Hostel Nedir? Güvenli Mi? Temiz Mi?
1- Hiç Tanımadığın İnsanlarla Aynı Odada Uyumak Zor Değil mi?
Olaya dünyanın dört bir yanından gezginlerle aynı odada kalacağım, yeni kültürleri tanıyacağım diye bakarsanız işler daha kolay olur. Singapur’da 45 kişiyle aynı odada kalmıştım ama hiç pişman değilim yine olsa yine yaparım :)
Hostellerde bu tip odalara dorm room denir. Yeri gelir sadece 4 ranza olur yeri gelir 60 tane olur. Gece horlayanı, osuranı, uykusunda konuşanı, sarhoş gelip diğerlerini rahatsız edeni, gerçek hippi olup ekşi peynir tadında kokanına varana kadar her tip insan olabilir. Ama bilinki genelde bu tiplere rastlama ihtimaliniz düşüktür. Bir kaç hostel deneyiminden sonra muhtemelen özel oda yerine bu tip dorm roomlarda kalmayı tercih edeceksiniz. Yeri gelecek oradan birisiyle tanışıp geziye beraber devam edeceksiniz, yeri gelecek o tanıştığınız kişi, ülkesinde sizi evinde ağırlayacaktır. Bazen de sonraki durağınız için en güzel bilgileri yine burada tanıştığınız kişilerden alacaksınız. Yani aynı odada kalma işini fırsata dönüştürmek sizin elinizde.
Ayrıca yine bir çok hostelde ortak yaşam alanları da vardır. Buraları aynı evinizdeki salon gibi düşünebilirsiniz. Gün bitip hostele döndüğünüzde buralarda takılırsanız, yine diğer gezginlerle de kaynaşma fırsatınız olur. Bazen buralarda sinema, tiyatro gösterimi ya da canlı jazz konseri bile olabilir. Nasıl yani demeyin videoyu izleyin :)
2- Birbirlerini Tanımayan Kız ve Erkekler Aynı Odada Nasıl Kalıyor?
Ülkemize göre bu durum biraz tuhaf gelse de yurtdışında işler farklı oluyor. Bilinki erkekler dünyanın her yerinde kadınlarla ilgileniyor. İlgileniyorlar ama bu aynı odada kalıyorlar diye onlarla cinsi münasebete girecekleri anlamına gelmesin. Önümde yarı çıplak üstünü değiştiren kızlar da gördüm sadece tek bir boxerla ortalıkta dolaşan erkekler de. Herkes kendi halinde takılıyor. Şimdiye kadar karşı cinsi rahatsız eden tek bir erkek bile görmedim. Hostelde kalanların temel amacı ucuza gezmek ve diğer gezginlerle tanışıp iyi vakit geçirmektir. O sebeple bu olaya pek takılmayın derim.
3- Erkeklerle Aynı Odada Kalmak İstemiyorum, Ne Yapabilirim?
Dert etmeyin. Bir çok hostelde kız, erkek ayrı odalar var ve fiyatlar genelde değişmez.
4- Hostelde Kalmak Güvenli Midir?
Şimdiye kadar belki 100 farklı hostelde kalmışımdır. Kaybettiğim tek şey iki tane t-shirt ve bir çift çorap. Onların haricinde bilgisayar, kamera ve hatta cep telefonunumu bile ortalıkta bırakarak duşa girdiğim oldu ama en ufak bir güvenlik problemi yaşamadım. O kaybettiklerimi de belki yıkayıp bir yere astıktan sonra orada unutmuş olabilirim. Kesin çalındılar diyemem.
Hostelde hırsızlığa karşı şunları yapabilirsiniz;
Hostellerin neredeyse hepsinde kişiye özel ufak dolaplar vardır. Değerli eşyalarınızı oda içinde bulunan bu dolaplara koyup, kendi kilidinizle kitlersiniz. Bundan sonra oradan bir şeyinizin çalınması imkansıza yakındır. Unutmamanız gereken tek şey geziye başlamadan önce çantanıza bir kilit atmanız.
Bu dolaplar sırt çantanızın gireceği kadar büyük olmaz. Hostellerde genelde herkes çantasını yatağının kenarına koyar. Çanta çalınır mı, içinden bir şeyler gider mi diye komplo teorilerine girmeyin. Şimdiye kadar böyle bir sıkıntı hiç yaşamadım, yaşayanı da görmedim. Zaten bir, iki kere hostel yaşantısını görünce kafanızda güvenlik ile ilgili sorular kalmayacak.
5- Hosteller Temiz Mi?
Gece uyandığımda hamam böceklerine basmamak için zorlandığım hostellerde de kaldım, 5 yıldızlı otel konforu veren hostellerde de. Temizlik konusu hostelden hostele acayip değişir. Bunu anlamanın en güzel yolu rezervasyon yapılan on-line sitelerden o hostel hakkında yapılan yorumlara ve puanlarına bakmaktır. Bu konuda titizseniz puanı yüksek yerleri seçersiniz ve kafanız rahat olur.
Kaldığım hostellerin çoğu temizdi. Eğer on-line hizmete açık bir hostelse zaten temiz olmak zorunda. Çünkü konaklamanız sonrasında hostel hakkında olumsuz yorum yapabilirsiniz ve doğal olarak hostel sahibi de potansiyel müşterilerini kaybeder. O sebeple bu temizlik konusunu pek dert etmeyin.
6- Banyo Olayı Nasıl Oluyor?
Maalesef kişiye özel banyonuz yok. Onun yerine ortak kullanıma açık banyolar var. Bunlar bazen kaldığınız odanın içinde olabilir bazen de dışında. Kimisi sadece kadınlar içindir kimisi ise karışıktır. Sizden önce kullananlar banyoyu temiz bırakmadığı için hostel banyoları ne kadar temizlense de genelde bir otel temizliği olmaz. Burada size önerim çantanızda her daim bir terlik bulunsun.
7- Hostelde Özel Oda Yok Mu?
Hepsinde olmasa da çoğunda dorm roomların yanı sıra 1-2 kişilik hatta 4-5 kişilik aile odaları bile vardır. İsterseniz bunlarda da konaklayabilirsiniz. Fiyatları dorm roomlara göre biraz pahalı olsa da öyle ciddi fiyat farkları yoktur. Bir çok kez evli çiftleri hatta çocuklarıyla gezen ailelerin bu tip odalarda konakladığını gördüm. Yani işin özü eşinizle ya da çocuklarınızla bile hostelde konaklayabilirsiniz.
8- Hostelde Yemek Yapabilir Miyim?
Hostellerin çoğunda sizin kullanımınıza açık mutfaklar vardır. Pahalı bir ülkede geziyorsanız marketten alışverişinizi yaparak mutfağa gelirsiniz, dilediğiniz yemeği yaparsınız. Artık gerisi sizin becerinize kalmış. Ne yemeği yapabilirim ki derseniz 15 dakikada yaptığım yemeği videodan izleyebilirsiniz;
9- Rezervasyon Yaptırmama Gerek Var mı?
Gittiğim yer popüler bir şehir değilse kesinlikle rezervasyon yapmadan gidiyorum. Pek planlı gezen birisi olmadığım için rezervasyon bana biraz ters geliyor. Ama titiz biriyseniz, her şey planlı olsun isterseniz tabiki öncesinde rezervasyon yapabilirsiniz. Bunun otel rezervasyonundan bir farkı yoktur. hostelworld.com, hostelbookers.com, agoda.com ve booking.com gibi belli başlı siteler bu iş için biçilmiş kaftandır. Ayrıca rezervasyon yapsanız ya da yapmasanız bile hostel araştırırken bu siteleri kullanıp, puanı yüksek hostelleri çok daha kolay ayırt edebilir, nerede konaklayacağınıza daha iyi karar verebilirsiniz.
Rezervasyon yapmadan giderseniz bazen internette gördüğünüz fiyatlardan daha yüksek fiyat verebilirler. Öyle bir durumda internette daha ucuz olduğunu söyleyin ve gerekirse wi-fi şifresini isteyip on-line rezervasyon yapın. Bu gibi durumlarda her daim yardımcı olurlar, dert etmeyin. Ya da tam tersi size aynı fiyatı söyleyebilir, siz de üstüne indirim isteyebilirsiniz. Sonuçta hosteller aradaki bu istelere komisyon veriyorlar. Duruma göre indirim almanız bile olasıdır.
Not: hostelworld.com bu işte öncü sitedir ama iki kere yaşadığım rezervasyon problemimi kendilerine iletmiş olsam da hiç bir şekilde konuyla ilgilenmediler. Hostel puan ve yorumlarına bakmak için bu siteyi kullanabilirsiniz ama rezervasyon için diğer alternatifleri deneyin derim.
10- Hostellerde Check-In ve Check-Out Nasıl Oluyor?
Otelden hiç bir farkı yoktur. Genelde check-in 12:00-14:00 arası, check-out ise 10:00-12:00 arası olur. Bazı hostellerde check-out serbestir, gece 22:00 de bile yapabilirsiniz.
Yine bazı hostellerde check-in sırasında size çarşaf ve yastık kılıfı verebilirler. Buna şaşırmayın. Odanıza gittiğinizde kendi yatağınızın kılıfını kendiniz geçireceksiniz. Aslında bunu seviyorum çünkü sizden önce o çarşaflarda kimsenin yatmadığına emin olup, temiz temiz yatıyorsunuz. Bu tarz hostellerde check-out sırasında çarşaf ve yastık kılıfını da resepsiyona getirmeniz istenebilir.
11- Hostellerde Yatak Böceği, Tahta Kurusu ya da Bed Bugs Var Mıdır?
Yok desem yalan olur. New York’ta Çin mahallesinde kaldığım hostel muhtemelen şuana kadar ki en kötü deneyimimdi. Böcekler heryerdeydi. Yatakta, yerde hatta duvarlarda bile sürekli görüyordum. Kaldığım 100 kadar hostelde yatak böcekleriyle ilgili yaşadığım en kötü tecrübe buradaydı. Onun haricinde ciddi bir sıkıntı yaşamadım.
Bed bugs denilen bu yatak böcekleri tarafından ısırılırsanız vücudunuzda ufak kızarıklıklar ve kaşıntılar olur. Yapmanız gereken ilk şey baya sıcak bir suyla güzelce bir banyo etmek. Farındaysanız duş demiyorum. Sonrasında eğer çantanıza ya da kıyafetlerinize de bulaştığını düşünürseniz ne var ne yoksa en az 60 dereceye atıp yıkamalısınız. Aynı şeyi geziniz bitip, evinize dönünce de yapmanız yerinde olacaktır.
12- Hostelde Konaklamanın Kuralları Nedir?
– Kaldığınız yeri başkalarıyla paylaştığınız için herkese saygılı olmalısınız.
– Akşam 22:00 den sonra oda ışığını açmamaya çalışın. Elbet birileri gelip açacaktır ama o açan siz olmayın.
– Geç saatlerde dışarıdan dönüyorsanız elinizden geldiğince sessiz olun. Yan tarafta yatan kişi sabah 5 de kalkıp, havaalanına gidecek olabilir.
– Duş aldıktan sonra elinizden geldiğince temiz bırakın. Sizden önceki temiz bırakmamış olsa bile, siz öyle yapmayın.
– Genelde odada yemek yenmez. Hani yiyecekseniz de en azından koku yapacak şeyleri tercih etmeyin.
– Telefonda diğerlerini rahatsız edecek şekilde yüksek sesle konuşmayın. İlla konuşmanız icap ediyorsa odadan çıkıp, dışarıda konuşun.
– Mutfakta kullandığınız tüm tabak, çanağı siz yıkamalısınız. Kahvaltı dahil olan hostellerde bile genellikle kullandığınız her şeyi siz yıkarsınız. Unutmayın orada arkanızı toplayacak bir anne yok.
– Çantanızı orta yerde bırakıp diğer insanların yaşam alanlarını kısıtlamayın.
– Her ne kadar duştan çıkıp orta yerde donla gezenler olsa da siz öyle yapmayın.
13- Hostelde Konaklamanın Faydaları Nelerdir?
– Genelde hosteller o bölgenin en can alıcı noktasında olur. Dolasıyıla gezilip, görülecek yerlere çok rahat ulaşabilirsiniz.
– Hesaplıdır.
– Her milletten insanla tanışma fırsatınız olur. Geziye oradan tanıştığınız biriyle devam edebilir ya da sonrası için iyi arkadaşlıklar kurabilirsiniz. Bir çok kez hostelde tanıştığım kişilerin ülkesine gittiğimde onlarda kaldığım oldu. Biliyorum ki onlar da Türkiye’ye geldiklerinde ben de kalacaklar.
– Hostelleri genelde sırtçantalılar kullandığı için o bölgede tura katılıp yapılacak bir şey varsa, hostellerdeki tur fiyatları genelde en hesaplısıdır.
– Otellerdeki gibi resmi, soğuk bir ortam değil tam tersine sıcak bir atmosfer vardır.
– Onlarca milletten insanla tanışacak ve onları gözlemleyebileceksiniz. Sonrasında da linkte yapmış olduğum benzer tespitleri birebir yaşamış ve diğer milletlerin insanlarını daha iyi tanımış olacaksınız.
14- Hostelde Kalmanın Olumsuz Yanları Var Mı?
Sürekli bir sürü kişiyle tanışıp, ertesi gün %95 ini unutacaksınız.
15- Gideceğim Bölgede Hostel Yok, Ne Yapabilirim?
Hostel anlayışı bir çok yerde yaygın olsa da bazı bölgelerde olmayabilir. Yukarıda verdiğim sitelerden araştırıp bulamadıysanız, google üzerinde aramayı deneyin. Öyle hosteller var ki bu on-line sitelerle hiç bir işleri yok, çat kapı kim gelirse onları ağırlıyorlar. Yine bulamadıysanız başka bir alternatif olan airbnb.com sitesini deneyin. Burası hostel sitesi değildir. Evinin bir odasını ya da komple daireyi kiralayanların bulunduğu çok sağlam bir sitedir. Hatta bu sitede villa da bulabilirsiniz New York’da otopark için kiralık park alanı da.
16- Hostelde İlk Defa Kalacaklara Önerin Var Mı?
– Tüm beklentilerinizi aşağıya çekin. Sonuçta otelde konaklamaya gitmiyorsunuz.
– Çantanızda her daim bir terlik olsun.
– Ciddi ciddi horlayan biriyseniz dorm roomlarda kalmayın.
17- Hostelin Bir Sonrası Nedir?
Bana göre bir gezgin için en ideal konaklama şekli; lokal insanların evinde kalıp, gerçek kültürü görmektir. Nasıl yapacağız ki derseniz linkten okuyabilirsiniz;
Couchsurfing Nedir? Nasıl Kullanılır?
Hocam Singapurdaki hostel videolarınızda gördüğüm kadarıyla böyle bir yer miydi? Gayet hoş tasarlanmışa benziyor hangi ülkedeyse :) https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTD0-zFq7KnaUi8iFofb645AUXvTX2IM2Nkr_MKe7tHgWPXkcwNng
Videom yoktu orada ama aynı yer evet.
Cok guzel yazi olmus, bu kadar detayli bilgi hic bir sitede gormedim hostellerle ilgili. Ben en yakin arkadasimla 15 yil once Kanada’da bir hostelde tanismistim. Her sene birbirimizi agirlar, hemen her hafta skype da konusuruz. O Almanya ben Kanadadayim. Cok guzel dostluklar edinilebiliyor…
Kesinlikle bende hostelworld ü tavsiye etmiyorum. Mostar’da bir hostel için check in tarihi değişikliği talebime geri dönmediler. Hosteli aradığımda da bu değişiklik talebi ile ilgili bilgilendirilmedik dediler.
Dediğim gibi. Hiçbir zaman kullanmıyorum ve tavsiye etmiyorum.
gayet açık ve bilgilendirici yazı yazmışsınız. Teşekkürler.
Rica ederim.
Prag da 8 kisilik odada kalmistim. 4 bayan yas ortalamasi 45:) Fransiz 4 lise ogrencisi ile harika bir deneyimdi ve hostel muhtesemdi. Sonra Sofya da yine harika bir hostel ve 16 kisi ile ama seyahat arkadaslarim fena paniklemislerdi:) sevgiler
Merhaba, aslında askerlik yapanlar için hostelde kalmanın hiçbir zorluğu yoktur. Dediğiniz gibi terlik çok önemli. Ben kulak tıkacını da ısrarla öneriyorum. =)
Merhaba ispanya için hostel tavsiye edermisiniz? Barselona madrid yada hangi şehirlere gittiyseniz farketmez
Merhaba,
Genelde hostel ya da restoran tavsiyelerim olmuyor. İyi geziler.
Hostellerle ilgili yazilarda hep yurtdisinda kaldiginiz hostelleri yorumluyorsunuz. Ulke ici seyhatlerinizde de hostelleri kullanarak yorumlar yazmanizi dilerim. Fethiye Oludeniz’de yepyeni bir hosteli bu sene actik. Bizi ziyaret etme imkani bulabilirseniz mekanimiz hakkindaki yorumlarini duymayo cok isterim.