Bolivya Gezi Notları
Tuz gölü, yüksek rakımlı başkenti, enteresan coğrafyası, tehlikeli yolları ve sırt çantalılar için çok hesaplı bir ülke olan Bolivya’dayım.
Not: Eğer bu gezim için paylaştığım ön yazıyı okumadıysanız öncelikle ona göz atmanızı öneririm. 60 günlük rotamı, yanıma aldığım eşyaları ve gezinin toplam maliyetini görmeniz açısından faydalı olabilir.
Güney Amerika Gezisi Ön Yazı
Tarija
Paraguay’dan Tarija şehrine gelişim tam 29 saat sürdü. Yolculuk konfor olarak berbat ama macera olarak süperdi. Bunları yazarak sizlere aktaramayacağım. En iyisi videoyu izleyin öyle devam edelim (:
Otobüs biletini alırken Santa Cruz şehrine almıştım ama yan koltuktaki Vanessa ile tanışınca işler değişti. O da benim gibi 2 aylık bir geziye çıkmış ve şuan gezinin son 10 gününde. Güney Amerika bölgesine baya hakim, nereye gidilir, ne yapılır dersine iyi çalışıp gelmiş. Yani benim gibi spontane gezen birisi değil (:
Vanessa bana Santa Cruz’dan Salar de Uyuni arası çok uzak(30 saat) deyince kararımı değiştirip onun rotasını takip ettim. Ve Tarija’ya geldik. Aslında harita üzerinden bakınca 30 saat gibi değil çok daha yakındır diyorsunuz ama Bolivya’da pek yol olmadığı için 100 km lik yeri 6-7 saatte almanız mümkün. Durum böyle olunca hiç düşünmeden rotamı ona uydurdum. Hatta arka koltukta oturan ve yaklaşık 10 aydır gezide olan Andrea’da yolunu değiştirip bize katıldı. Tek kişiyken birden 3 kişiyle geziye devam ettik.
Videoda gördüğünüz gibi geldiğim yol genelde topraktı. Bazı yerlerde binek araç ile dereleri geçmek zorunda kaldık. Yani normalde oralardan binek aracın gitmesi pek mümkün değil ama adamlar alışmış, dağ, tepe, bayır demeden gidiyorlar.
29 saat sonunda Tarija’ya geldik ve ilk bulduğumuz hostel’e yerleştik. 6 kişilik odada kahvaltı dahil gecelik yatak ücreti 17 TL. Duş alıp hemen uykuya daldık.
Ertesi sabah çıkıp Tarija’yı gezdik, yemek yedik. Bolivya’nın ne kadar ucuz bir ülke olduğunu gördük. Kamboçya ve Filipinler dahil bu kadar hesaplı bir ülke görmedim diyebilirim. Yemeklerde gayet lezzetli ve bildiğin löp löp et dolu. Brezilya’da kaybettiğim proteinleri muhtemelen burada fazlasıyla geri aldım (:
Tarija’da görülmesi gereken pek spesifik bir yer yok. O sebeple akşam Tupisa’ya doğru yola koyulduk. Andrea kendi bloğuna birkaç yazı yazmak için bir gün daha kalmak istedi. Bizde Vanessa’yla beraber yola devam ettik. Otobüs bileti 12 TL ve yolculuk 7 saat sürüyor.
Normalde planımız Tupisa’dan direk Uyuni’ye devam etmekti ama gece terminale indiğimizde her yerin kapalı olduğunu gördük. İlk otobüs ertesi sabahtı ve yorgun olduğumuz için 6 saati terminalde değil de bir hostelde geçirelim dedik. Kişi başı 18 TL ye kahvaltı dahil bir hostelde konakladık. Sabah terminale tekrar dönüp Uyuni’ye devam ediyoruz. Otobüs bileti kişi başı 15 TL ve yol yaklaşık 6 saat sürüyor.
Uyuni
Şehre iner inmez her zaman olduğu gibi bir hostel bulduk. Gecelik kişi başı kahvaltı dahil 17 TL. Sonra çıkıp Salar De Uyuni için tur bakmaya başladık. Zaten Bolivya denilince akla gelen ilk şey meşhur tuz gölü. Burayı da içine kapsayan farklı tur alternatifleri var. 1 ya da 3-4 günlük turlar mevcut. Birkaç sırt çantalıya sorarak 3 günlük turun ideal olduğuna karar verdik ve öyle de yaptık. Yalnız tur firmaları arasında ciddi fiyat farklılıkları var. Kesinlikle 5-6 tur firmasından fiyat alıp ondan sonra karar verin. Benim gördüğüm hepsinin hizmetleri aynı, ekstra bir şeyleri yok. Velhasıl 3 günlük tur için bir acenta ile 630 bolivyano yani 200 TL ye anlaştık. Aynı turu 1.200 bolivyanoya satan da vardı. Bu üç günlük tura tüm ulaşım hizmetleri(jip ile), sabah-öğle-akşam yemekleri ve 2 gece konaklama dahil. Yani anlayacağınız baya hesaplı. Fiyata dahil olmayan şeyler ise bazı yerlere olan giriş ücreti. Onlarda zaten ciddi rakamlar tutmuyor.
Bu tuz gölünü ve buradaki coğrafyayı anlatmak pek mümkün olmayacak. Onun için videoları izlemenizi öneririm.
Yaptığımız tur beklediğimden çok daha eğlenceli ve dolu geçti. Bura hakkında bazı detaylı bilgi vereyim, gelmeyi düşünürseniz faydalı olacaktır. İklim çok değişken. Sabah kalktığınızda soğuktan donuyor, öğlen ise güneşten yanıyorsunuz. Kesinlikle yüksek faktörlü güneş kremi ve ona uygun kıyafetler seçin. Bolivya’da genelde tuvaletlerde tuvalet kağıdı olmaz. Onun için her daim çantanızda tuvalet kağıdı bulundurun. Bu turdayken iki gece konakladığınız yerde elektrik olmayacak. Aslında elektrik var ama akşam 8 de ya da 9 kesiyorlar. Onun için çantanıza bir el feneri atın derim.
3 günlük turun ardından tekrar Uyuni’ye döndük. Bir gece daha aynı hostelde konaklayarak ertesi sabah Sucre’ya doğru yol aldık. Otobüs bileti 20 TL yol 9 saat sürüyor.
Sucre
Terminal’e indikten sonra bu sefer belediye otobüsüyle değilde taksiyle hostele gittik. Çünkü taksi çok ucuz. Kişi başı 2 TL ye terminalden hostele geldik. Kahvaltı dahil gecelik fiyat 14 TL. Ve hostel şehrin tam merkezinde.
Bolivya’da yaşanılabilecek en düzgün şehrin Sucre olduğunu söylüyorlar. Gerçekten de güzel bir yer. Eski binalar çok iyi korunmuş, şehir planlaması düzgün yapılmış, güzel cafeleri var. Yani genel itibariyle her şeyiyle iyi.
Gezilecek yerlerden, dinozorların ayak izlerinin olduğu açık hava müzesine gidilebilir. Beni pek etkilemedi ama konuya ilgili olanlar burayı beğenebilir. Gittiğimde en azından gerçek bir fosil görmek istedim ama bence içeride kayda değer pek bir şey yok. Dinozorların maketlerini yapmışlar ve işte bu karşıda gördüklerinizde dinozorların ayak izleri diyorlar. Yinede vakit varsa gelinir.
Merkezde birkaç tane güzel central market var. Buraya has şeyleri özellikle alpaka tüyünden yapılma hediyelik eşyaları ya da kıyafetleri çok uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Gezim daha bir aydan fazla süreceği için çantamda yük yapacak şey almak istemedim ama daha sonraki ülkelere geçince buradan birkaç alpaka ürünü almadığıma pişman oldum. Alış-veriş planınızı bunu düşünerek yapın derim.
Sucre’dan sonraki durağımız başkent La Paz. Ama ortada ciddi bir problem var. Hükümet karşıtı gösteri yapan protestocular yaklaşık 20 gündür başkente giden bütün kara yollarını kapatmış durumda. Ne otobüs ile, ne araba ile ne de tren ile kesinlikle geçişe izin verilmiyor. Tek yol uçak ile gitmek. Beklediğimiz iki gün süresince protestocular Pazar günü yolu açmış haberleri yayıldı. Bizde pazartesi gününe otobüs biletimizi alıp La Paz’a gitmeyi denedik. Ama yola çıkalı 2 saat olmadan protestocuların yolu kestiği bölgeye geldik. 2-3 saat beklenildiği halde geçişe izin vermediler. Adamlar çok ciddi. Ellerinde gerçek dinamitler var ve birkaç bölgede bunları patlatmışlar. Yoldaki onlarca otobüs ve araba ile birlikte geri Sucre’ya döndük. Mecburen ertesi gün için uçak biletimizi aldık. Fiyat 160 TL yol yarım saat sürüyor (:
La Paz
Vanessa’nın gezisi bittiği için ülkesine dönmek zorundaydı. 7-8 gün beraber yaptığımız geziye bundan sonra tek devam ediyorum.
Havaalanı merkeze biraz uzak taksi ile gitmek istiyorum ama ne kadar ucuz olsa da tek olunca maliyet yükseliyor. Bende hemen gözüme kestirdiğim sırt çantalı bir çiftin yanına gidip taksiyi bölüşelim diyorum. Zaten onların da işine geldiği için 3 kişi beraber merkeze gidiyoruz. Kişi başı ücret 4 TL. Adresini aldığım bir hostel var ve direk oraya gidiyorum. Kahvaltı dahil 6 kişilik odada gecelik yatak ücreti 20 TL.
Hostel resepsiyonunda kocaman bir oksijen tüpü var. Dedim bu ne iş. Rakım yüksek olduğu için rahatsızlanan olabiliyor ve bazen acil müdahale gerekiyor dedi. Şaşırdım biraz. Sonra fark ettim ki şehirde en ufak bir bayırı çıkarken bile yürümeye alışkın olan ben nefes nefese kalıyordum. Gerçekten bu rakım yüksekliği ciddi anlamda insanı etkiliyor. Eğer bununla ilgili bir sağlık probleminiz var ise gelmeden önce önleminizi alın derim.
La Paz’da en ilgimi çeken şey hemen hemen her meydanda sokak sanatçılarının olmasıydı. Gece-gündüz şovlarını sergileyip, ciddi ilgi görüyorlardı. Akşamları oturun bir meydana onları izleyin inanın hiç canınızın sıkılacağını sanmıyorum.
Şehirde birkaç tarihi kilise ve müze var. Hostelden alacağınız bir harita ile nerelere gidilir çok rahat görebilirsiniz. Yine çarşı Pazar burada da çok. Alış-veriş işini buraya da bırakabilirsiniz. Şehir çok inişli çıkışlı olduğu için yukarıdaki bölgelere araç ile çıkıp aşağı inerken yürümeyi tercih edin derim. Hem yorulmaz hem de sokak sokak gezmiş olursunuz.
Kimi gezginler La Paz’ı daha çok beğendiğini söylüyor ama ben Sucre’yi tercih ederim. Tabi bunlar göreceli şeyler. Siz benim yazılarımdan etkilenip gezi planınızda köklü değişikler yapmayın (:
La Paz da 2 gün kaldıktan sonra Copacabana’ya geçiyorum. Minibüs bilet fiyatı 6 TL. Bir de adaya geçerken 1-2 TL veriyorsunuz o kadar.
Copacabana
Minibüste tanıştığım diğer bir sırt çantalı Rosa ile hostel arayışına geçiyoruz. Zaten ufak yer olduğu için pek fazla alternatif yok. Gecelik kişi başı 10 TL ye kahvaltı dahil bir yer buluyoruz. Çantaları bırakıp biraz dinlendikten sonra çıkıp kasabayı dolanıyoruz. Sahil kenarı küçük bir yer. Her yerini 2 saat içinde gezip bitirebilirsiniz.
Hostelde tanıştığımız 3-4 kişi ile akşam yemeğini beraber yiyoruz. Onlar da gezgin. Kimisi Kolombiya’dan kimisi Arjantin’den kimisi Hollanda’dan. Yani gayet karışık, her yerden biri var. Sonraki duraklarımda Arjantin de olduğu için hazır oralı birilerini bulmuşken Cordoba ve diğer Arjantin şehirleri hakkında baya bilgi alıyorum. Hatta burada tanıştığım Arjantinli arkadaşla irtibatı koparmıyorum ve tekrar görüşüyoruz. Arjantin yazımda bunu hatırlarsınız.
Ertesi gün sabahtan adaya geçiyoruz. Günübirlik tur ücreti 8 TL. Sabah gidip akşam dönülüyor. Adada isterseniz trekking yapabilirsiniz. Ama alttaki videoyu izledikten sonra trekking yapar mısınız yoksa vaz mı geçersiniz bilemiyorum (: Yaklaşık 9 km lik yolu açık havada yürümeniz gerekecek. Ve sizi getiren teknenin akşam dönüş saatine göre bu yolu bitirmelisiniz. Yani öyle laylaylom yürümekle olmayacak. Neyse ben yaklaşık 4 saat yürüyerek bu yolu aldım. Daha önce böyle bir trekking tecrübem olmamıştı. O açıdan iyi oldu. Ama tekrar yapar mısınız derseniz kesinlikle profesyonel ayakkabı ve kıyafet gerekli. Yanınızda yola göre yiyecek ve içecek almalısınız. Güneş kremi olmazsa olmaz. Trekkinge katılacaksanız tam hazırlıklı gelin derim.
Yorucu geçen bu günün akşamında Peru’ya doğru yola koyuluyorum. Copacabana, Peru sınırına çok yakın olduğu için direk otobüsler mevcut. Cuscoya otobüs bileti 50 TL, yol yaklaşık 10 saat sürüyor.
Peru gezi yazısına devam etmek için lütfen linke tıklayınız;
Peru Gezi Notları
Muhteşemsin, teşekkür ederiz sayende müthiş bir haftasonun geçiriyorum. Tam bir Güney Amerika aşığı olarak bu seyahati bize ruhu ile yaşattınız. Soluksuz devam ediyorum…..
Teşekkürler, iyi seyirler :)
Selamlar…
Ben mi kaçırıyorum bilemiyorum ama gezi notlarınıza tarih atabilirmisiniz.
Teşekkürler
Güney Amerika gezim mayıs ayında başlayıp yaklaşık 65 gün sürmüştü.
Güney amerika gezisi için ideal tarihler neler? Kasım ayı uygun olur mu sizce?
Paylaşımlar çok güzel tebrikler üstad. Vanessa çok güzeldi keşke daha fazla görebilseydik :))
bolivya çok güzel bir şehir tarija muhteşem bir yer insanları çok sıcak kanlı kişiler türk olarak ilk turist olarak ben gitmiş ve görmüşüm ve beim adım çorako oldu otelim çok temiz ve çok güzel misafir perverlik gördüm otel mitru eger giderseniz bu oteli tavsiye ede bilirim turko mehmet derseniz tanırlar temuz 23 orada kaldım bence gidip görmenizi tafsiye ederim otel gecelik 70 dolar 3 yıldızlı
biz işitme engelli 4 kişiyle şubat ayında 1 ay latin amerikada dolaşacağız.halen araştırıyorum ne var ne yok diye.
uyunı tuz turu hangi firmadan aldıgını hatırlıyor musun hatırlıyorsan bize yaz memnun oluruz.
Hatırlamıyorum maalesef ama ufak yer zaten, bulması kolay. Sıkıntı yaşamazsınız. Yolunuz şimdiden açık olsun.
tamam uyuni sabah varınca tur acentasıyla görüşüp hemen tur yapabilir mi acaba?
Bir gun onceden rezervasyon yaptirmaniz daha garanti olur.
La paz da kaldığın otelin ismini söyler misiniz
Hatırlamıyorum.
Abi butun gezi notlarini eksiksiz bir sekilde okudum supersin. Yolundan sasma :) durmak yola yola devam. Senin izinden gidiyorum.
Teşekkürler, selamlar.
Türkiye’den Temmuz ayında çıkılacak bir Bolivya ve sair güney Amerika ulkeleri yolculuğu için havalar nasıl olur? Kış mevsimine geçildiği için havalar çok mu soğuk olur?
Gidilecek ülke ve şehirler için önceki yılların hava durumuna bakmak en mantıklısıdır.
Merhaba. yazınızı heyecanla okudum. Bolivya’nın başkenti Sucre değil mi? wikipedia’nın bolivya sayfasında Sucre olduğu yazıyor. Ancak sizin yazınızda Lapaz olarak geçiyor. Bir yanlışlık olabilir mi?
Merhaba. Yanlış yazmış olabilirim. Ya da bir ara değişmişti başkent. Ben de emin olamadım şimdi. Teşekkürler düzeltme için.
Dunyanin en kirli insanlari tifo asisi yaptirin gitmeden once :)
teşekkürler bilgi için. Yalnız yanlış bilmiyorsam ülkenin başkenti la paz değil sucre.
toplam ne kadar tuttu bolivya gezisi?
https://www.rotasizseyyah.com/guney-amerika-gezisi.html
La pazda coca icmeden mi geldin.. 2 hafta kalmistim.. heyt be ;))
Selamlar abi!Yukarda anlattigin Bolivya turu kac gun surdu acaba?
Selamlar. Sanırım 10 gün civarıydı.
Bolivyanin guvenligi hakkinda biraz bilgilendirirmisin.
Genel anlamda güvenlidir. Kaldığınız yere gittiğinizde gece nerelere gidilmemelidir onu öğrenin, yeterli olur.
Bolivya direk bilet varmı
Ben aktarmalı buldum 2 ekim 2019 3200 lıraya aldım bakalım :d 57 saat :ASDAS:
evet 4 aralıkta santacruz sierraya gidiyorum dil öğrenmek için bir ailenin yanında kalacağım.araştırdım santacruzda Fiyatlar Türkiye gibi yani pahalı, direk uçuş yok saopauoladan veya arjantinden aktarmalı ucak var 7400 liraya buldum eh ucuz sayılır, bu ucuş 13000 den 7400 e indi tabiki dolar biraz düştüğü için, herkese selamlar
Hemşerim bende yarın sukre den Paraguay gidecem buradan direk otobüs yok tarja ya oradan nasıl yapılır bilmiyorum yazılarınızı okuyorum teşekkür ederim