İngiltere Vizesi Nasıl Alınır?
İngiltere Konsolosluğu İngiltere Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Herkesin bildiği üzere alınması en zor vizelerden biri İngiltere vizesi. İngiltere vizesi başvurusunu nasıl yapabileceğimle ilgili araştırma yaptım. Alması oldukça zorlu olan bu vize ile ilgili bilgi içeren bir sürü acentenin sitesinin yanı sıra doğru bilgilere ulaşmaya çalışırken denk geldiğim forum, sözlük, blog, yorum vb. sizin de karşınıza çıkabilir. Ancak açıkçası her birinde farklı şeyler yazıyor. Bu bilgi kirliliğinin içerisinde denk geldiğim sitelerden birisi de CSS & Co Legal Services adlı firmaya aitti. Bu firma yalnızca İngiltere vizesi başvurularında danışmanlık hizmeti sağlıyor ve bu alanda tam uzmanlaşmış bir firma.
Sitelerini inceledikten sonra bu işi gerçekten iyi bilen bir firma olduklarını düşündüm. CSS Legal şikayet edilen İngiltere’nin bu vizeyi vermedeki zorlayıcı tutumuna karşı çok isabetli bir yol arkadaşı olabilir. CSS Legal yorum noktasında da oldukça düzgün referanslara sahip görünüyor. Vize danışmanlığı alanında özellikle son dönemde birçok yetersiz ve bilgisiz acentenin çıkması ciddi manada göz korkutsa da telefon edip görüşünce ve sonrasında da ofislerine gidince sizin de içiniz rahatlayacaktır. Siz de aracı bir kurumla bu zorlu süreci kolaylaştırayım, köklü ve güvenilir bir firmayla İngiltere vizesi alayım istiyorsanız CSS Legal ile iletişime geçebilirsiniz.
İngiltere’ye hangi amaçla gidecek olursanız olun bildiğiniz üzere, diplomatik pasaport sahibi değilseniz İngiltere vizesi almanız gerekiyor. İngiltere, Schengen vizesine dahil bulunmadığı için yeşil pasaportlular dahi vize alıyor. Avrupa’da başka bir ülkeden geçmeyi planlıyorsanız mutlaka İngiltere vizesi başvurusu yaptıktan sonra yola çıkmalısınız.
İngiltere vizesi başvuru prosedürü ise karmaşık bir yapıda. Bu prosedüre uygun bir başvuru yapmak çok önemli. Aksi bir durumda vize reddi ile karşılaşılabiliyorsunuz. Başvuru işlemlerine başlamak için ilk önce başvuru yapılacak İngiltere vizesi türünün belirlenmesi gerekiyor. Hangi vize türüne başvuru yapılacağını belirlemek vize başvurularının en kritik adımlarından biri.
Kapsamına göre birçok İngiltere vizesi türü bulunuyor. Seyahat etmek, aile üyeleri veya arkadaşları ziyaret etmek, iş, spor ya da sanat ile ilgili bir etkinliğe katılmak gibi amaçlarla İngiltere’ye gidecekseniz İngiltere turist/ziyaretçi vizesi başvurusu yapmanız gerekiyor. Ziyaret kapsamlı vize türleri 6 ay ve daha kısa sürelerle ziyaret izni sağlıyor ve çok girişli olarak veriliyor. Yani vizeyi alınca 1 yıl içerisinde 6 ayı geçmeyecek şekilde birden fazla kez giriş çıkış yapma izniniz oluyor. Yani seyahat planlarınızı vizenizin geçerli olduğu aralığa göre rahatça yapabilirsiniz.
İngiltere’de eğitim görmek amacıyla vize başvurusu yapmak istiyorsanız İngiltere öğrenci vizesi başvurusu yapmanız gerekiyor. Bu başvuruların da almak istediğiniz eğitimin niteliği ve süresine göre çeşitli türleri bulunuyor. 6 aydan kısa süreli eğitimler için İngiltere Öğrenci Ziyaretçi Vizesi; 6 aydan uzun süreli eğitimler için ise Tier-4 İngiltere Öğrenci Vizesi bulunuyor. Eğitim alacağınız kurumu belirlemek için CSS Legal ile aynı şirketler grubunda bulunan eğitim danışmanlığı firması Student Portal International’dan da destek alabilirsiniz.
İngiltere vatandaşlığı ya da sürekli oturum iznine sahip olan kişilerin eş/partner ve çocuklarını İngiltere’ye götürebilmeleri için ise İngiltere yerleşim/evlilik vizesi türleri bulunuyor. Ayrıca bazı vize türleri bağımlı aile üyelerinizi de beraberinizde İngiltere’ye götürebilmenize olanak tanıyor.
İngiltere’de iş kurmak veya bir işverene bağlı olarak çalışmak istiyorsanız da İngiltere çalışma/iş vizesi türleri bulunuyor. Bu vize türleri genellikle Tier 1, Tier 2, Tier 5 Vizesi gibi puan bazlı vizeler. Bunların dışında Türk vatandaşları için en önemli çalışma vizesi türü Ankara Antlaşması Vizesi türü. İngiltere’de iş kurmak isteyen kişilerin kesinlikle düşünmesi gereken, avantajlı bir vize başvurusu. Şartlarını sağlamak diğer vize türlerine göre çok daha rahat. İngiltere Ankara Anlaşması Vizesi oldukça komplike olan ve diğer belgelerin yanı sıra bir iş planı (business plan) da hazırlanması gereken bir başvuru türü. Bu vize türü hakkında detaylı bilgi almak için şu linkte yer alan videoyu izleyebilirsiniz.
Bu vizelerden size en uygun olan vize türünü belirledikten sonra İngiltere vizesi başvurusu hazırlığına başlayabilirsiniz. Bu aşamadan sonra vize türünüze ve koşullarınıza göre değişkenlik gösteren çeşitli evrakların toparlanması ve başvuru dosyasının hazırlanması gerekiyor. Başvuru dosyasında maddi durum, eğitim bilgileri, kalınacak yer, uçak biletleri, İngiltere’ye gidiş amacını gösteren belgeler vb. evrakların olması gerekiyor. Evrakların tamamlanmasının ardından belgelerin tercümeleri yaptırılarak başvuru dosyası son haline getiriliyor.
Başvuru dosyası hazırlığının ardından başvuru formunun doldurulması ve sonrasında İngiltere Vize Başvuru Merkezinden uygun gün ve saatte randevu alınması gerekiyor. İngiltere için vize başvurularında İngiliz Konsolosluğu değil başvuru merkezleri randevuyla başvuruları alıyor. Yani İngiltere Konsolosluk vize işlemleri yalnızca başvurunun değerlendirilmesiyle sınırlı.
İngiltere vizesi başvuru formu, oldukça dikkatli doldurulması gereken, detaylı ve İngilizce olan bir form. Formu doldurmak için iyi derecede İngilizce bilmek gerekiyor. Çünkü doldurulurken yapacağınız en ufak bir hata veya eksiklik sonucu oluşabilecek yanlış anlaşılmalar vize başvurularının reddedilmesine sebep olabiliyor.
Başvuru dosyasının tamamlanması ve başvuru formunun doldurulmasının ardından size uygun gün ve saatte İngiltere Vize Başvuru Merkezinden randevu alınması gerekiyor. Randevu gününde ve saatinde başvuru merkezine giderek başvurunuzu gerçekleştirebiliyorsunuz. Başvuru merkezinde başvuru dosyasının yanında biyometrik fotoğrafınız ve parmak izleriniz de alınıyor. Yani sizin ek olarak fotoğraf çektirip dosyanıza koymanıza gerek kalmıyor. Ayrıca diğer ülkelerin vize başvuru merkezlerinde olduğu üzere buraya da telefonla giremiyoruz.
Başvuru dosyanız ile biyometrik bilgileriniz alındıktan sonra başvuru işlemleriniz tamamlanmış oluyor. Bundan sonrasında sonucun çıkmasını bekleme süreci başlıyor. Bu süreç de başvuru yapılan vize türüne bağlı olarak değişiyor. Ziyaretçi vizesi, öğrenci vizesi, çalışma vizesi başvuruları genellikle 3 hafta içerisinde sonuçlanırken; yerleşim vizesi, Ankara Anlaşması vizesi gibi başvurular ise 3 ay içerisinde sonuçlanıyor.
İngiltere vizesi başvurunuz olumlu sonuçlanabileceği gibi vize reddi ile de sonuçlanabilir. İngiltere vizesi red nedenleri birçok şey olabiliyor. İngiltere vizesi başvurusu ret edilirse bu redde karşı itiraz başvurusu yapılabiliyor. Size gönderilecek olan ret mektubunda İngiltere vize başvurusunun reddine itiraz edip edemeyeceğiniz bildiriliyor. İngiltere vize başvurusu ret kararı ile ilgili itiraz hakkı varsa itiraz davası (appeal) mı idari itiraz (administrative review) mı olduğu da belirtiliyor.
Herhangi bir itiraz hakkınız olsun ya da olmasın tüm başvurularda itiraz kapsamlı yeniden değerlendirilme (re-consideration) başvurusu da yapılabiliyor. İngiltere vize red sebepleri size ret kararı ile açıklanacak olup red aldıysanız İngiltere vize reddine itiraz dilekçesi örneği temin edip gerekçeleri yazarak itiraz edebiliyorsunuz. Vize reddinden sonra yeniden başvuru yapmak ve olumlu sonuç almak çok daha zor olduğu için bir uzmanla çalışmak faydalı olabilir.
Yeşil Pasaporta ingiltere vizesini Nisan 2019 itibariyle aracı firma olmadan çok kolaylıkla aldım. İnternet sitesinde istenen bilgileri dolduruyorsunuz. Randevu veriyorlar gidiyorsunuz. Yalnız evrakların taranması için vize ofisine 165 TL ödedim. İsterseniz tarama işlemini de siz yapabiliyorsunuz ama bana karışık geldi o yüzden o hizmeti satın aldım. 10 günde vizem çıktı. Bence ilk aşama için aracı firmaya gerek yok ama Mehmet Bey sponsorluk alıp da bu yazıyı yazdıysa anlaşmayı baltalamak da istemem doğrusu :)
Gereksiz bir iğneleme olmuş, benim bir çok arkadaşım ingiltere vizesi konusunda Mehmet Bey ile benzer ifadeler kullanmıştı. Burada da kendi deneyimini okuduk, sponsorluk,reklam konusunu ime edeceğinize direk sorsaydınız, bir sponsorluk veya anlaşma var mı diye.
merhaba..ingiltere vize sitesinde 1 ay icerisinde herhangi bir avrupa birliği ülkesine giriş çıkış yaptıysanız transit vizeye gerek yok ibaresi var..bu konuda bilgisi olan varmı?
Evet imkan olursa bir süre yaşamak istediğim bir ülke.
Ankara anlaşması hala geçerli mi bilginiz var mı? Teşekkürler.
Maalesef artık İngiltere (Birleşik Krallık) için Ankara Anlaşması vizesi Brexit ile bitmiş durumda.
Ankara Anlaşması vizesi için Hollanda’yı araştırabilirsiniz. Ya da İngiltere’de iş kurmayı düşünüyor iseniz Innovation Founder vizesi size göre olabilir.