Ekvador Gezi Notları -3-
4- Banos
Burası da yine Ekvador’un en turistik yerlerinden biri. Ufak bir kasaba düşünün ve o kasaba etrafında gezilip görülecek, turistik atraksiyonların yapılabileceği bir sürü yer olsun. İşte Banos böyle bir yer. Bölgede bir çok otel ve hostel alternatifi var. Şöyle bir detay da vereyim; paylaşımlı hostel odaları 10 USD iken aynı fiyata özel odalı hostel ya da otel de bulabilirsiniz. Banos’da kaldığım süre boyunca 10 USD’ye özel banyolu bir odada kalmıştım. Bunu atlamayın ve şehire indiğinizde tek tek otelleri araştırın derim.
Civardaki hemen hemen heryeri kendi başınıza gezebilirsiniz. Ama rafting gibi ekstrem sporlar yapmak isterseniz mecburen tur satın almalısınız. Buraya yarım saat mesafede olan Pailon Del Diablo şelalesinden başlayalım. Fotoğraflarda da gördüğünüz gibi fantastik bir yer. Muhakkak uğranmalı. Terminalden kalkan otobüslerle 1 USD’ye gidebilirsiniz. Şelalenin iki tane farklı girişi var. Üst tarafdaki giriş ücretsiz, diğeri ise 2 USD. Girişler birbiriyle bağlantılı değil, o sebeple iki tarafı da gezin derin. Buraya yarım gününüzü ayırabilirsiniz. Yanınıza yağmurluk almayı unutmayın.
Yine merkezden kalkan dolmuş gibi üstü açık otobüslerle o meşhur salıncağın olduğu ağaç eve(casa del arbol) de gidebilirsiniz. Ya da başka birkaç gezgin daha bulursanız taksiyle gitme alternatifini de unutmayın. Ağaç evin olduğu bölgeye giriş 2 USD. Ortalama yarım gününüzü de buralarda geçirebilirsiniz. Salıncakta sallanmak ücretsiz. Eğer kalabalıksa biraz sıra beklersiniz o kadar. Yakın civarlarda Banos’u tepeden görebilecek manzara noktaları da var. Şanslıysanız hava açık olur ve karşıdaki yanardağı da görebilirsiniz. Ama Banos’u bulutsuz görmek çok çok ufak bir ihtimaldir.
Buradan Riobamba şehrine otobüsle 2 USD’ye geçtim.
5- Riobamba
Eğer Ekvador’un en yüksek dağı Chimborazo dağına tırmanmak gibi bir düşünceniz yoksa bu şehre kesinlikle uğramayın. Yapacak hiçbir şey yok. Bahsettiğim dağın tuhaf bir özelliği var. Dünyanın yapısı itibariyle yeryüzü üzerindeki güneşe en yakın nokta; Chimborazo dağının 6.310 metrelik zirvesi oluyor. Yani bu anlamda Everest zirvesinden bile daha yüksek. Ama deniz seviyesine göre bakarsanız tabi ki Everest ile kıyaslanamaz.
Zirveye çıkış tecrübemi alttaki linkten okuyabilir, video ve fotoğraflara da bakabilirsiniz;
6.270 Metreye Tırmanmak
Riobamba’dan Cuenca şehrine 8 USD’ye otobüsle geçtim.
6- Cuenca
Ekvador’un en tarihi şehirlerinden biri. Benim şansıma buraya geldiğimde şehrin heryerinde yol çalışması vardı ve o yüzden Cuenca’nın tadını pek alamadım. Genel itibariyle klasik eski bir Latin Amerika şehri diyebilirim. Eğer bu kıtada daha önce gezdiyseniz muhtemelen benzer şekilde birçok şehir görmüşsünüzdür. O yüzden Cuenca’ya gelirken öyle büyük beklentilerle gelmeyin.
Şehri ortadan ikiye bölen bir nehir var ve akşamları gençler bu nehir civarında takılıp, eğleniyor. Buralarda güzel vakit geçirebilirsiniz. Onun haricinde Ekvador’un en güvenli şehri Cuenca deniliyor. Gerçekten de burada bulunduğum 2 gün süresince en ufak bir tedirginlik hissetmedim. İlk gün bir hostelde 9 USD’ye sonraki gün ise bir otel odasında 14 USD’ye kaldım. Konaklama alternatifleri çok olduğu için kesenize göre bir yer muhakkak bulursunuz.
Buradan Guamote şehrine otobüsle 7 USD’ye geçtim.
7- Guamote
Normalde bu şehirde turistik hiçbir şey yok. Hatta sadece 2 tane otel var o kadar. Geceliği 15 USD’den 3 gün kaldığım otelde benden başka kimse yoktu. Dışarı çıktığımda otelin dış kapısını kilitliyorlardı. O derece yabancısız, turistsiz bir yer. Ama burayı benim için güzel yapan şey; neredeyse herkesin geleneksel kıyafetleriyle gezmesi. Guamote’ye şehir dense de aslında bizim bildiğimiz anlamda köyden farksız bir yer.
Civarda biraz yerlileri arayıp, kültürlerini görmek istesem de genel itibariyle herkes modern hayata geçtiği için öyle bir yerli grubunu bulamadım. Yerel halktan bir rehber ayarlayıp merkezden uzaktaki birkaç köye gittim ama diğer ülkelerde bulduğum yerliler buralarda yoktu.
Merkezde kurulan pazar ilginiz çekebilir. Bu kadar renkli insanların olduğu bir pazarı kolay kolay başka yerde bulamazsınız.
Guamote’den Banos’a geri dönmek için anayolda otobüs beklerken o sırada San Pedro De Alausi tarafına bir otobüs geldi ve hiç hesapta yokken oraya gittim. Otobüs ücreti 2 USD.
8- San Pedro De Alausi
Bu şehri biraz özel yapan şey; şeytan burnu dedikleri bir yamaca sahip olması. Oraya da çok eski bir tren hattı üzerinden gidiliyor. Ama bana pek enteresan gelmediği için gitmedim. Şehre gelme sebebim yine belki birkaç yerli grubu bulurum diyeydi ama aradığım tarzda birşey bulamadım. Benim tavsiyem bu şehri de direkt es geçin.
Amazon bölgesini komple nehir üzerinden geçmeyi planladığım için yavaş yavaş Ekvador’un Amazon kıyılarına doğru gitmem gerekiyordu. Önce Banos’a oradan da Puyo şehrine gittim.
9- 10- Puyo ve Tena
Buralarda yabancıyı çekecek hiçbir şey yok. Her iki şehirde de birer gece kaldım ama ikisi de benim için zaman kaybıydı. Bir iki rafting alternatifiniz var ama sıradan bir rafting için buralara gelmeye kesinlikle değmez.
Tena’dan Beaza’ya 4 USD’ye otobüsle geçtim.
11- Beaze
Buraya gelmemin sebebi; Ekvador’un en yüksek şelalesi olan San Rafael’i görmek içindi. Şelaleye en yakın ve konaklama alternatifi olan tek yer burası olduğu için bir gecemi Beaze’de geçirdim. Sabah kalkıp San Rafael şelalesine ilk bulduğum otobüsle 3 USD’ye gittim.
Şelale 140 metre yüksekliğinden aşağıya akıyor ve debisi çok yüksek. Güzel tarafı videodan da izleyeceğiniz gibi önünde sürekli bir gökkuşağı var. Yalnız buraya kendi imkanlarınızla gelmek harbiden çok zor. Otobüs sürekli bulunmuyor. Bölge çok sakin, yemek yiyecek bir tane yer bile yok. Şelale güzel ama bu zorlukları göze alıyorsunuz gidin derim. Yoksa es geçin.
Yaklaşık 3 saatimi şelale civarında geçirdikten sonra ana yola çıkarak bir saat otobüsün gelmesini bekledim. 6 USD otobüs ücretiyle Coca şehrine geçtim.
12- Coca
Burada da yine yabancı için yapacak pek birşey yok. Birkaç turizm acentesi var ama o kadar yol tepip Coca’ya gelmeyi gerektirecek birşey ben göremedim.
Amazon macerama Napo nehrinden ilk başladığım yer burasıydı. 10 Saatlik tekne yolculuğuyla Nuevo Rocafuerte’ye gittim. Bilet ücreti 15 USD.
13- Nuevo Rocafuerte
Ekvador’daki son uğradığım yer burasıydı. Aslında bu bölgedeki Yasuni parkı ziyaret edebilirdim ama zaten Amazon’a gireceğim için buralarda pek vakit kaybetmek istemedim. Yasuni parkının içinde hiç el değmemiş Huarani yerlileri olsa da onlarla kontak kurmak imkansız. Sebebi ise dış dünyadan kimseyle görüşmek istemeyip, gördükleri yabancıları direkt öldürmeleri. Daha önce yaşanmış pek çok kötü tecrübe var. Durum böyle olunca bile bile lades olmaya gerek yok deyip, Peru sınırından yoluma devam ettim.
Merhaba salincak kac mt yuksektebir de guvenlik onlemi var mi?
Merhaba. Abartı bir yüksekliği yok. Güvenlik var.
Ekvator Amazon ile ilgili bir yazi bulamadim, sanirim henuz yayinlanmadi.
Ekvatordan 15 gunluk bir amazon turu aldigimizda lokal bir hattimiz olsa, internete erisim sansimiz var mi?
merhaba, yazınızın tamamını okudum, sanırım bu ülkeyi çok sevmemişsiniz. ben deniz kum güneş tatili için bu ülkeyi düşünmüştüm, önerir misiniz? teşekkür ederim
Hayır. Rica ederim.
Cok tesekkurler su anda perudayim ekvadorda work away yapmayi dusunuyorum nerelere gidebilecegim hakkinda fikir sahibi oldum ??
Rica ederim. İyi geziler.