncesinden firmalara mail gönderip, derdinizi anlatın. Yeteneklerinizi belirtin. Öyle ben garsonluk yaparım, bulaşık yıkarım diyorsanız bu hayalinizi unutun. Gönüllü olarak çalışarak gitmek isterseniz; benim gördüğüm, mutfakta şef olanlar avantajlıdır. Onun haricinde bir ihtimal, benim gibi sosyal medyada aktifseniz indirim alabilirsiniz. Yani yapılacak seferde kendinizin bir farkındalık yaratabileceğini düşünüyorsanız, öyle bir yeteneğiniz ya da güzel bir projeniz varsa firmalara mail gönderip şansınızı deneyin. Onun haricinde ücretsiz gitmek imkansıza yakındır.
Not: Gönüllü iş bulup gitmek için lütfen bana ulaşmayınız. Yukarıdı yazdıklarımı yapınız.
4- Son dakika turlarından büyük indirim yakalayabilir miyiz?
Bu da çok zor bir ihtimal. Benim gördüğüm eğer iki ya da üç kişiyseniz o zaman indirim almanız daha kolay olabilir. Ama yüksek sezonda 4-5 bin dolarlara bir sefer bulunabileceğine ihtimal vermiyorum.(100 kişinin altındaki gemiler için). Çünkü benim katıldığım seferde birçok kişiyle konuştum. Hepsi aylar öncesinden satın alma işlemini yapmıştı. Olur ya içlerinden biri son dakikada vazgeçerse işte o zaman size fırsat doğabilir. Ama dediğim gibi bu yine öyle çok büyük indirimler olmayacaktır.
5- Antarktika seferinde kano yapabilir miyim?
Kano alternatifini sunan bazı seferler var. Benim katıldığım seferde de vardı. Ama bu kano olayı ekstra oluyor. Ve ortalama 750-1.000 dolar civarı ücreti var. Sefer süresince 4-8 kere suya inerek kano yapıyorsunuz. Benim pek ilgimi çekmediği için kano işine girmemiştim.
6- Hangi sezonda Antarktika’ya gidilmelidir?
Büyük buzulları görmek isterseniz Kasım- Ocak arası.
Bebek penguenler için Aralık-Şubat arası.
Balinalar için Aralık-Mart arası.
Sıcak hava için Aralık-Şubat arası.
Deniz fillerinin üremesini görmek için Kasım ve Aralık ayları.
7- Hangi firma ile gitmek avantajlı?
Burada önünüzde geniş bir yelpaze olsa da eğer 100 yolcu kapasitesinin altındakilere bakarsanız çember baya daralıyor. Antarktika’ya giden hiçbir firmanın acemi olacağını ve yolcularını üzeceğini düşünmüyorum. Eğer çok spesifik bir tur tercihiniz yoksa fiyatlar da üç aşağı beş yukarı birbirine zaten yakın. Ben One Ocean Expedition ‘dan fazlasıyla memnun kaldım. Bana indirim yaptılar diye söylemiyorum, sunulan hizmetin kalitesi beni şaşırttı. Personel adeta size bebek gibi bakıyor. Bu firma ile Antarktika’ya giden birisinin pişman olacağına ihtimal vermiyorum. Mesela yolcu kapasitesi 150-200 kişilik olan bir gemiyi seçerseniz onun da avantajı gemi büyük olduğu için drake geçidinde sizi fazla sarsmamasıdır. Ama o kadar para verip Antarktika’ya gidecekseniz kesinlikle 100 yolcu kapasitesinin altındaki seferlere odaklanın.
8- Antarktika’nın neresine gitmeliyim?
Linkteki fotoğrafta göreceğiniz gibi gidilecek çok fazla alternatif var. Bazı turlar 8 günlükken bazıları bir aylık. Tamamen ne görmek istediğinize ve bütçenize bağlı bir durum. Benim katıldığım sefer Antarctic Peninsula diye geçiyor. Eğer o büyük penguenleri koloniler halinde görmek isterseniz Falkland ve South Georgia Adasına giden bir sefere katılmalısınız. Ama o adalara giden seferler de 18 günlük olduğu için rakamlar çok yüksek kaçıyor. Yok o büyük penguenleri görmesem de olur derseniz benim katıldığım sefer gayet idealdir.
9- Kutup dairesini geçebilir miyiz?
Antarctic Circle adındaki seferleri tercih etmeniz gerekir. Diğer seferlere göre pek bir fiyat farkı yoktur. Kutup noktasına gitmedikten sonra kutup dairesini geçmek bana pek cazip gelmediği için o seferlerle pek ilgilenmedim.
10- Güney kutup noktasına gidebilir miyiz?
Güney kutup noktasına özel uçakla gidilebiliyor. Kişi başı maliyeti ortalama 25.000 dolar.
11- Antarktika çok soğuk mu?
Antarktika kocaman bir kıta. Normal sefer ile gidebileceğiniz yerlere bu haritadan bakabilirsiniz. Kasım ve Mart ayarları arasında normal seferle gidilecek yerler için abartı soğuk olmadığını söyleyebilirim. En çok -5 ya da -10’ları görürsünüz o kadar. Ama kutup noktasına giderseniz o zaman işin şekli değişiyor. Oralar çok daha soğuk.
12- Sefer süresince ne yeniliyor?
Geminin otel konforunda olduğunu söylemiştim. Restoranda üç öğün farklı alternatifli mönüler çıkıyor. İster vejeteryan ol ister sadece et yiyen ol :) herkese hitap eden yemekler sunuluyor. Benim katıldığım seferde alkol ve meşrubatlar hariç herşey ücretsizdi. Gördüğüm kadarıyla diğer seferlerde de benzer durum söz konusu.
13- Antarktika’dayken hasta olursam ne olur?
Her gemide doktor var. Ama daha da acil bir durum olursa hava yoluyla bulunduğunuz yerden alınabiliyorsunuz. Burada tüm dünyayı kapsayan sigortanızı yaptırmış olmanız gerekiyor. Zaten sigortanız olmadan sefere katılamıyorsunuz.
14- Antarktika’da 6 ay gündüz 6 ay gece mi yaşanıyor?
Antarktika kıtası çok büyük. Bir tarafta hava aydınlıkken diğer tarafta karanlık olabilir. Benim bulunduğum zaman hava akşam 9 da kararıyor sabah 4-5 gibi aydınlanıyordu. Tam kutup noktasında durumun nasıl olduğunu bilmiyorum.
15- Antarktika seferi süresince internet erişimi var mı?
Gemide ücretli internet hizmeti sunuluyor. Ama oradaki internetle sadece yazı içerikli mailler gönderebilirsiniz. Sosyal medya hesaplarına girmek ya da internette sörf yapmak mümkün değil.
16- Antarktika’da kutup ayıları var mı?
Antarktika’da kutup ayıları yok. Kutup ayıları Kuzey Kutbunda yaşar.
17- Antarktika’da dalış yapabilir miyim?
Bu konuda alternatif sunan seferlere yönelmeniz gerekir. Her seferin böyle bir hizmeti yok. Ama bırakın tüple dalış yapmayı şnorkelle dalış yapmanın bile pahalı olduğunu söyleyebilirim.
18- İngilizce bilmeden böyle bir sefere katılabilir miyim?
İngilizce bilseniz elbet ki işiniz daha kolay olur ama bilmeden de sefere katılabilirsiniz. Benim katıldığım gemide çinli bir kadın vardı. Yes ve no haricinde hiç İngilizce bilmiyordu. Gayet de keyif alarak seferini tamamladı. Yani eğer imkanınız var ama dil yüzünden Antarktika’ya gitmekten çekiniyorsanız, çekinmeyin derim.
19- Antarktika’da saat kaç?
Antarktika resmi bir zaman dilimine dahil değildir. Yani Türkiye’de saat 15:00 iken orada “saat şudur” diyemezsiniz.
Son olarak Antarktika bana göre yer yüzündeki alternatifi olmayan nadir yerlerden biridir. İmkanınız varsa kesinlikle gidip o dünyayı görün.
Harika. Okurken ben bile heyecanlandim antartikaya sivil olarak gidilebilinecegini hic duymamistim!!
Teşekkür ederimmm her detay için ??
Rica ederim.
Keşif Dolu Çok Güzel Bir Gezi Olmuş. Anlatımınız gitmeden orayı yaşamak gibi gerçekçi ve serüven dolu. Keyifli yazılarınızın devamını bekliyoruz.
Teşekkürler.
Yazını soluksuz okudum. Süper. İmparator penguenler Antartika dışında sanırım birde capetown da var. Bende gidip onları görmüştüm. Ama onlar biraz agresifti. Yaklaşanları ısırıyorlardı.
Gördükleriniz İmparator Penguen değil.
Allahim ne keyifli bir gezi, oralara gidilebilecegini bile bilmiyordum.Herikasiniz, sevgiler
Teşekkürler, sevgiler.
Muhteşem..keyifle okudum herzamanki gibi
Antartikaya gemi ile kaç günde gittiniz?
Ortalama 48 saat.
Keyifle okudum ve beni heyecanlandırdı oralara gitme fikri .. Sizi ilgiyle ve hayretle takip ediyorum
Teşekkürler.
Çok keyifli görmüş kadar keyif aldım . Takipteyim
Muhteşem sizi henüz yeni keşfetmeme rağmen keşfettiğimden beri büyük bir alaka ile takip ediyorum ve hayran kaldım.. hem gezilerinize hem de bir insan içindeki gördüğünüz değişik sırlara,vicdana,değere harikasınız ? Bize okuma fırsatı sunduğunuz için bile çok teşekkürler
Rica ederim. Sevgiler.
Harika ya cok guzel Bilgiler edindim hatta uzerine Birde Kafamda canlandirdim acaba oraya gidebilir miyim diye. Bol gezmeler, hakediyorsun.
Teşekkürler.
Çok güzel bir gezi yazısı. Öyle detaylandırmışsınız ki soracak bir şey bulamadım :)) tek itirazım, keşke biraz daha fazla fotoğraf koysaydınız olacak ? Selamlar
Teşekkürler.
Yazı için teşekkürler çok güzel yazmışsınız. Bir şeyi merak ediyorum fotoğrafların tamamını kendiniz mi çekiyorsunuz?
Evet.
slm … sizi severek takip ediyorum… anrartika yazinizi buyuk bir keyifle okudum .. cok etkileyici dunyanin obur ucundan bilgiler almak … bh kavurucu sicakta iyi geldi … size cok özendim ….guzellikleti kadar zorluklarida var eminim .. ana deneyimlerinuz bende yeni pencereler aciyor … kitabinizi almak istiyorum hatta ertelemicem bugun alicam … yeni fotograf cekneye basladim … sizinkileride cok profesyonel ve muhtesem buluyorum … sanirim icimdeki gezgin uyandi ??????
Teşekkürler ilginize.
Efsanesin Mehmet abi :))
Muhteşem fotoğraflar. Her seyahatinizi takip ediyorum ama özellikle Antartika ve Afganistan beni benden aldı. Umarım Türkiye genelinde sponsorlar nezdinde de hakkınızı buluyorsunuzdur. Tebrikler. Teşekkürler.
Teşekkürler.
Güney Amerika gezinizle ilgili olarak yazdıklarınızı okuduktan sonra İspanyolca öğrenmeye başladım. Bu yazıyı okuyunca bir an “Antarktika’da hangi dil konuşuluyor” diye sordum kendi kendime. Üzerinde hiçbir ülkenin olmadığı bir yerde resmi dilin de olması pek mümkün değil tabii :))) Çinli bir hanımın Yes ve No ile geziyi tamamladığını söylediğinizi hatırladım sonra. Kimbilir, belki bir gün Güney Amerika’dan sonra Antarktika’ya da gitme sevdasına düşerim :)
Selamlar, sevgiler Rotasız…
Teşekkürler, size de sevgiler.
Yazılarınız çok değerli, üstelik diliniz de akıcı gayet rahat okunuyor. Teşekkürler paylaşımlar için. Ben de amatör bir fotoğrafçı olarak fotoğrafların daha fazla olmasını dilerim.
Ayrıca bir husus kafama takıldı. Sıcaklık bilgisine nasıl ulaşıyordunuz? Bahsettiğiniz +5 derece beni çok şaşırttı. Dünyanın en soğuk yeri diye biliyorum antartika? Acaba sizin bulunduğunuz bölge ile mi alakalı ?
Yaklasik 4 yildir antartika ile ilgili arastirma yapiyorum ama seninde yazdigindan farkli birsey bulamadim. Fiyatlar ilk arastirmaya basladigimda en ucuzu $4000-$5000 arasindaydi. Simdi ise muazzam bir sekilde artis gosterdi. Malum 2 kisi olunca bu meblag 2 ile carpiliyor. Olmeden once gormek istedigim tek yer. Insallah bir gun bu hayalimi gerceklestirebilirim. Bu yazin icin de tesekkur ederim.
Rica ederim.
Her şeyiyle gayet açıklayıcı ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Umarım bana da nasip olur gitmek.
Darısı size olsun.
Ayri bir hesap acip biriktimeye basladim bile…
Belgesel kıvamında olmuş özelliklede görseller.
Teşekkürler.
Çok güzel deneyim, imrendim.
Darısı size olsun.
Okurken mest oldum çok teşekkürler
Rica ederim.
Antarktika’ya gitmek en büyük hayalim. Ancak drake boğazındaki dalgalar beni epey korkuttu Gitmek için belli bir yere kadar uçakla gidebileceğimizi daha sonrasında gemiye binebileceğimizi söylemişsiniz. Nereye kadar uçakla gidiliyor? Drake boğazını uçakla geçme ihtimalimiz var mı?
Antarktika’ya gemisiz, hep uçakla gidiş-geliş yapılan seferler de var. https://www.oneoceanexpeditions.com/antarctica
Harika bir deneyim. Bilgilendirici bir makale. Kalemine sağlık Mehmet.
Görmek istediğim yerleri sizin gözünüzden görmek beni çok mutlu ediyor, bulunduğum ortamdan bir an çıkıp çarpık bir gülümsemeyle geri dönüyorum :) Teşekkürler Rotasız.
Rica ederim.
Kuzey kutup yıldızı oradan görünüyor mu nereden hareket ettiniz 48 saatte yetiştiniz ve 1 sorum daha Vostok gölünü gördünüz mü
kim yasakliyor hayvanlara dokunmayi, orasi hic bir ulkeye ait degil, zaten turlar antarktika diye herkesi arjantine yakin kiyiya goturuyorlar, herkes de antarktikaya gittim diyor, yalan degil gitmis oluyorsunuz ancak, gercek guney kutbu bu degil, kanadaya gidip kuzey kutbuna gittim demekle ayni sey, kendi basiniza arkadaslarinizla bireysel gidecekseniz gidin, otel konforuyla kiyiya gitmek macera degil.
Kim yasaklıyor ne demek? Dünyanın bir ucunda, el değmemiş bir noktada hayvanlara dokunma hakkını size kim veriyor? Arkadaşlarınızla bireysel Antarktika’ya gideceksiniz? Yani milyarlarca dolarlık buz sınıfı gemi alacaksınız, mürettebat alacaksınız ve arkadaşlarınızla Antarktika’ya gideceksiniz. Buyrun gidin o zaman. Macera değilmiş… Oraya öyle metro turizmle gidilmiyor beyefendi, otel tarzı bir gemi olmadan gidemezsiniz.
sahipsizse kim yasaklıyor? Mesela benim yanımda bir taş var şimdi sahipsiz ve ona dokunuyorum, kırıyorum, taşıyorum kimse karışmıyor. Antartikadan bir taş bile alamıyorsanız orası sahipsiz midir?
Mehmet abi kralsın sende olmasan bu binaların içine tıkıldık kaldık
yazıların bizi başka dünyalara götürdü cansın abim:)
Teşekkürler ilgine. Sevgiler.
Hem isteklerim hem sunumum için çok yardımı oldu bu yazının, işte bu müthiş bir şey!
Faydası olduysa ne güzel.
Seyahat arkadaşı olabilirim ”
Tek hayalim yurt dışı seyahatine çıkmak ama maddi imkansızlıklar yüzünden bunu gerçekleştiremiyorum. Eğer imkanı olan biri varsa seyahat arkdaşı olabilirim ingilizcem iyi derecededir ve bir çok ülke hakkında yaptığım araştırmlar sayesinde bilhi sahibiyim
İletişim csbeatz54@gmail.com
selam , okulda çocuklar ile kıtalar konusunu işleyeceğiz hatta bir dünyamızı tanıyalım etkinliği yapılacak . Anlattıklarınızdan bilgileri alıp aktarmak isterim .En son kısımda saat dilimi yoktur kısmı dikkatimi çekti. Biraz konu hakkında bilgi verebilirsmisiniz ? bir de mahsuru yoksa sizi videonuzu sunumda gösterebilir miyiz ? çocukalrın penguenler ilgisini çekecektir. Tabii ki video sahibinin siz olduğunu söyleyerek :)
Okurken çok etkinlendim. Böyle güzel bir yazıyı bize sunduğunuz için teşekkür ederim.
Sağolun.
Antartika bana hep gizemli bir yer gibi gelir soluksuz okudum yazıyı hayallerim boşuna değilmiş dedim içimden. Kaliminize sağlık
Teşekkürler.
Bu rotaya hayran kalmıştım. Özellikle instagramdaki 1 dk’lık video çok etkileyici olmuştu.
yazınızı okudukca sıze ımrendım ve sanırım bıraz kıskandım paylasım ıcın tesekkurler :)
Harika bır yazı olmuş öncelikle emeğinize sağlıkç Orları gezmeyii ve görmeyı çok istiyorum umarım birgün gıdebilirim. Yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyorum
Yazınız harika olmuş. Elinize, emeğinize sağlık. Üniversite’de bir proje çalışmam var ve buna göre antaktika ve arktik bölgesine nasıl seyahat edebileceğim ile ilgili bazı sorumlarım var size sormak istediğim. Size öncelikle mail yoluyla nasıl ulaşabilirim ?
güzel paylaşım için teşekkür ederim
Harika bir yazı kaleme almışsınız. Rüya gibi bir deneyim yaşamışsınız. Ancak bir ekleme yapmak isterim müsaadenizle.
Antarktika hiçbir ülkenin toprağı değildir. Kışın -50 dereceye varan sıcaklıklar ve 250 km/s varan rüzgar hızı ve bitki örtüsünün tarıma uygun olmayışı nedeniyle insanlar için hiçbir zaman yıl boyu yaşamaya elverişli bir kıta olamamıştır. Bu nedenle doğal yaşamın olduğu gibi devam ettiği bir toprak parçasıdır. Ancak, teknolojinin ilerlemesiyle insanlar bu kıtaya da ulaşmış balık ve krill avlayabilmiş bilimsel araştırmalar yapmaya başlamışlardır. (Örneğin Bkz. Sir Shackleton)
1959 yılında birkaç ülke Antarktika Antlaşmasını imzalayarak Antarktika’yı yalnızca bilimsel çalışmalar için ziyaret edeceklerine ve kıtayı koruyacaklarına dair taahhütler vermişlerdir. Şu anda Ülkemizin de içinde olduğu 53 ülke bu Antlaşmaya taraftır. Bahsedilen kurallar da (penguenlere yaklaşmama, beslememe; wc atıklarını doğada bırakmama) bu Antlaşma tarafından Antarktika’yı insan kaynaklı zararlardan korumak için konulmuştur. Tabii penguenler ve foklar ne kadar sevimli de görünseler nihayetinde vahşi hayvanlar. Her ne kadar saldırgan görünmeseler de ısırmaları durumunda bir sürü iğne vurulmak ve tedavi görmek durumunda kalmamanız adına sizi de koruyan kurallardır. Sevgiyle kalın :)
Gerçekten güzel bir paylaşım.
Çok etkilendim Güzel bir makale olmuş
çok yararlı bir paylaşım olmuş. teşekkürler
Harika bir deneyim. Magellan boğazını geçebilmiştim bu da benim gidebildiğim en uzak yerdi ve inanılmaz heyecan verici bir durum. En yakın zamanda Antarktika deneyimini de yaşamak istiyorum.
Bu yazıyı okurken sanki yanında elini tutarak gezmişim gibi oldum. Ben asgari ücretle çalışan biriyim öyle bir bütçem ne yazıkki yok o yüzden gitme hayali bile kuramıyorum. Ama sen okadar güzel anlatmışsınki oraya gitmiş gibi hissettim. Umarım daha çok yerler gidip görürsün bize anlatırsın sayende yazılarınla bizde gitmiş kadar oluruz. Makalen için çok teşekkür edirim sağlıcakla kal…
Sen gibi bir gezgin için güzel bir hatıra ve mazi.. Tebrikler.
Bu yazıya cevap verirmisin bilmem lakin, zaman dilimi yok dedin, ama havanın akşam 21 de kararıp sabah 5 gibi açtığını söyledin. Bu antartika kıtasına giderken sen saatin hangi zaman dilimine göre ayarlıydı? Birde 6 ay gece ve 6 ay gündüz muhabbeti neden olmadı diye düşünmedinmi hiç?
Selam, güzel bir gezi ve keşif olduğu tartışmasız, benim birkaç sorum olacak sana niçin insanların gozetimsiz bir şekilde turlar olmadan oraya gidilmesine izin verilmiyo, Kuzey buz bölgesinde yerli halk varken niçin güney buz bölgesinde neden bir yerli halk yok? Ve son olarak güney Kutbu diye adlandırılan yerin acaba bütün denizleri ve kıtaları çepeçevre kaplayan bir çember okabilirmi? Düşüncelerini merak ediyorum cevaplarsan sevinirim .
6 bin dolar uçak bileti vs.ile 9 bine gelebiliyor demek ama tlye vurdunuz mu kaç yapıyor o para şahsen böyle bir durum olmasa aşırı görmek istediğim bir yer olmasa da üni öğrencisi olduğum halde tura katılabilirdim paramızın değeri yok ki gürcistana gittim oranın parası bizden değerli olmuş maalesef bizi bu hale getirenler bir nebze utansa iyi olur
Teşekkürler yazı için
Merhaba bu seyahat risk teşkil ediyor mu? Yani drake geçidini gecerken veya buzullar üzerinde veya okyanusa balinaların arasına indiğiniz de cidden risk teşkil eden yada önceden olmus olan bildiğiniz bir olay var mı?
Dünyanın en güzel yeri bence. Bu arada bilgilerinizi Harika anlatmışsınız tebrikler
Selâm aleykum Mehmet bey..nasip olursa 28 Aralık 2020 gibi Umre ziyareti yapacağız arkadaşlarla Eğer siz de isterseniz size hediye olarak bir Umre ziyaret i hediyesi yapmak istiyorum..Herhangi bir maddi beklentim yok .Bir cok yeri gezmissiniz O mubarek BEYTULLAHI DA ziyaret edip deneyimlerinizi insanlara aktarmaniz..
Muhteşem. Seyahat etmeyi çok seven biri olarak seni geç keşfettim. Fakat ben de hem gezi yazıları yazıp fotoğraf çektiğim ayrıca kamera kullanıp sonra da kurguladığım için sanırım kendi işlerimle meşguldüm. Tarzın, üslubun çok iyi. Görüntü kalitesi ve fotoğraflar da öyle. Başarılar diliyorum ve takipteyim :)
Merhaba.
Yazınızı büyük bir şevkle okudum.
Merak ettiğim,gerek Arjantinin Ushuaia şehrinde,gerekse gezinizin sonraki bölümlerinde ama özellikle Antartikadayken hiç Ay resmi çekebildiniz mı?
Varsa paylaşabilirmisiniz?
Şimdiden teşekkürler.
YouTube’da izlediğim en keyifli videolardan birisiydi. Okumak daha keyifliymiş. Bunu bu kadar geç fark etmiş olmam gerçekten büyük eksiklikmiş.
harika bir yazı yazmışsınız…gitmek istediğim 3 yer kalmıştı, bunlardan birisi Antartika..39 ülkeye gittim ama antartika hepsinden özel olurdu. maalesef para kalmadı, iş yok, parada yok, emekli maaşı ile de gidemeyiz
Çok güzellll..