Parasız Dünyayı Gezmek
Para olmadan elbet gezilmez de ücretsiz konaklama yöntemlerini ve gezerken ihtiyacınız olan parayı nasıl kazanacağınızı anlatacağım.
4 Yıldır elimden geldiğince dünyayı gezmeye çalışıyorum. Yüzlerce insanla tanıştım. İçlerinde çok uçuk olan kişiler de vardı, senin benim gibi normal olan kişiler de. Edindiğim bu tecrübeleri biraz anlatayım. Gezerken para kazanmanın birkaç yöntemi var. Gönüllü çalışmaktan başlayalım.
Gönüllü Olarak Çalışmak
İngilizce adı voluntary olarak geçer. Aracı web siteleri sayesinde ya da gittiğiniz bölgedeki hostel ve belediyelere sorarak bu işleri bulabilirsiniz. En çok bilinen web siteleri workaway, helpx ve wwoof dır. Başka web siteleri de var ama benim gördüğüm en yaygın olanları bunlar. Yalnız bazılarında üyelik ücretlidir. Bu sitelerde iki tip kullanıcı var. Biri iş veren diğeri de gönüllü olarak çalışmak isteyenlerin açtığı profiller. Mesela adamın Kolombiya’da bir hosteli var ve bu hostel için gönüllü çalışan arıyor. Bu sitelerden birine ilan bırakıyor ve siz de o ilana aynı iş arıyormuş gibi başvuruyorsunuz. Daha sonra ilan sahibi sizin profilinize bakıyor, daha önceki çalıştığınız yerlerden olumlu yorumunuz varsa ve sizi de uygun görürse tamam gel başla diyor. E peki daha önce hiç bu şekilde çalışmadıysanız profilinizde referans olmayacaktır. İşte orada devreye web sayfanız, couchsurfing ve facebook hesabınız giriyor. Yani bunları referans olarak gösteriyorsunuz. Adam size inanırsa talebinize olumlu cevap veriyor.
Peki hostelde ne iş yapacaksınız? İşin karşılığında ne alacaksınız?
– Genelde resepsiyon elemanı ararlar ve İngilizce bilmeniz yeterli olur. Dil deyince öyle aman aman çok iyi seviyede bilmenize gerek yok, gözünüzü korkutmayın. Hostele gelen, giden kişilerin kayıtlarını tutar, odalarını gösterirsiniz. Genelde temizlik işi yaptırılmaz. En fazla sağı solu süpürüyor olursunuz. Öyle tuvalet temizleyenini hiç görmedim. Zaten ilan açıklamlarında da ne istenildiği detaylıca yazar. Günde ortalama 5-6 saat çalışırsınız.
– Graffiti sanatçısı, web tasarımcısı ya da iç mimar da aranabilir. Bazı hosteller vardır ki aynı sanat evi gibidirler. Duvarlarında çok iyi greffitiler var. İşte onları genelde bu tip gönüllü çalışan sanatçılar yapar. Bazen de yeni kurulan hosteller iç dizayn için bu konulardan anlayan birilerini de arıyor olabilir. Aynı şekilde web tasarımı için de.
– Bu yapacağınız işin karşılığında genelde size konaklamayı ücretsiz verirler. Bazı yerlerde 3 öğün yemek verenleri de vardır. Bu işlerden para kazanacağınızı pek düşünmeyin. Şimdiye kadar para verenini hiç görmedim, duymadım.
Resepsiyon işinde genelde uzun süreli çalışabilecek olanları ararlar. Öyle 1-2 haftalık eleman pek işlerine gelmez. İlanlarda en az 1 ay ya da daha fazla çalışma şartı olabilir. Gidip 2 hafta çalışıp, sonra ayrılırsanız iş veren sizin hakkınızda olumsuz yorum yazabilir ve ileride bulabileceğiniz potansiyel işleri riske atmış olursunuz.
Hostellerde daha önce benim yaptığım gibi şunları da yapabilirsiniz; Gezi yazarı olduğunuzu, web sitenize o ülke hakkında yazı yazarken sizin hostelin sitesini de eklerim deyin. Bazıları bunun karşılığında ücretsiz konaklama verebilir. Ya da fotoğraf ve video çekme kabiliyetiniz varsa hostelin fotoğraflarını da çekebilirsiniz. Panama’dayken kaldığım hostelin, çevredeki adalara tur hizmeti vardı. Size bu tur için video çekebilirim dedim. Şansa onların da ihtiyacı varmış. Çektiğim bu bir dakikalık video sayesinde 3 gün beni çok iyi ağırlamışlardı.
Hosteldeki işler genelde böyledir. İkinci popüler olansa çiftliklerde çalışmak. Atıyorum adamın Meksika’da bir çiftliği var ve gönüllü birini arıyorsa yine bu sitelerden birine ilan bırakıyor ve siz de başvuruyorsunuz. Öyle ırgat gibi çalışacağınızı düşünmeyin :) Yine genelde günde 4-5 saat çalışırsınız. Tarla ekip, biçiyor olabilirsiniz, fidan dikebilirsiniz. Öyle ağır işler olmadan, yapabileceğiniz şeylerdir.
Gönüllü Öğretmen Olarak Çalışmak
Bazı ülkelerde öğrencilerin yabancı dil eğitimi için bu tip gönüllü çalışanlar da aranabiliyor. İngilizceniz biraz düzgünse ilkokul seviyesinden üniversite seviyesine kadar benzer işleri bulabilirsiniz. Bu ilanları bahsettiğim web sitelerinden, hostellerden ya da belediyelerden bulabilirsiniz. Şanslıysanız ufak da olsa para kazanabilirsiniz.
Gönüllü Bakıcı Olarak Çalışmak
Yine bazı ülkelerde sakat çocukların bakımı için de gönüllü çalışanlar aranabiliyor. Bu bazen hastanede bazen de bakım evlerinde olabilir. Yalnız buralarda çalışmak güçlü psikoloji ister, herkesin yapabileceği şeyler değildir.
Gönüllü Doktorluk Yapmak
Özellikle gelişmemiş ülkelerde böyle ihtiyaçlar da olabiliyor. Kimi hastanelerde tam zamanlı çalışanları bile duydum. Bazen para verenleri var tuhaf ama bazen üste para isteyen kurumlar da var.
Hayvan Bakıcılığı
Bazen hayvan barınakları bazen de normal bir evdeki evcil hayvana bakmak için de olabilir. Hayvanları seven birisi için bulunmaz nimettir.
Benzer örnekleri çoğaltmak mümkün. Belli başlı olanları yazdım. Bu gibi gönüllü işlerin bence en büyük avantajı dil öğrenmenize faydası olur. Dünyanın her yerinde 20 yaşındaki Avrupalı gençleri bu tip gönüllü işleri yaparken görmek mümkündür. Bunda utanılacak, sıkılanıcak bir durum yok. Size kazandıracağı tecrübe parayla, pulla ölçülmez. Hiçbir üniversiteden alamayacağınız eğitimi ve hayat tecrübesini bu şekilde çalışarak kazanabilirsiniz.
Diğer bir ücretsiz konaklama şekli de Couchsurfing yapmaktır. Gittiğiniz ülkede yerel insanların evinde misafir olarak kalıyorsunuz. Couchsurfing nedir, nasıl kullanılır bu yazımda detaylıca bahsetmiştim.
Gelelim gezerken ihtiyacınız olan parayı kazanmanın bir yolu olan sokak sanatçılığına.
Sokak Sanatçılığı Yaparak Dünyayı Gezmek
En klasik yöntem takı, toka ve bileklik gibi şeyleri yapıp, satmaktır. Aynı 10 yıldır dünyayı gezen Fabiana gibi. Eliniz bu işlere yatkınsa, bulunduğunuz ülkedeki turistik yerlerde tezgah açarak yapılacak bir iştir. Belki cebinize ekstra para kalmaz ama dünyayı gezersiniz.
Sokaklarda performans sanatçılığı yaparak da ihtiyacınız olan parayı kazanabilirsiniz. Şarkı söylersiniz, gitar, flüt ya da benzeri şeyler çalarsınız, komedi şovu ya da sihirbazlık gösterisi yaparsınız. Yani bu işin sonu yok. Yaratılıcılığınızı konuşturup bırakın dünyayı gezmeyi üstüne para bile kazanabilirsiniz. Alttaki videoyu izleyin. Bu performansı dünyanın neresinde görsem para veririm.
Sokak sanatçılığının en büyük problemi her ülke ya da her şehrin buna izin vermemesi. Nasıl ki bizde taksimin orta yerine gidip kafanıza göre sokak sanatçılığı yapamayacağınız gibi diğer ülkelerde de benzer durumlar vardır. Ama Genel olarak Latin Amerika’da böyle bir sıkıntı olmadığını söyleyebilirim. Neredeyse bulunduğum her ülkede benzer şekilde sokak sanatçılığı yapıp dünyayı gezenlerle karşılaştım. Yani böyle bir şeye niyetiniz varsa Latin Amerika’dan başlayın, hem ucuz yerdir hem acemiliğinizi atarsınız.
Neler yapabileceğiniz için yukarıda yaratıcılık dedim ya, aslında öyle çok da uçanlı, kaçanlı şeylere gerek yok. Mesela bu altta fotoğrafını gördüğünüz arkadaş, Kolombiya’da kendi kültürüne has müzik aleti ve kıyafetleriyle sokakta performansını sergiliyor. İnsanların nasıl ilgi gösterdiğini anlatamam. Çünkü onların kültürüne çok farklı şeyler ve bu ilgilerini çekiyor. Eminim bu adam yaptığı işten fazlasıyla para kazanıyor ve hakediyor da. Bu gibi örneklere bakarak siz de neler yapabileceğinize karar verin. Düşünün mesela geleneksel kıyafetleri ve kemençesiyle 3 tane horon tepen arkadaş yabancı bir ülkede ilgi çekmez mi? Bence hem dünyayı gezer üste cebine para bile kalır. Ya da bizim ezgilerimize, kültürümüze has şeyleri böyle değerlendirip de yola çıkabilirsiniz. Dünyada benzeri şeyleri yapan binlerce kişi var. Yapamazsın deyip, cesaretinizi kıran olursa yukarıda linkini paylaştığım Fabiana‘nın dediği gibi; “Sistem sana yapamazsın der ama istersen yaparsın.”
Gönüllü olarak çalışma değilde couchsurfing işlemi en iyisi olacaktır keza gezerken yeni insanlar ile tanışmaktan kasıt onların yani yerel halkın içerisinde kültüründe odasında yaşamak daha güzel ve eğlenceli olur diye düşünmekteyim.
Güzel bir paylaşım olmuş, anlattıklarınızın bir çoğunu yapmanın gururunu yaşadım yazıyı okurken. Yolda karşılaşmak dileğiyle..
Bazılarını benden daha çok tecrübe etmişsindir. Senin yazdığın daha değerli olur ;)
Abi bu dünya turu için sana viza falan gerektimi?
bir de “trustedhousesitters” diye bir site vasitasiyla kisa veya uzun donem kalicak yer bulanlar ile tanistim ben
paralı mı bu sayfa?
İnanın büyük bir imrenmeyle okuyorum yazılarınızı şu hayatta en çok istediğim sizler gibi alıp başımı gitmek.umarım bir gün bende diyiyorum…
Bende bisikletle dünya turuna çıkmayı düşünüyorum bunun için hazırlıklara başladım ve gittiğim ülkelerde fotograf cekerek satmayı planlıyorum eger istersen beraberde gidebiliriz
Bizde gitmeyi dusunuyoruz 2 kisiyiz
Merhaba bu konu hakkında ufak bir sorum olucak.Yurt dışında seyahat edip ufak yolluda seyyar satıcılık tarzı gelirle kendimizi gecindirebilirmiyiz?
Merhaba. https://www.rotasizseyyah.com/10-yildir-dunyayi-gezen-fabiana.html
Yazılarınız deneyimleriniz çok güzel imrenerek okuyorum. Ben de merak ediyorum acaba ney üfleyerek şehir şehir veya ülke ülke gezebilir miyim? Mehmet Abi siz nasıl geziyorsunuz acaba maddiyat açısından yani? Sadece reklam, youtube, blog yazma yetiyor mu başka geliriniz var mı?
https://www.rotasizseyyah.com/sik-sorulanlar
bir web tasarımcı olarak sizce gercekten bu isle ilgilenerek dunyayı gezebilir miyim? yani boyle tanistiginiz, bu tip gezginler oldu mu? :) kendimi biraz gaza getirmeli ve bu iste ilerlemeliyim sanırım :)
İşinizi iyi yapıyorsanız, gideceğiniz ülkede anlaşacak kadar yabancı diliniz varsa neden olmasın.
Verdiğiniz güzel bilgiler için teşekkürler hepsi not edilesi tarzda
Rica ederim.
Gezmek istiyorum
yine güzel bir anlatımla anlatmışsınız hocam ufkumuzu açtınız..
güzel bir yazı
Teşekkürler.
Merhaba Mehmet bey ben şu an lisedeyim ve ileride sizin gibi dünyayı gezip seyyah olmay karar verdim bu konuda sizden beni bazı konularda biraz olsun aydınlatmanızı istiyorum. Rica etsem sizinle iletişime geçebilir miyim ? Şimdiden teşekkürler .
Merhaba,
https://www.rotasizseyyah.com/sik-sorulanlar
Sevgiler.
verdiğiniz güzel bilgiler için teşekkürler ancaka şuan bu dedikleriniz çok zor yani en azından bana göre.
Ben buyuk market ve ya 24saat acik bina sirket restoran gibi yerlerin tualetinde uyumayi duwunuyorum kapiyi kapatiesin bi 20 30dakka kestirip vucuda enerji toplarsin kapiyi klitle ewyan guvende bir gun denerim Kismetse bide osmanli kiyafeti turd disi fotoraf parayla cektirmek olabilir
Merhaba, benim iyi bir teleskopum var. Seyahate 2019 mayista çıkacağım. Bu seyahatlerim sirasinda bazı yerlerde teleskopumu kurup küçük bir para karşılığında ay, mars vs uzay gözlemleri yaptirmayi düşünüyorum. Acaba ulkemizde bu konuda tatil beldelerinde izin almam gerekiyormu. Yani teleskopu zabitaya falan kaptırmak istemem :) teleskop derken oyle cok ucuz bir alet değil bayagi profesyonel. Ne dersiniz? Sizce gezi masraflarimi bu sekilde karsilayabilirmiyim.
Nasıl geziyosunuz ya böyle korkamadan. Valla size hayranım
Yazınız çok güzeldi tebrikler
Gerçi biliyorsunuzdur ama yine de güzel insanların olduğu Interrail grubu da konaklama konusunda ciddi avantaj sağlıyor. En azından avrupayı gezerken. Avrupa’daki Türkler gezginlere kapılarını açıyorlar. Çok denk geldim. Dünyayı gezme hayali taşıyanların ya çok parası olacak ya da azla yetinmesini bilecek. Aksi halde bir yerde tıkanacaklardır.
Merhaba,
Verdiğiniz bilgiler detaylı ve faydalı olmuş kanımca. Zira couchsurfing i bizzat deneyimleyen birisi olarak, kültürel alışveriş olsun ve benzer fikirlere sahip olan insanlarla sohbet etmek ve, zaman geçirmek olsun… Bu deneyimler, sizin de bahsettiğiniz gibi paha biçilmez.
Gezginliğin tadını alan ve doyamayan biri olarak, sizinle aynı duyguları paylaşmak güzel bir his. Yollarda daha uzun zamanlar geçirmek arzusunda olan, Samsunlu hemşehrinizden selamlar sevgiler :))
Dunyayı gezmek
Merhaba bende muzisyenim elektro keman ile populer sarkilari caliyorum. Benim merak ettigim yabanci ulkedeki sokak muzigi yasalarini nasil ogrenebiliriz. Ceza alirsak ne olur. Ne gibi cezalar aliriz ya da alirmiyiz?
Merhaba,
Sizi instagramdan da takip ediyorum. Ben de sokaklarda ney üfleyerek gezmeyi düşünüyorum. Latin Amerikadan başlayacağım. Bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.
Instagram sayfamı da inceleyebilirsiniz. Şu anda shn_krky adındayım ama gezerken sayfanın adını gezen neyzen yapmayı planlıyorum. :)
Merhaba kardeşim bende istanbul geziyrom bana takilcak hic arkadaşim yok istersen beraber gezelim dulaşalim dünyayı gorelim seninle istgram ismim bu sezer_Serindere_
Kesinlikle çok iyi bir konuya açıklık getirilmiş. Bizce de çok paraya ihtiyaç olmadan, çalışarak, dürüstlüğe ve araştırmaya önem verilecek gezilebilir. Zaten güzel insanlar her yerde güzel ağırlanırlar. Biz de acente olarak gönüllü çalışmak isteyen gezginlere bazı iş imkanları tabii ki sağlıyoruz, bu şekilde dünyayı daha sevimli bir haline getirmiş olduğumuzu düşünerek..