Kolombiya Gezi Notları -2-
Kolombiya’nın Amazon bölgesi için linkteki yazıdan devam edebilirsiniz.
Kolombiya’ya Panama’nın başkenti Panama City’den uçakla geçmiştim. Ülkeye nereden girmeye çalışırsanız çalışın size dönüş için uçak biletinizi soruluyor. Eğer gösteremezseniz ülkeye giriş yaptırmıyorlar. Yani anlayacağınız gibi dönüş biletiniz muhakkak yanınızda olacak. Eğer biletiniz yoksa büyük havayolu firmalarının internet sitesine girip sadece rezervasyon yaptırın ve onun çıktısını alın, o da iş görür.
Benim zamanımda Panama’dan Kolombiya’ya olan feribot seferleri kaldırılmıştı o sebeple uçakla geçtim. Ama duyduğum kadarıyla şimdi feribot seferleri tekrar başlamış. Plan yaparken bunu da değerlendirebilirsiniz.
Kolombiya bizden vize istemiyor ve 3 ay ülkede kalabiliyorsunuz. Eğer daha sonra benim gibi vizeyi uzatmak isterseniz şehir merkezlerindeki göçmenlik bürolarına gidip vizenizi 3 ay daha uzatabilirsiniz. Ücreti yaklaşık 27 USD’dir. Bu arada ülkenin para birimi Kolombiya Pesosu. 2016 Başında 1 USD = 33 Peso idi.
Kolombiya gezim süresince yaptığım rota alttaki gibiydi;
1- Medellin
Hem turistik, hem ekonomi hem de şehirdeki eğitim kalitesiyle Kolombiya’nın en önemli şehirlerinden biridir. Hatta Medellin’de yaşayanlar aslında başkentin Bogota değil burası olması gerektiğini söylerler. Medellin’i hem önemli yapan hem de dünyada duyulmasına sebep olan bir başka şeyse Pablo Escobar’ın burada yaşamış olması. Escobar hayranları için ya da bu adam kim ki diyenler varsa alttaki linkten tecrübelerimi detaylıca okuyabilirsiniz. Bu adamın polisten kaçarken silahını emanet ettiği kadınla bile görüşüp, onun hakkında bilgiler almaya çalışmıştım ve almıştım da. O sebeple yazı ilginizi çekebilir.
Pablo Escobar Kimdir?
Medellin çok büyük bir şehir olduğu için konaklama alternatifleri de çok geniş. Turistik yer ve gece hayatının çok hareketli olduğu Poblado bölgesindeki park lleras civarında konaklarsanız hosteller 8-10 USD’den başlar. Birkaç gün buralarda kaldıktan sonra güvensiz dedikleri şehir merkezine geçtim. Sebebi oradaki otellerin çok daha hesaplı olmasıydı. 9 USD’ye kocaman, size özel otel odasında konaklayabilirsiniz. Şehir merkezi denildiği gibi güvensiz bir yer değil. Defalarca gece yarısı dışarıda dolandım en ufak bir sıkıntı yaşamadım. Yeterki karanlıkta arka sokaklara girmeyin. Zaten 7/24 polisler var ve turiste karşı çok yardımseverler. O sebeple rahat olabilirsiniz. Ayrıca yerel insanlarla tanışıp, kaynaşmak için de ideal bir yerdir.
Medellin Kolombiya’nın en iyi toplu taşıma sistemine sahip şehridir. İlk indiğiniz gün bir metro kartı alırsanız neredeyse her yere metroyla gidebilirsiniz. Taksi de çok hesaplıdır. Eğer 2-3 kişiyseniz toplu taşımaya hiç gerek kalmaz taksiyi kullanın derim.
Metro kartınızla şehirdeki teleferiği de kullanabilirsiniz. Vaktiniz varsa plana ekleyin. Dışı boyasız, tuğla rengi binlerce evi tepeden görmek farklı gelebilir. Ayrıca teleferiğin devamında ziyaret edilebilecek büyük bir doğal park alanı da var. Çok aman aman bir yer değil ama vakit varsa gidilebilir. Bir de neredeyse tüm Kolombiya’da alttaki gibi şişman heykeller, figürler ya da resimler görebilirsiniz. Kolombiyalı bir sanatçının eserleridir ve çok meşhurdur. Beni pek etkilediğini söyleyemem.
Müze gezmeyi seviyorsanız şehirde fazlasıyla müze var. Hostel ya da otelden edineceğiniz bir turist haritası ile hem müze hem de diğer gezilecek yerleri görebilirsiniz. Ayrıca şehirde “walking tour” denilen aktiviteler de çok yaygındır. Bu turlara katılıp gün içinde kabaca şehir merkezini rehber eşliğinde gezebilirsiniz. Tabi diğer yabancı gezgin/turistlerle beraber.
Bu şehire gelmişken yakın civarda gidilecek en önemli yer Guatape’dir. Burasını uzun uzun anlatmayayım, alttaki fotoğraflar herşeyi özetliyor. Yani fantastik bir yer. Buraya Medellin şehir merkezindeki otobüs terminalden saat başı kalkan otobüslerle 4 USD’ye gidebilirsiniz. Dönüşü de aynı şekilde yapıp, hiç tura katılmadan kendiniz gezmiş olursunuz. Tepeye çıkış bileti ise 5 USD’dir. Sabah gidip, akşam dönülebilir. Hatta yarım gün bile yeterlidir. Çevrede hostel olsa da ben kalmamış, günübirlik gidip gelmiştim.
Turlara katılmak isterseniz şehrin farklı yerlerindeki graffiti turları değerlendirebilir. Bu turlar genelde ücretsizdir, bahşiş usulü çalışırlar. Benim vaktim geniş olduğu için bu tip turlara katılmayıp, şehri kendim gezdim. Zaten bir sürü yerel arkadaş edindiğim için sağ olsunlar bana eşlik eden ya da gezdiren de olmuştu.
Elektronik alışveriş için Monterrey Plazayı tavsiye ederim. Yine ihtiyacınız varsa şehirde birçok yerde büyük ve lüks AVM’leri de bulabilirsiniz.
Gece hayatı genel itibariyle alttaki bölgelerde hareketlidir;
Park lleras: Poblado bölgesinde şehrin en turistik, en merkezi yerindedir. Onlarca bar, disko ve restoran bulabilirsiniz. Fiyatlar diğer bölgelere göre bir tık yüksek olsa da Türkiye’yle kıyaslarsanız hesaplıdır. Bu bölgede her zevke uygun müzik çalan yerleri bulabilirsiniz. Salsa’dan, teknoya, R&B’den jazza kadar hepsi vardır. Güven konusunda korkunuz olmasın burası şehrin en güvenli yeridir. İlla ki kapalı mekana girmenize gerek yok, park civarında takılıp yerel insanlarla da tanışıp, kaynaşabilirsiniz. Bu bölgede sürekli birileri gelip size marijuana ya da kokain satmaya çalışabilir. Normaldir.
Park Periodista: Sevdiğim yerlerden biri de bu park ve civarıydı. Çünkü bu civarlarda turist görmeniz imkansıza yakındır. Restoranlar, barlar yereldir ve kısmen ucuzdur. Bu parkın diğer bir özelliği “Tolerans bölgesi” diye geçer. Park içinde marijuanadan tutunda bir çok uyuşturucuyu kullanmak serbesttir. İlk duyduğumda kesin tekin biryer değildir diyerek korka korka gitmiştim ama hiç öyle düşünmeyin, gayet güvenli ve eğlence bir yer. Hafta sonları park önündeki barlar müziği dışarı veriyor ve insanlar ortamı açık hava diskosuna çeviriyor. Civarda salsa barlarını bulmak da mümkündür. Velhasıl güzel ve eğlenceli yerdir. Uyuşturucu kullanmıyorsunuz diye eğlenceli olmayacağını düşünmeyin. Değerlendirin.
70. Cadde: Kaliteli restoran ve barları olan aynı zamanda üniversiteye de yakın olduğu için öğrenci mekanlarıyla dolu bir yer. Hafta sonları zaten hareketli olsa da hafta içi bile mekanlar dolu olabilir. Aryıca ilginiz varsa bir sürü salsa barını da buralarda bulabilirsiniz.
49. Sokak: Burayı nasıl tarif edeyim bilmiyorum ama hem pek parası olmayanların hem de sadece Kolombiyalıların olduğu bir yer. Haritadan bulup gidersiniz. 49. Sokak Colombia Cooperative Universitad’ın yanında. 5-6 Tane bar, disko arası mekanlar var. Ucuz güzel restoranları da var. Yukarıda bahsettiğim park periodistadan yürüme yarım saate gidiliyor. Ama öyle büyük beklentileriniz olmasın.
Sonraki durağımız Salento. Otobüs bileti 14 USD.
2- Salento
Burası Kolombiya’nın hem kahve tarlaları hem de dünyanın en uzun palmiyeleriyle meşhur bir şehridir. Biraz yüksekte olduğu için Medelline göre soğuktur. Şehir dedim ama aslında arnavut kaldırımları ve antik binalarıyla adeta eski bir köy havasındadır. Kolombiya’da sevdiğim yerlerden biri de kesinlikle burasıydı.
Civarda doğa yürüyüşü yapılacak çok fazla parkur var. Zaten o palmiyeleri görmek için mecburen yürümeniz gerekiyor. Yanınıza sandviçlerinizi ve içeçeklerinizi alıp bir gününüzü buraya ayırın. Palmiyeler 65 metreye kadar uzandığı için dünyanın en uzun palmiyeleriymiş. Fantastik denilecek yerlerden biridir.
Civarda yine kahve tarlaları için turlar da düzenleniyor. Ben katılmadım ama aslında eğlenceli olabilirdi. Tur fiyatları ucuzdur. 5-6 USD’ye yapabilirsiniz.
Şehirde güzel el sanatı ürünleri satan ufak mağazalar da var. Ve tabi ki çok iyi kahve dükkanları da. Burada 2 gece kalmıştım ama imkan varsa 3-4 gece kalıp, kafa dinlenebilir.
Şehirde otel ve hostel alternatifleri çok. Yanımdaki iki arkadaşla beraber özel bir otel odasında kalmıştık ve kişi başı 7 USD verdik. Olur ya yolda başka bir gezinle tanışıp, aynı yere gidiyorsanız bu şekilde otel alternatiflerini de değerlendirin derin. Hem hostelden daha konforlu olur hem de daha ucuz.
Buradan Başkent Bogota’ya gitmek için önce Armenia’ya 1 USD’lik dolmuşla geçiyorum. Oradan da otobüsle Bogota yaklaşık 11 USD. Yalnız bu Bogota’ya gidiş yolu çok virajlı. Eğer mideniz hassassa hazırlıklı olun.
Yazıya devam etmek için;
Kolombiya Gezi Notları -3-
Size ulaşma şansımız var mı acaba?
https://www.rotasizseyyah.com/iletisim
heykeltraş olarak botero nun adını yazmayıp sadece kolombiyalı bir sanatcı diye geçmeniz olmamış.dünyaca ünlü bir ressam ve heykeltraş. heykeller ilginizi çekmese de adını yazmanız güzel olur.
Armenia şehrinin isminin nereden geldiği bilinmiyor galiba.Bazı kaynaklar “ermeni soykırımı”ndan sonra adlandırıldığını söylese de bazıları bunun doğru olmadığını ve şehrin “soykırım”dan önce adlandırıldığını söylüyor.Garip
En alttaki fotoğraf Cusco damı oteller değil mi