Gezi ve Seyahat İpuçları
Yurt dışı gezileri için kendimce bazı ipuçları;
1- Yurt dışında internet ihtiyacınız varsa gittiğiniz ülkeden bizdeki gibi bir hazır kart ve internet paketi alarak işi çok hesaplı çözebilirsiniz. Türkiye’deki hattınızı yurt dışında kullanmayı aklınızdan bile geçirmeyin.
2- Sıcak havalarda yürümek ya da trekking yapmak zorundaysanız şapkanızı ya da kafanıza sarabileceğiniz bir şeyi ıslatıp öyle kullanın. Doğal klima görevi görür.
3- Yurt dışında otel/hostele yerleştiniz. Yapacağınız ilk şey kaldığınız yerin kartvizitini almak olsun. Akşam otele dönerken işinize yarayabilir.
4- Ucuz uçak biletlerinden haberdar olmanın yolu; tüm havayolu firmalarının websitelerine girip, e-bültenlerine üye olmaktan geçer.
5- Havaalanlarında döviz bozdurmayın, ciddi zarar edersiniz. İlla ki ihtiyaç varsa 10-20 usd bozdurun, gerisini şehir merkezine bırakın.
6- Bilmediğiniz şehirlerde geceleri sahile gitmeyin. Özellikle de Rio De Janeiro’da hava karardığı andan itibaren sahile gitmeyi unutun.
7- İki kişi geziyorsanız şehir merkezlerindeki otel odaları bazen hostelle aynı fiyata ya da daha ucuza gelebilir. Hostel hep en ucuzudur gibi düşünmeyin.
8- Yurt dışına çıkarken öğrenci kartını yanınıza almayı unutmayın. Müzeden tiyatroya, ulaşımdan yemeğe kadar indirimden faydalanıyor olabilirsiniz.
9- Hava yolu firmaları herhangi bir uçuş için uçağın mevcut koltuk kapasitesinden daha fazla bilet satabilir ve bu yasaldır. Son dakikada sürpriz yaşamamak için her zaman havaalanına gitmeden önce check-in işlemini yapın.
10- Havaalanı ya da otobüs terminalinden taksiye binmeniz gerekiyor ve taksi ücretleri de pahalıysa sağa sola bir bakının. Sırtçantalı birini görürseniz yanaşın ona ve “taksiyi bölüşebiliriz” deyin. Biri olmazsa diğeri kesin kabul edecektir. Zaten muhtemelen ikiniz de merkeze gideceksiniz.
11- Arjantin’de günlük sırt çantanızla yürürken birden sırtınıza kuş pisliği gibi birşey gelirse tetikte olun. Yanınıza gelip üstünüzü temizlemeye çalışan ilk kişi bilin ki sizi soymaya çalışacaktır. Arjantin’de yıllardır işleyen bir durum.
12- Meksika’da başkent Mexico City’e gidiş-geliş haricinde hiçbir şehire geceleyin kara yolculuğu yapmayın.
13- Her ne şartta olursa olsun cüzdanınızı ve cep telefonunuzu çantaya, arka cebinize, mont ya da ceketinizin iç cebine kesinlikle koymayın. Her zaman pantolonun ön cebinde olsun. Otobüs ve metroya bindiğinizde de elinizi o cebinizden çıkarmayın. İtalya, İspanya, İngiltere ve birçok Latin Amerika ülkesinde cepçiler meşhurdur ve bu işte inanılmaz profesyoneldirler.
14- Uzun otobüs yolculuklarında yanınızdaki kişinin size ikram ettiği şeylerden almayın. Evet, anne öğütü gibi oluyor ama diğer gezginlerden duyduklarıma bazen inanamıyorum.
15- Otobüs biletini terminalden alırken her zaman pazarlık yapmayı deneyin. Latin Amerika ülkelerinde genelde işe yarıyor.
16- Hangi ülkede olursanız olun pasaportunuzu yanınızda taşımayın. Fotokopisini alın ya da cep telefonunuzda bir görüntüsü olsun yeter. Ekstrem bir durum olmadığı sürece pasaport her daim otelde kalsın.
17- Uçak biletlerini en hesaplıya getirmenin yolu erken rezervasyon yapmak ya da indirimli bilet almaktan değil, kredi kartlarının mil puan kampanyalarını değerlendirmekten geçer. Gözünüz açık bir şekilde bu kampanyaları değerlendirirseniz 6-12 aylık normal alışveriş ihtiyaçlarınızı yaparken bir adet yurt dışı biletini bedavaya getirebilirsiniz.
18- Güvenlik problemi olduğunu düşündüğünüz bir şehirdeyseniz kaldığınız yere ilk gittiğinizde “güvenli ve güvensiz yerler neresidir, gece nerelere gidilmemelidir” gibi şeyleri detaylıca sorup, öğrenin.
19- Tayland’da yolda ya da bir mekandayken karşınızdaki kız çok güzelse bilin ki o %90 transseksüeldir. Ama konuştum, sesi falan bildiğin kadındı demeyin. Ses tellerini de operasyonla inceltiyorlar.
20- Parasız kaldınız ve geceyi de geçirecek bir yeriniz yoksa gidip parkta yatmayın. En yakın itfaiye birimini sorun ve oraya gidin. %90 Size kalacak yer ayarlayacaklardır.
21- Uzun yürüyüş ya da trekking yaparken ayakkabınız size çok az bile büyük geliyorsa ayaklarınızın su toplama ihtimali yüksektir. Bunun önüne geçmek için çift kat çorap giyin.
22- Couchsurfing üzerinden kalacak ev ararken görüştüğünüz kişi hemcinsinizse ve size “king size yatağım var” derse o evden uzak durun.
23- Çantanızın bir köşesinde her zaman 200-300 gram fıstık bulunsun. Acıktığınızda bir öğünü o fıstıklarla geçirebilirsiniz.
24- En az bir ay gibi uzun süreli bir geziye çıkıyorsanız yanınıza muhakkak pasaportunuzun fotokopisini ve 2-3 adet vesikalık fotoğrafınızı almayı unutmayın.
25- Çanta ya da cüzdanınızın bir köşesinde her zaman 50-100 USD bulunsun. O nakitin ne zaman, nerede, ne işe yarayacağı belli olmuyor.
26- Elinizden geldiğince tüm paranızı, bankamatik ve kredi kartlarınızı aynı yerde taşımamaya çalışın. Çaldırdığınızda ya da kaybettiğinizde hepsi birden gitmesin.
27- Güvenliğinden şüphe ettiğiniz sokakalarda fotoğraf makinesini boynunuza asarak gezmeyin. Aynı şekilde oraya yabancıymış gibi de sağa sola bakarak yürümeyin.
28- ABD’de özellikle de Las Vegas civarlarında kredi kartı kullanımına çok çok dikkat edin. Garsona ya da görevliye kartınızı verdiğinizde tüm işlemlerin gözünüzün önünde yapıldığından emin olun.
29- Alkol kullanan biriyseniz sokakta içki içmeden önce o ülkenin yasalarını iyice öğrenin ki turistlerin bu açığını gözleyen polislere yem olmayın.
30- Bir hafta gibi kısa süreli bir gezi yapacaksanız ve gittiğiniz yerin yemek kültürü de size uymuyorsa, yanınıza vakumlanmış şekilde ufak paketlerde beyaz peynir ve zeytin alabilirsiniz. Ekmeksiz ne yapacağız ki derseniz ekşi mayalı ekmekler ya da Trabzon ekmeği bir hafta bayatlamadan durur.
31- Yurt dışında şehirlerarası otobüsteyken ayağınıza arka taraftan su gelirse, çantanızı sakın yukarıya koymayın, çaldırırsınız. Bu bir oyundur.
32- Gece klüplerinde kız ya da kızlar size hiç olmadığı kadar sıcak davranıyorsa bilin ki bu yakışıklı olduğunuz için değildir. Tetikte olun. Kızın sizi kendi evine ya da bildiği bir yere götürmesini geçtim, daha klüpten dışarı çıkmadan pasaport, cep telefonu ve tüm parasını dans ederken çaldıranı biliyorum.
Not: Bu yazı izin alınmadan hiçbir ortamda kullanılamaz.
Her zamanki gibi güzel yazı olmuş emeğine sağlık,iyi yolculuklar…
Tesekkurler, selamlar.
Yazı diliniz çok akıcı! Sizden ilham ve örnek alacak çok şey var :)
Estagfurullah. Faydasi oluyorsa ne guzel. Selamlar.
Güzel ve çok yararlı tavsiyeler eline sağlık abi. King size yatağım var olayına güldüm, bende sadece bana denk geliyor sanıyordum :)
Yakışıklı adamsın, sana daha çok king size teklifi gelir :)
Tüm tecrübelerinizi bir araya getirdiğiniz için teşekkürler :) Tam kulağa küpe olmalık tavsiyeler ;)
Her yerde karşımıza çıkmayacak değerli bilgiler, çoğunun bir tecrübe yada anısı olduğunu düşünürsek ders alınması ve kenara not düşülmesi gereken konular. Çok teşekkürler :)
Rica ederim.
Çok faydalı bir yazı.. Bloğunu ve youtube kanalını sıkı takip ediyorum. Yeni yazı ve maceralarını bekliyorum.
Bilgiler çok Güzel özetlenmis. Benim bir sorum olacak otel veya kalacak yer olayını Türkiye de mi yoksa oraya gidince mi halldiyorsunuz. Nurdan doğru yapıyor saniz nasıl oluyor. Eşimle Barselona ya gitmeyi düşünüyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba ağustosta italya,Nice ve barselonaya gideceğim arkadaşımla.İtalya ve barselona için daha rota çizmedik.Maliyeti düşürmek için çadırla gitmeyi düşünüyoruz.Çadır kurmak için güvenli yerler var mıdır yada bu şekilde doğru olur mu sizce?
Nasıl ki Türkiye’de kafanıza göre parka ya da meydana çadır kuramazsanız diğer ülkelerde de genelde durum böyledir. Öncesinde araştırıp gidin. Avrupa ülkelerinde çadır deneyimim olmadı.
22 efsane ya. :D Gerçekten öyle diyen oldu mu size? Bir de bu Couchsurfing üzerinden insanları evlerinde ağırlayanlar bu işten bir kazanç elde ediyorlar mı? Çünkü bildiğim kadarıyla bazıları evlerinin odalarını sırt çantalılara kiralayarak para kazanıyorlar. Couchsurfing’dekiler bunun yerine ücretsiz olarak mı insanları misafir ediyorlar?
https://www.rotasizseyyah.com/couchsurfing-nedir-nasil-kullanilir.html
güzel paylaşım için teşekkürler
Abi her şey çok güzel, fakat cüzdanımızı montun iç cebine koymak neden sakıncalı?
Örneğin gittiğimiz yerde hava 5 derece sıcaklıktaysa ve sürekli montla dolaşacaksak, yani üzerimizden hiç çıkmayacaksa montun iç cebine koymak daha mantıklı değil mi? Sanki çalınacaksa en zor oradan çalınır gibime geliyor.
Bir de şu ana kadar hiç sırt çantası sırtındayken çalınmaya çalışılmış bir gezgin duydun mu? Tehlikeli bir yerde sırt çantasıyla gezmek mecburiyetindeysek (bırakacak bir yer yoksa) ona bir önerin olur mu?
Teşekküürler
Cebciler en kolay montun ya da ceketin iç cebinden cüzdanı alırlar.
Hırsız kişi senin sırt çantana değil genelde ufak çantana göz diker. Sırt çantanda sadece kıyafet olduğunu iyi bilirler. Tehlikeli yerlerde sırt çantasıyla gezmektense taksiyle gitmek tercih edilmelidir.
Ben sizi 2 gündür keşfettim.Dünya turu planlıyorum ve araştırma yaparken aradığım çogu şeyi sizde buldum.Emeginize saglık.Benim sorum maddi konuda olacak ne kadar bir parayla seyehatinize başladınız ve günlük gideriniz ne kadar.E posta ile gönderirseniz sevinirim
https://www.rotasizseyyah.com/sik-sorulanlar
https://www.rotasizseyyah.com/hic-durmadan-iki-yil-gezmek.html
Merhaba, yazdıklarınızın çıktısı alınıp pasaport gibi çantada taşınacak ve yanımızdan ayırmamamız gereken bilgiler içeriyor. Yurtdışı seyahatin anayasası gibi.. teşekkürler. Yanlız aklıma takılan birşey var. Burada yazdığınız uyarılar ve tecrübelerin sanki %80 i güney amerika ülkeleri için geçerli gibi , yani bu olaylar oralarda daha fazla oluyormuş gibi geldi yanılıyormuyum? Tabiki bu yankesicilik vakaaları hariç , o dünyanın heryerinde var
Merhaba
Bir kaç yıldır gezi planları yaparak yurt dışına çıkıyorum. Bu seneki rotam 18 gün kuzey Avrupa.
Benim sormak istediğim şey; seyahatimin tamamında fast food tüketiyorum gezi başladıktan bir kaç gün sonra Türkiye de neredeyse hiç tüketmediğim ne kadar abur cubur asitli içecek varsa resmen aşeriyorum. Bence bu enerji kaybından kaynaklı. Sizde bu tür durumlar yaşıyormusunuz veya enerji verecek ne tür yiyecekler tüketiyorsunuz? Bu sefer yanıma kuru üzüm, kuru incir, ceviz falan almayı düşünüyorum. Teşekkürler
Merhaba. Yaşamıyorum. Beslenme için özel yaptığım birşey yok.
Abi bayildim yaziya ya. Çok güzel bilgiler bunlar
Harika bir yazi. Paylastiginiz ipuclari icin cok tesekkuler. Gercektende cok ise yarayacak bilgiler bunlar. Her tatile cikacak kisinin burda yazanlari yazicidan cikartip yaninda tatil belgeleri ile tasimasi gerekir. Bizlerle paylastiginiz icin cok tesekkurler.
Rica ederim. Sevgiler.
Güzel paylaşım olmuş tebrik ederim.. king olayı gerçektende güzelmiş
faydalı bilgilendirmeleriniz için teşekür ederim harika bir yazı oluşturmuşsunuz
Rica ederim.
güzel yazınızdan dolayı teşekkür ederim. Geç oldu ama yeni buldum sitenizi
Akla gelecek her türlü faydalı bilgi mevcut. Göz atmadan yola çıkmamak gerek.
çok faydalı bilgiler içeren bir yazı olmuş teşekkürler
Web siteniz göz yormamasını çok sevdim ve yazılarınızın tümünü okudum ve gerçekten samimi dil kullanmışsınız teşekkürler.
Gezerken lütfen doğamızı koruyalım.
Müthiş önemli bilgiler bunlar. 2 aylık yurtdışı gezim için çok kaygılanıyordum taki sayfanızda gezinmeye başlayana kadar. Artık her şey o kadar kolaymış gibi geliyor ki sanki yurt içinde gezecekmişim gibi geliyor. Teşekkürler