Amazon Gezi Notları -1-
2016’nın Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında bulunduğum Amazon gezimin iki teması vardı. Biri yerlileri ziyaret etmek, diğeri ise tüm yolculuğumu sadece nehir üzerinden yapmak. Her ikisini de yaptım ama özellikle toplam 6.500 kmlik yolu tekne ve benzeri araçlarla almak aşırı yorucuydu. Kesinlikle tekrar yapmak istemeyeceğim bir yolculuk. Yeniden Amazon bölgesine gelirsem sadece yerlileri ziyaret etmek için olur.
Yaklaşık 3 ayımı bölgede geçirerek alttaki rotayı yaptım;
Öncelikle birçok kişinin karıştırdığı şu konuya bir açıklık getireyim. Brezilya’nın en büyük eyaleti Amazonas’dır. Bir de Latin Amerika’da Amazon bölgesi vardır. Yani Brezilya’nın Amazon eyaleti ile Latin Amerika’daki Amazon bölgesi aynı şeyler değildir.
Haritada gördüğünüz ana nehri otoban gibi düşünün ve o nehrin yanındaki tüm yerleşim birimleri modern hayata geçmiş durumda. Birçoğunda lüks şehir hayatı olmasa da internet, telefon, elektrik ve benzeri ihtiyaçları çok rahat bulabilirsiniz. Kısmen bir iki yerde internet sıkıntısı yaşasam da genel olarak iş görecek bir internet bulunuyor.
Amazon deyince aklınıza belki balta girmemiş ormanlar, devasa boyuttaki anakonda yılanları ve timsahlar gelebilir. Ama haritadaki ana nehrin civarında bu saydıklarımı pek göremiyorsunuz. Ne zaman ki içlere doğru giderseniz o zaman kendinizi Amazon’da hissedebilirsiniz. Ama ‘ben ormana girip macera yaşayacağım, kendim gezeceğim’ deme lüksünüz yok. Çünkü buradaki ormanlar öyle pek bizim bildiğimiz ormanlar gibi değil. Amazondaki bitki örtüsü o kadar sık ki; düşünün Amazon ormanlarının %20’sinde güneş ışınları hiçbir zaman zemine ulaşamıyor! Ve gördüğüm ormanlarda ise hep su birikintileri, gölet ya da bataklık gibi yerler vardı. Yani oraları geçme imkanınız yok. O sebeple Amazon ormanlarını görmek istiyorsanız gittiğiniz yerdeki bir acente ile görüşüp, size uygun olan bir tur paketi satın almalısınız. Peru ve Kolombiya’da bu turlar kısmen ekonomikken Brezilya tarafında ise biraz pahalıdır. Ben yerlilerin yanına giderken fazlasıyla orman, nehir, hayvan görüp macera yaşadığım için bu turlara hiç katılmadım. Eğer amacınız Amazon’u görmek, orada kısa bir tecrübe edinmekse en fazla 3-4 günlük bir tur size yetecektir.
Amazon’da bir yerli kabilesini ziyaret etmek istiyorsanız bilin ki turla gidilen kabileler sadece turistik amaçlıdır. Yerliler sizin için giydikleri yep yeni sözde geleneksel kıyafetleriyle dans gösterisi yaparlar ve siz oradan ayrıldıktan sonra normal senin benim gibi olan hayatlarına devam ederler. O sebeple bu tip yerli ziyaretlerine pek itimat etmeyin. Peru, Kolombiya, Brezilya ve Venezuela’nın Amazon bölgelerinde daha önce keşfedilmiş ama halen modern hayata geçmeden yaşayan birçok yerli kabilesi var. İşte onları ziyaret etmek isterseniz işiniz çok zor. Gerekli yerlerden ve kabile liderlerinden izin almak imkansıza yakın gibi birşey. Peru ve Ekvador sınırına yakın bir bölgede yaşayan Huaorani kabilelerine gitmek için çok uğraştım. Ama, ziyarete açık olan köy; modern hayata geçmiş durumdaydı. Benim asıl istediğim gibi olan; kültürlerini halen bozmadan devam eden kabileler ise kesinlikle yabancılarla iletişim kurmak istemiyordu. Eğer izinsiz bölgelerine girmeye çalışırsan sorgusuz, sualsiz seni öldürüyorlar. Bu şaka değil, daha önce yaşanmış birçok kötü tecrübe var. Ayrıca Amazon’da halen hiç keşfedilmemiş yerli kabileleri de var. Brezilya tarafında bu kabilelerin kısmen hangi bölgelerde olduğu bilinse de keşfedilmesine izin verilmiyor. Bu yerliler konusu çok uzun ve karışık olduğu için daha fazla detaya şimdilik girmiyorum. Amazon gezimde uğradığım tüm şehir, ilçe ve köyleri anlatarak devam edeceğim. Önce olası birkaç soru ve cevap ile devam edelim.
Amazon’a gelmeden önce aşı olmak gerekir mi?
Kesinlikle aşı olmak gerekiyor. Bu konu hakkındaki detaylı yazıma linkten bakabilirsiniz.
Sivrisineklerden nasıl korunabiliriz?
Amazon’daki en büyük sıkıntı sivrisineklerden bulaşabilecek hastalıklardır. Bu konuyu hafife almamanız gerekir. Ufacık bir sivrisinekten sıtmaya yakalanıp çok ciddi problemler yaşayabilir, hatta hayatınızı bile kaybedebilirsiniz. Gerekli aşıları yaptırmak sizi %100 korumaz. Elinizden gedliğince vücudunuzu örten kıyafetler giyin diyeceğim ama Amazon’un nemi ve sıcağında öyle birşey de maalesef pek mümkün olmuyor. Eğer kısa süreli gezi yapacaksanız 3-5 gün idare edersiniz. Ama benim gibi uzun süreli bir yolculuk düşünüyorsanız sürekli kapalı giyinmek aşırı bunaltıcı oluyor. Onun yerine her 4-5 saate bir vücudunuza deet oranı yüksek losyon sürebilirsiniz. Sadece açık yerlerinize değil Amazon’daki sivriler pantolon üzerinden bile sokabiliyor. Tüm bunlardan sonra en fazla dikkat etmeniz gereken şey hangi saatlerde dışarıda olduğunuzdur. Sivriler genelde sabah 5-7 ve akşam 5-7 arasında çıkarlar. Elinizden geldiğince bu saatlerde çok daha dikkatli olun ve nehir kenarlarından uzak durun.
Amazon gezginler için tehlikeli mi?
Yazının devamında bulunduğum tehlikeli yerler hakkında bilgi vereceğim. Amazon’daki nehir yollarının uyuşturucu trafiğinde kullanıldığı biliniyor. Hatta Amazon ormanlarında havadan uyuşturucu trafiğini sağlamak için gizli havaalanları olduğu da söyleniyor. Uyuşturucu trafiğinin olduğu yerde tehlike de vardır. Böyle şeylerle işiniz olmaz ama yine de bilgi olsun diye paylaşıyorum.
Amazon’a gitmek istersek vize almamız gerekir mi?
Haritadaki hiçbir ülke bizden vize istemiyor. O sebeple sınır geçişleri de kolay.
Amazon’da kaldığın yerlerde böcek ya da yılan var mıydı?
Amazon’un turistik yerlerine giderseniz birçok konaklama alternatifi bulursunuz. 5 yıldızlı otel konforunda olan yerleri bile var. Bu tip yerlerde börtü böcek olmaz. Ama ben gezilerimi ekonomik yapıyorum derseniz o zaman kalacağınız her yerde böcek olabilir. 3 aylık Amazon gezimde kaldığım yerlerin %80’inde böcek vardı. Gittiğim köylerde yılan görsemde şükür kaldığım odada hiç görmedim. Eğer amacınız yaptığım yolun benzerini yapmaksa böcek ya da örümcek gibi hayvanlarla aynı odada kalmayı göze almalısınız.
Hangi tarihte Amazon gezilmeli?
Haziran, Temmuz, Ağustos ve Kasım aylarında Amazon’un farklı bölgelerinde bulundum. Amazon’da kış diye birşey yok. Yağmurlu ve yağmursuz(yaz) diye iki sezon var. Ama tabi komple bir kıtanın ortasını kapladığı için bir tarafında hava güzelken diğer tarafında bunaltıcı olabilir. O sebeple bu sorunun net bir cevabı yok. Amazon’a gelmek istiyorsanız; inanılmaz derecede yoğun yağan yağmuruna, nefes aldırmayan nemine, bulutların arasından bile yakan güneşine hazırlıklı olmalısınız. Havasının bu kadar bunaltıcı olduğu başka bir yerde bulunduğumu hatırlamıyorum.
Nehir yolculukları nasıl oluyor? Yolculuk sırasında nerede yatıyorsun?
Yukarıdaki haritada görülen yolun bir kısmını hızlı botla, bir kısmını yavaş diyebileceğim feribotlarla yaptım. Eğer hızlı bot kullanırsanız bilet ücreti pahalı, koltukları rahat ve otobüste gider gibi uyuyabilirsiniz. Feribotlar ise aşırı yavaş, ucuz olmasa da ekonomik. Yalnız bu feribotlarda oturmaya yer yok. Yanınızda kendi hamağınızı taşıyorsunuz ve diğer 200-300 kişi gibi boş bulduğunuz bir yere hamağı serip yatıyorsunuz. Tüm yolculuklar böyle yapılıyor. Yavaş feribotlarda hırsızlık olayı yaşanabiliyor. Her zaman dikkatli olmalısınız.
Haritadaki tüm yolculuğumu tek seferde izlemek isterseniz;
1- Coca / Ekvador
Aslında Ekvador’un Amazon’da bölgesi yok. Ama Peru ile olan sınır bölgelerinde kısmen Amazon ormanları var. Nehir yolculuğuma başlayabileceğim en batıdan başlamak istediğim için ilk çıkış noktam burası oldu.
Yukarıda bahsettiğim Huaorani yerlilerinden modern hayata geçmiş bir kabileye buradan ulaşım var. Bir rehber bularak köylerini ziyaret edebilirsiniz. Özel bir tekne ayarlayarak 8 saat yolculuk yapmak gerekiyor. Tabii öncesinde köy lideriyle irtibat kurarak izin almalı, ödeyeceğiniz parada anlaşmalısınız. 3 günlük bir ziyaret düşünürseniz size ortalama maliyeti 500 dolar civarı olur. Ama dediğim gibi modern hayata geçtikleri için bu yerlileri ziyaret etmekten vazgeçmiştim.
Şehirde yapacak bir iki turistik aktivite olsa da kayda değer hiçbir şey yok. Buraya yolunuz düşerse; sadece transit geçiş için kullanıp, yolunuza devam edin. Düzgün bir otelde gecelik 15 dolara kalmıştım.
İlk nehir yolculuğuma buradan Nuevo Rocafuerte’ye giderek yaptım. 210 kmlik yol 1o saat sürdü ve kişi başı ücret 15 dolardı. Alttaki fotoğraflardan da görebileceğiniz gibi pek konforlu bir yolculuk değildi.
Alttaki linkten yazıya devam edebilirsiniz;
Amazon Gezi Notları – 2 –
Makaleyi birden fazla okudum. Gerçekten de çok pratik bilgiler vermişsiniz. Biraz ürkütücü gibi gelsede mutlaka yapılması gereken yerlerden. Neyse şimdi ikinci bölümü okumaya geçeyim :)
Çok ilham verici bir yazı olmuş. Güney Amerika hep aklımın bir köşesinde duruyor.
Selamlar, kitabınızı da beğenerek okumaktayım, amerika kıtasına daha önce hiç gitmedim, çok merak etmekteyim, sponsor ve destek kısmındaki zorluklarınızı okudum, bu konuda kendi sitem için özelden tavsiyelerinizi beklemekteyim, saygılar.
Selamlar. Kişisel olarak kimseye vakit ayıramadığım için bildiklerimi bu linklerde yazdım;
https://www.rotasizseyyah.com/kategori/faydali-bilgiler
Saygılar.
Harika güzel nehirler var rafting turları varmı orada?
Rafting yapılan bir yer görmedim.
Merhaba. Bahsettiğiniz yolun benzerini motosiklet ile yapma ihtimali nedir bilginiz var mı?
Merhaba. Motosikleti feribotlara koyarak yolculuk yapanları görmüştüm. Sevgiler.
Peki bu Amazon larda sürekli sinir giriş çıkışi mi yapıyorsunuz ? Yoksa Amazon bağımsız bir bölge mi ? Özer mi yanı. 2. Soru ? Amazonlara nerden en pratik başlanır yerlileri görebiliriz.?
Sınır kapısı yok. Gittiğiniz bölge hangi ülkeye aitse oradaki emniyet birimine gidip, pasaportunuzu damgalatıyorsunuz.
En pratik diye bir şey yok. Amazon dediğiniz yer neredeyse kıtanın yarısını kaplıyor. Gerçek yerlileri görmeniz için bölgeyi iyi analiz etmeniz ve tahminen en az 3-4 haftanızı oralarda geçirmeniz gerekir. Ya da çok iyi bir rehber bulmalısınız.