Kolombiya Gezi Notları -3-
3- Bogota
Genel olarak konaklayacağınız iki bölgesi vardır. Biri en turistik ve eski tarihi şehir merkezi diye adlandırılan La Candelaria diğeri ise genelde şehrin zengin kesiminin yaşadığı Chapinero bölgesidir. Ben Chapinero bölgesini tercih edip kahvaltı dahil 7 USD’lik bir hostelde kalmıştım. Oda 6 kişilikti. Bahsettiğim her iki bölgede de fazlasıyla otel ve hostel alternatifleri var. Kesenize uygun bir çok yer bulabilirsiniz.
Medellin’in toplu taşıma sistemi iyi demiştim ya aslında Bogota’nınki de iyi ama biraz karışık. Bizdeki metrobüs olayının aynısı onlarda da var. Ama duraklar çok karışık. Sistemi bir çözerseniz ulaşım sıkıntınız olmaz ama çözmek çok kolay değil. Yine bir metro kartı alırsanız otobüs ve metrobüslerde sıra beklemeden geçebilirsiniz. Çünkü bazı metrobüs durakları İstanbul’dakileri aratmaz. Ayrıca otobüslerde para geçerli değil o sebeple bu metro kartından muhakkak edinin.
Diğer şehirlerde olduğu gibi taxi burada da hesaplıdır. Kullanmaktan çekinmeyin ve taksimetreyi açtırın.
Güvenlik konusunda Bogota’nın bazı bölgeleri biraz sıkıntılı. Şöyle ki; La Candelaria bölgesinde iki Kolombiyalı kızla görüşmüş ve beni geleneksel bir restorana götürmüşlerdi. Akşam 9-10 gibi restorandan çıktığımızda kızlar cep telefonlarını giydikleri kot pantolonun içine kadar sokuyorlardı. Apış aralarına kadar. Bu kadar tehlikeli mi dediğimde akşamları problem olabilir dediler. Ve her ikisi de daha önce cep telefonlarını gaspa uğrayarak çaldırmışlar. Bunları duyduktan sonra tabi bende biraz tedirgin olarak o bölgelerde gezdim ama hiç onların anlattığı gibi bir tehlike sezmedim. Zaten genel kanı şöyle; önceden evet buralar tehlikeliydi ama artık günden güne daha güvenli hale geliyor. İşte geliyor ama sütten ağızları yandığı için yoğurdu da üfleyerek yiyorlar.
La Candelaria’da çok arka sokaklara girmediğiniz sürece gündüzleri zaten güvenli yerdir. Akşamları ise tetikte olmak da fayda var. Bogota’da asıl tehlikeli olan başka mahalleler var. Gidersen direk soyulursun denilen. Ama oralarda zaten bir yabancıyı ilgilendirecek hiçbir şey yok. O sebeple çok dert etmeyin. Belki San Andresito denilen alışveriş plazalarına gitmek isteyebilirsiniz. Bu yerler kısmen ucuz alışverişin olduğu yerlerdir ama civarları pek tekin değildir. Ben en büyüğüne gündüz tek başıma gidip, heryerini gezmiştim. Kaliteli alınabilecek pek birşey olmasa da fiyatlar ucuzdu. Vakit varsa gidip, görülebilir.
La Candelaria üstteki fotoğraflarda gördüğünüz gibi rengarenk eski evlerle doludur. İstiklal caddesi gibi bir de caddesi vardır ki yol boyunca sokak sanatçıları ve satıcılarıyla doludur. Yine bu civarlarda çok iyi graffiti örneklerini de görebilirsiniz. Alttaki yaşlı kadın resmini ünlü bir graffiti ustası ücreti karşılığında yapmış. Benzer şekilde çok iyi örnekleri görmek de mümkün. Hediyelik eşya ve el sanatı ürünleri için bu bölgede irili ufaklı onlarca dükkan var. Tam bir günü buraya ayırıp gezebilirsiniz. Buradan yürüyerek teleferiklerin kalktığı yere gidebilir ve Cerro de Monserrate’ye de çıkın derim. Neredeyse tüm Bogota ayaklarınızın altındadır. Bu tepeden çektiğim bir dakikalık videoyu alttan izleyebilirsiniz;
Yine Bogota için en önemli müzeler de bu La Candelari bölgesindedir. Ve ne tuhaftır ki bazıları ücretsizdir. Hem de içinde Leonarda Da Vinci’nin eserlerini bile sergiliyor olabilirler. Yani enteresan bir durum. Ayrıca ücretli olanların biletleri de 1 USD ancadır.
Buradan sonra bir, kaç haftamı geçirdiğim Chapinero bölgesini anlatayım. Yeme-içme için hem elit restoranlar hem de yerel ve hesaplı restoranlar vardır. Civardaki birçok AVM’ye yürüyerek gidebilirsiniz. Elektronik ihtiyacınız varsa Unilago ve Centro Alta Tecnologia plazalarını öneririm. Zaten ikisi de yan yanadır. Kullandığım macbook proyu buradan almıştım. Hem uluslararası garantili hem de ABD’deki fiyattan bile daha hesaplıydı. Hafta sonu Usaquen bölgesine gidebilirsiniz. Çünkü iyi diyebileceğim bir sokak pazarı kuruluyor. Yanlış hatırlamıyorsam sadece pazar günleriydi. El sanatı ürünlerden tutun da, çantaya, antika ürünlere varana kadar birçok şeyi bulmak mümkün.
Gece hayatı genel olarak iki bölgede hareketli;
La Candelari: Bizim istiklalin ara sokakları gibi irili, ufaklı bir sürü bar ve restoran görebilirsiniz. Turist çoktur. Aynı zamanda geleneksel yemeklerini bulabileceğiniz restoranlar da buradadır. Gece ara sokaklara pek girmeyin derim.
Chapinero: Çok iyi gece kulüpleri, restoranlar ve barları vardır. Fiyatlar biraz yüksek olsa da Türkiye’yle kıyaslandığında yine de hesaplıdır. Güvenli yerdir. Çok geç saatler olmadığı sürece sokaklarda yürüyebilirsiniz, sorun olmaz.
İşin aslı Bogota öyle çok aşırı turistik bir yer değildir. Ama şehir gezmeyi sevenler için eğlenceli olabilir. Diğer yandan Latin Amerika’da konuşulan en iyi ispanyolca Bogota’da denir. Gerçekten de Latin Amerika’da o kadar yer gezdikten sonra ben de aynı şeyi söyleyebilirim. Nasıl ki bizde İstanbul ağızı varsa Bogota’da aynı öyle. İnsanlar çok tane tane ve net konuşuyor. Kolayca anlaşabiliyorsunuz.
Kolombiya insanının diğer sevdiğim bir yanı da altta gördüğünüz gibi heryerde satranç oynamaları. Kaldırım, yol ortası ya da cafe hiç farketmez. Birçok şehrinde çoluk çocuk, genç yaşlı böyle satranç oynayanları gördüm.
Aynı Medellin’deki gibi burada da walking turlar vardır. Ben hiçbirine katılmadım ama böyle turları seviyorsanız değerlendirilebilir. Yine özellikle graffiti turları çok popülerdir. Bir de bisikletle şehiri gezdiren turlar da var. İlginizi çekebilir.
Bogotadan sonra hemen 1-1,5 saat mesafedeki Zipaquira şehrine geçtim. Otobüs 1,5 USD.
4- Zipaquira
Burayı özel kılan şey eski bir maden ocağındaki tuz katedralidir. Yani öyle çok aman aman bir esprisi olmasa da buralara kadar gelmişken gidilebilir. Ben pek koştur koştur gezmeyi sevmediğim için bir hostel bulup iki gecemi burada geçirmiştim. Genelde gezginler sabah uğrayıp, akşam yola devam ediyorlar. O sebeple hostel alternatifi pek yok. Neyse gecelik 7 USD’ye kalmıştım. Tuz madenindeki kiliseye giriş ise 8 USD. Yaklaşık 2-3 saatte rahatlıkla heryerini gezebilirsiniz. Onun haricinde bu bölgede bir de çok çok iyi kuzu çevirme et yapan yerler var. Hem fiyatları çok makuldür hem de lezzetlidir. Muhakkak bunu atlamayın ve deneyin.
Buradan Villa De Leyva kasabasına geçiyorum. Ama bu kasabaya Zipaquira’dan gitmek biraz çetrefilli. Direkt araç olmadığı için alttaki aktarmaları yaparak gittim;
Zipaquira —> La Paz = Taksiyle 2 USD
La Paz —> Chiquinquira = Otobüs/minibüsle 5 USD
Chiquinquira —> Sachia = Minibüsle 2 USD
Sachia —> Villa De Leyva = Minibüsle 1 USD
Zipaquira’ya gitmeyecekseniz Bogota’dan direkt otobüs var onu kullanın derim.
5- Villa De Leyva
Burası Kolombiya’nın 400 yaşındaki en eski kasabası. Taş binaları ve yolları aynen korunmuş. 400 Yıllık yapıları görmek şaşırtıcı olabiliyor. Güzel restoranları, butik otelleri, el sanatı ürünleri ve hediyelik eşya dükkanlarıyla göz dolduran bir yer. Ufak bir aile otelinin özel odasında gecelik 14 USD’ye kalmıştım. 2 Gece burası için idealdir. Burada herşey dört dörtlük de beni hayal kırıklığına uğratan tek şey şuydu; tüm yapılar ve yollar 400 yıl öncesinden gibi ama insanlar yeni. Yani arkadaş insan bir tane geleneksel kıyafetli kimseyi göremez mi? Yok işte. Oraya has herhangi bir farklı kültür de yok. O yüzden kasaba bana çok ruhsuz gelmişti. Ama tabi dediğim gibi yinede kesinlikle gidilip görülmeyi hakeden bir yer.
Zipaquira’da olduğu gibi burada da kuzu çevirme tarzı restoranlar çok meşhur. Hem fiyatlar hesaplı hem de çok leziz. Adamlar eti ekmeksiz löp löp yiyorlar. O sebeple porsiyonları da büyüktür.
Bu kasabaya 2-3 km mesafede Kolombiyalı mimar Mendoza Morales’in yaptığı enteresan bir toprak ev de var. Evin yapımında çimento ve demir kullanılmamış. Mimarın amacı heryere topraktan bu tarz evler yapılabileceğini göstermek olsa da bir yandan işe sanatsal yönüyle dokunmadan da edememiş. Evi 14 yıl önce planlamış ama halen bitmedi, ziyaretçilerin yorumlarıyla daha de şekillenecek diyor. Eve giriş 2 USD. Birkaç saat ayırarak gidilebilir.
Buradan San Gil’e geçiyorum. Geçiyorum ama yine bir sürü araç değiştirerek.
Villa de Leyva —> Arcabuco = 2 USD
Arcabuco —> Barbosa = 2 USD
Barbosa —> San Gil= 6 USD
6- San Gil
Paylaşımlı odada 8 USD’ye bir hostelde bir gece kaldım. Bu şehirde yapacak çok şey yok ama çevresinde gidilecek güzel yerler var. Eğer doğa sporları ile ilgiliyseniz hostellerdeki turlardan birine katılıp çevredeki dağ, tepe gibi yerlere gidebilir, yamaç paraşütü dahil birçok ekstrem sporları çok hesaplı fiyatlara yapabilirsiniz. Benim ilgimi çeken yüksek adrenalinli birşey olmadığı için bunları es geçerek Barichara köyüne gittim. Terminalden yarım saatte bir kalkan otobüslerle köye gidiş 1,5 USD.
7- Barrichara
Burası da Villa de Leyva gibi çok çok eski bir köy. Ama daha ufak daha bi’ şirin. Günübirlik gidilip, dönülse de buraya gelmişken en az bir gece kalın derim. Benim gittiğim zaman yılbaşına yakın olduğu için otel fiyatları yüksekti. Küçük bir aile otelinde gecelik 18 USD’ye kalmıştım. Restoranları ,eski bina ve birkaç kilisesiyle gezilip, görülmeyi hakediyor. Özellikle eski evlerin kapıları tam fotoğraflıktır.
Buradan yine yarım saat uzaklıktaki Guana köyüne de gidebilirsiniz ama bence hiç gitmeyin derim. Köy sanki biraz daha eski gibi ama ne görecek güzel bir yapı var ne de ilgi çekecek birşey. O sebeple boş yere vakit kaybetmeyin derim.
Barichara’dan önce San Gil’e dönüp, oradan da otobüsle Bucaramanga’ya geçtim. Otobüs bileti 4 USD.
8- Bucaramanga
İşin özü bu şehirde yapacak hiç birşey yok. Yol üstü gideyim, dinlenirim diye uğradım. Yine yılbaşı zamanı olduğu için neredeyse tüm hosteller doluydu. İlk gece 8 USD’lik bir hostele yerleştim ama şehir o kadar sıcaktı ki klimasız odada 8 kişiyle beraber uyumak adeta işkenceye döndü. Ertesi gün 20 USD verip klimalı bir otel odasına geçtim.
Büyük bir şehir olsa da gezilip, görülecek biryeri olmadığı için hostel alternatifi fazla yok. Eğer benim gibi Karayipler tarafına geçme niyetiniz varsa bu şehire hiç uğramayın, direkt pas geçin derim. Ama şunu da söylemeden geçmeyeyim; Galiba Kolombiya’daki en güzel kızlar bu şehirdeydi.
Buradan Santa Marta’ya otobüsle geçtim ama tatil sezonu olduğu için maalesef ulaşım aşırı pahalıydı. Bilete 32 USD verdim. Aklınızda olsun, normalde Kolombiya’da uzun yol otobüs bileti alırken, gişeye gidip her zaman pazarlık yapabilirsiniz ve indirim de yaparlar. Ama bu gibi tatil sezonlarında değil indirim, bilet fiyatlarını arttırıyorlar bile.
Alttaki linkten devam edebilirsiniz;
Kolombiya Gezi Notları -4-
Merhaba. Kolombiya dengue fever için epidemik görünüyor. Sivrisinek ısırıklarından korunmak için hangi kremi vs kullandınız? Şimdiden teşekkürler
Amazon bölgesine gitmezseniz sorun yok.
https://www.rotasizseyyah.com/saglikli-seyahat-icin-hangi-asilar-yapilmali.html
Merhaba önümüzdeki haziran Bogota’ya gitmeyi planlıyorum sizce haziran ayında gitmek iklim olarak bir sıkıntı yaratır mı
Yaratmaz, ben de şubat ve Haziran da iş için gidiyorum. Cartagena yı mutlaka görün derim. Koloni bölgesinde Hotel ayarlayın. Medellin Parque lleras canlı raggateon müzik yapan yerlere gidin, müthiş eğlenirsiniz.
Bogotaya en hesaplı nasıl gidebilirim