Amazon Gezi Notları -2-
2-Nuevo Rocafuerte / Ekvador
Burası ufak bir kasaba. Otel yok. Geceliği 10 dolar olan bir tane pansiyon vardı, orada kaldım. Buradan Pantoja’ya devam etmek için her gün tekne olmuyor, birkaç gün beklemeniz gerekebilir. İnternet bulabilirsiniz ama aşırı yavaş. Yapacak hiçbir şey yok. Olur ya buraya yolunuz düşerse direkt es geçin.
Alttaki kano sahibiyle anlaşarak Pantoja’ya geçebildim. Yol 30 km, 1,5 saat sürüyor ve kişi başı ücret 10 dolar.
3- Pantoja / Peru
Kanoyla Ekvador’dan Peru’ya geçmiş oldum. Bu bölgelerde öyle pasaport kontrolleri yapılmıyor. Ülke değiştirdiğinizde en yakın karakola ya da emniyet birimine gidip pasaportunuza damga bastırabilirsiniz. Kasabaya indikten sonra bende ilk iş pasaportuma Peru giriş damgasını bastırdım. Daha sonra çevreyi biraz gezeyim dedim ama şansıma o gün ülkede seçim varmış. Civardaki köylerde kalan herkes buraya gelip oy kullanabiliyormuş. O sebeple kasabadaki tek pansiyon da doluydu. Zar zor bu alttaki bazası olmayan yeri buldum ve 6 dolar ödedim. Zaten gece 3’de de tekne ile yola devam edeceğim için pek sıkıntı yapmadım.
Pantoja bana pek tekin bir yer gibi gelmedi. Olur ya buralara yolunuz düşerse dikkatli olun. Ayrıca tüm Amazon gezim boyunca zika virüsünden muzdarip sadece bir çocuk gördüm ve o da buradaydı.
Buradan hızlı bot ile Mazan’a geçtim. Yol 480 km. 17 saat sürdü ve kişi başı ücret 70 dolar.
4- Mazan / Peru
Kısmen büyük bir ilçe, şehir bile denebilir. Ama, yabancı için yapacak pek birşey yok. Gecelik 8 dolara bir pansiyon odasında kaldım. Ertesi sabah ise alttaki ufak teknelerle Iquitos’a geçtim. 32 kmlik yol 40 dakika sürüyor ve fiyatı 3 dolar.
5- Iquitos / Peru
Iquitos şehri Amazon’un en meşhur ve turistik yerlerinden biri. Amazon nehrinde balık avı, Amazon ormanlarına yapılan gezi turları ve ayahuasca ayinleri şehrin popüler olmasını sağlamış. Amacınız Amazon ormanlarında birkaç gün geçirmek, balık tutmak gibi tecrübeleri yaşamaksa buradan size uygun bir tur bulup gerçekleştirebilirsiniz. Ayahuasca ayinleri ise tamamen turistik bir atraksiyon halini almış. Yoldaki seyyar satıcı bile ayahuasca çayı satıyor. Gerçek bir ayahuasca ayinine katılmak istiyorsanız aradığınızı burada bulabileceğinize ihtimal vermiyorum. Yabancı olduğunuz için adım başı size birşeyler pazarlamaya çalışanları da atlamayayım. O sebeple ben bu şehri sevmedim, hatta nefret ettim. Ayrıca Peru’ya göre pahalı bir yer. Gecelik 17 dolara klimasız bir otel odasında kaldım. Klimasız diyorum çünkü Amazon’a sıcak mevsimde gelirseniz nemden uyuyabilmeniz pek kolay değil. Bu şehirde ise klimalı yerler gereksiz yere pahalıydı.
Şehrin yakınlarında tur ile gidebileceğiniz ‘sözde’ yerli kabileleri var. Ama bu turlar yazının başında da dediğim gibi tamamen turistik amaçılıdır. Size tiyatro oynarlar, sizde aaa yerli gördük diye sevinirsiniz. Bu tip turlara itimat etmeyiniz.
Birçok yerde adından övgüyle bahsedilen Iquitos’u sevemeden şehirden ayrıldım. Sonraki durağım Pebas. 180 kmlik yol hızlı bot ile 3,5 saat sürüyor. Normalde kişi başı fiyat yaklaşık 45 dolar ama ben pazarlıkla 3o dolara aldım.
6- Pebas / Peru
Buraya da yerlileri bulurum hevesiyle gelmiştim ama yine yanıldım. Çünkü civardaki yerliler çoktan modern hayata geçmiş durumda. Pek başka alternatifim olmadan gecelik 10 dolara idare edecek bir pansiyona yerleştim. Kasabayı gezerken ressam Francisco Grippa ile tanıştım. Adam dünyaya ün salmış bir ressam. Yıllarca ABD’de yaşadıktan sonra memleketi Peru’ya gelmiş ve Pebas’a yerleşmiş. Çok şahane bir evi ve sanat galerisi var. Böyle bir kasabada böylesine bir sanat galerisiyle karşılacağım aklıma gelmezdi. Olur ya yolunuz buraya düşerse Grippa’yı bulun. Misafirperver biri ve sohbet etmeyi de seviyor. Grippa Amazon bölgesini çok iyi bildiği için yerileri nerede bulacağımı da kısmen ondan öğrendim diyebilirim.
Amazon nehri balık yönünden aşırı zengin. Envai çeşit balık görebiliyorsunuz. Pirana da onlardan biri. Tadı normal balıktan farksız. Sokakta böyle alttaki gibi leğen için çeşit çeşit balık satılabiliyor.
Sonraki durağım Caballococho. 210 kmlik yol hızlı bot ile 4,5 saat sürüyor ve kişi başı ücret 35 dolar.
7- Caballococha / Peru
Peru’nun bölgedeki en büyük kasabası. Her yerde mototaksiler görüyorsunuz. Turistik bir yer değil. Bir motorcuyla anlaşarak yakın civardaki göle gidip, pembe yunusları görebilirsiniz. Yunus ne arıyor demeyin. Amazon nehri ve civarındaki göllerde bu pembe yunuslardan çok var.
Meydandan 5-10 dakika yürüyerek içlere girdiğinizde; insanların sadece dört tarafı tahtayla çevrili yerlerde yaşadığını görebilirsiniz. Evlerde herhangi bir eşya yok. Hamakta yatıp, uyuyorlar. Amazon’un büyük şehirleri hariç genel yerleşim birimlerinde durum hep böyle.
Buralara turist de gelmediği için yerel halk bir yabancı görünce biraz şaşırıyor. Sokakları gezerken beni gören çocuklar peşime takılıyordu. Birkaç eve misafir oldum. Sonrasında ise çocuklarla bu alttaki özçekimi yaptım. Bu fotoğraf Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri kitabımın kapak fotoğrafı oldu. O anlamda Caballococha benim için hep biraz özel bir yer olarak kalacak.
Buradan sonraki durağım Punta Narino. 25 kmlik yol 40 dakika sürüyor. Kişi başı ücret 5 dolar.
8- Punta Narino / Kolombiya
Peru’dan Kolombiya’ya geçmiş oldum ama herhangi bir sınır geçişi yok. Bu bölgelerde nehir üzerindeki karşılıklı iki ülkeye istediğin gibi girip, çıkabiliyorsun. Bu kasaba biraz özel bir yer. Motorsiklet, bisiklet ya da araba yok. Çünkü yasak. Herkes her yere yürüyerek gidiyor. Etraf tertemiz. Tüm Amazon gezim boyunca en temiz yer burasıydı. Kasaba bu gibi özellikleri sayesinde turistlerin ilgisini çekmeyi başarmış. Her gün farklı bir turist grubu gelip gidiyordu.
Burada 3 gün kalıp hem dinledim hem de bir balıkçıyla anlaşarak balık tutmaya gittim. Kasabada her türlü konaklama alternatifi var. Klimasız bir odada gecelik 10 dolara kalmıştım. Buraya yolunuz düşerse bir balıkçıyla anlaşıp Amazon’un biraz derinlerine girebilirsiniz. Göletlerin içindeki tuhaf ağaçlar arasında, balıkçı arkadaş elindeki mızrakla balıkları 9-10 metre öteden vurabiliyordu. Amazondaki bu balık avı ve piranaların kısa videosunu linkten izleyebilirsiniz.
Tüm Amazon gezim boyunca bulunduğum en temiz kasaba olan Punta Narino’dan ayrılıp, sonraki durağım olan Leticia şehrine geçtim. 70 kmlik yol 2 saat sürüyor. Kişi başı ücret 9 dolar.
9- Leticia / Kolombiya
Burası Amazon’un en bilindik şehirlerinden biri. Diğer ikisi ise Iquitos/Peru ve Manaus/Brezilya. Leticia’da birçok turizm acentesi var ve genel olarak istediğiniz tarzda bir Amazon turu muhakkak bulursunuz. Amacınız bir yerden Amazon’a girip dönmekse Leticia en mantıklı alternatiflerden biri olur.
Düzgün ve klimalı bir otel odasında gecelik 15 dolara kalmıştım. Şehir merkezine yakın orman içinde bulunan birkaç park var. Kimisinde biraz ekstrem spor aktiviteleri de yapılabiliyor. Kaldığınız yerden bir turist haritası edinerek bu parkları inceleyebilirsiniz. Aynı şekilde civarda yaşayan birkaç yerli grubunu da ziyaret edebiliyorsunuz. Ama daha önce de dediğim gibi buradaki yerliler tamamen turistik maksatlıdır ve gittiğinizde size tiyatro oynarlar.
Meydanda bulunan parktaki ağaçlarda binlerce kuş yaşıyor. Ve bu kuşlar sabah 6-7 de parktan ayrılıp, akşam 6-7 gibi geri dönüyor. Leticia’ya gelirseniz bu kuşların eve geri dönüşlerini muhakkak izleyin.
Leticia’nın hemen yanında Brezilya’nın Tabatinga şehri var. Herhangi bir sınır geçişi olmadan Brezilya tarafına gidip geri dönebilirsiniz. Geceleri Tabatinga tehlikelidir. Ama, bölgedeki eğlence mekanları da genelde hep Tabatinga tarafındadır. Mototaksiler ile gidip, gelebilirsiniz. Hatta yürüyebilirsiniz bile ama gece yürümeyin. Tabatinga tarafında oteller pahalıdır ve turistik pek atraksiyon yoktur. O sebeple herkesin yaptığı gibi Leticia’da kalıp, bölgeyi istediğiniz gibi gezebilirsiniz.
Pasaportumda Peru çıkış damgası olmadığı için nehrin karşı tarafına, yani Peru’nun Santa Rosa kasabasına aynı gün gidip, geldim. Santa Rosa’da pek görülecek birşey yok ama farklı yemekleri denemek için gidebilirsiniz. Peru yemek konusunda çok zengindir. Daha sonra Leticia’da pasaportuma Kolombiya giriş damgasını bastırdım.
Buradan sonraki durağım Atalaia Do Norte. Önce Tabatinga’ya geçip pasaporta Brezilya damgasını bastırdım. Daha sonra limana gidip, Benjamin Constant teknesine bindim. Ücreti 7 dolar ve yol 1 saat sürüyor. Oradan taksi ile yine bir saat süren yolculukla Atalaia Do Norte’ye ulaştım.
Alttaki linkten yazıya devam edebilirsiniz;
Amazon Gezi Notları – 3 –
Bazasi olmayan odada yerde mı yattiniz ? Yanlış anlamazsınız bir şey sormak istiyorum. Bb uygun tarz yerlerde tahta kurusu çok olur. Siz böyle bir sorunla karşılastinizmi ?
En kisa sürede kitabinizi alip okuyacağim. Sevgiler..
Keyifli okulamar. Sevgiler.
Emeğinize sağlık en kısa sürede okumak nasip olur umarım
Emeğinize sağlık
Merhabalar. Seyahat notlarinizi okudum,harikasınız ve sizi inanılmaz kıskandım. Yerinizde olmayı çok isterdim. Benimde boyle planlarim vardi fakat bir cocugum oldugu icin planlarimdan vazgectim. Suan oglum 3,5 yasinda.Sizden bazı ufak tefek bilgiler almak isterim. Öncelikle ben peru ‘ya ayahuasca ayını ve kambo yapmak için gitmek istiyorum. Bunların iquitos ta yapıldığını okudum. Fakat siz orası hakkında çok iyi şeyler anlatmamışsınız. Bu ayinler için en iyi yer nereleridir ve bu bölgelere küçük oğlumla gidebilir miyim? Onun için sakıncalı olur mu? Birde bu ayinler ücretli mı? Diğer sorum da ne kadar bir parayla gitmek gerekir? Bu konularda bilgilendirirseniz çok minnettar kalırım. Çünkü çocuklarla buralara seyahat konusunda bir bir bilgiye ulasamadim. Sevgiler .