Sağlıklı Seyahat İçin Hangi Aşılar Yapılmalı?
Her ülke için aşı gerekliliği olmasa da bazı bölgeler ya da ülkeler için aşı yaptırmanız faydanıza olabilir. En çok sorulan Tayland için aşı yaptırmanıza gerek yok. Ya da Kamboçya için de illaki aşı olmanız gerekmez. Ama Amazonlar gibi bazı bölgeler vardır ki sarı humma aşısı olmadan o bölgeye giriş yapamazsınız. Hava alanından girerken aşı cüzdanınızı görmek isterler. Kara ya da deniz yolunu kullansanız da aşı kontrolü yine yapılmaktadır.
Yakın zamanda Amazonlara gideceğim için 3 farklı aşı yaptırdım. Bu aşılar Afrika ya da Hindistan gibi ülkeler için de kullanılabilir. Hangi aşılar gereklidir, ne işe yarar gibi şeyleri araştırırken öğrendiklerimi paylaşıyorum;
Sarı Humma Aşısı
İngilizce adı yellow fever diye geçer. Sıcak bölgelerde sivri sinekler aracılığıyla bulaşan bir hastalıktır. Hepsi değil, sadece bir kaç tür sivri sinek bu virüsü taşıyabilir. Genelde Afrika ve Amazonlar bölgesi gibi yerlere gidecekseniz sarı humma aşısını yaptırmanız zorunludur. %100 Koruma sağlamasa da büyük ölçüde önleminizi almış olursunuz.
Aşıyı yaptırdıktan sonra 10 yıl boyunca geçerliliği var. Aşı cüzdanınıza yaptırdığınız bu sarı humma aşısını işletmeyi unutmayın. Cüzdan üzerine etiket yapıştırıp, tarih yazıyorlar ve gerekli kontrollerde bu cüzdanı gösteriyorsunuz. Bu aşının zorunlu olduğu bir bölgeye giriş yaptıysanız ve daha sonra da X bir ülkeye gidecekseniz aşınızın olup, olmadığını kontrol edebilirler. O sebeple böyle bir bölgeye girdikten sonra artık aşı cüzdanınız her daim pasaportunuzun içinde olmalıdır. Yoksa Türkiye dahil birçok ülke girişinde sorun yaşayabilirsiniz.
Sarı humma aşısı Türkiye’de ücretsiz yapılabiliyor. Ben Kolombiya’da ücreti karşılığında oldum. Aşı olduktan sonra hiçbir acı ya da ağrı hissetmedim. Gecesinde ya da ertesi günlerde de en ufak bir ağrım olmadı.
Hepatit A-B Aşısı
Tek bir aşı içinde hem hepatit a hem hepatit b aşısını içeriyor. Hepatit a virüsü içecek ve yiyeceklerden bulaşıyor. Hepatit B virüsü ise ise genelde kan yolu ve cinsel ilişkiyle bulaşıyor. Bunun yanında dövme ve piercing yaptırmak ya da yeteri şekilde sterilize edilmemiş teknik ekipmanla diş operasyonu geçirmek gibi durumlarda da bulaşma ihtimali var.
Aşıyı ilk vurulduktan 1 ay sonra ikinci aşıyı yaptırıyorsunuz. İkinci aşıdan sonra 6 ay içinde üçüncü aşıyı da yaptırırsanız kendinizi bu virüse karşı 5 yıl korumuş oluyorsunuz. Türkiye’de bebeklere ve risk grubundakilere direkt olarak ücretsiz yapılabiliyor. Aile hekimlerine başvurarak yetişkinler de ücretsiz olarak yaptırabilirler.
Aşıyı olduktan sonra herhangi bir acı ya da ağrı hissetmedim. Gecesinde ya da ertesi günlerde de en ufak bir ağrım olmadı. Aşı karnenize bunu da işletmeyi unutmayın.
Not: Ben bu aşıyı Latin Amerika’da yaptırdım ve yaptırdığım aşı hem A, hem B’yi içeriyordu. Türkiye’den bir takipçim ise aynı aşıda ikisinin olamayacağını söyledi. Aşı karnemde tek aşıda her ikisi de var. Sağlıkçı olmadığım için kesin bir şey söyleyemiyorum. Konuyu değerlendirirken bu durumu da dikkate alınız.
Tifo Aşısı
İngilizce adı typhoid fever diye geçiyor. Virüs yiyecek ve içeceklerden bulaşıyor. %100 Koruma sağlamasa da büyük ölçüde önleminizi almış olursunuz. Türkiye’de ücretsiz yapıldığını okudum. Doğruluğunu bilmiyorum.
Aşıyı yaptırdıktan sonra 3 yıl geçerliliği var. Şuana kadar bana ağrı veren tek aşı buydu. Aşıyı vurulduktan sonra o gece kolum ciddi ciddi ağrıdı ve hafif ateşlendim. Ertesi gün ise ağrı azalarak kayboldu. Aşı cüzdanınıza işletmeyi unutmayın.
Sıtma
İngilizce adı malaria diye geçer. Birkaç çeşidinin olduğu bilinmektedir. Dünya üzerinde milyonlarca kişi sıtma yüzünden hala ölmektedir. Bu hastalığın maalesef koruyucu bir aşısı yok. Piyasadaki aşılar ya da haplar bu virüsün bulaşmasını çok ufak bir oranda engelleyebiliyor. İlaçlarla kesin ya da büyük ölçüde korunmak mümkün değil. Genelde bataklık tarzı yerlerdeki sivri sineklerden bulaşıyor. Başta Afrika olmak üzere Güney Amerika’da da sıklıkla görülen bir hastalıktır.
Korunmak için sivri sinekleri vücudunuzdan uzak tutmalısınız. Deet oranı yüksek losyonlar kullanarak kendinizi koruyabilirsiniz. Piyasadaki standart sivri sinek ilaçlarında bu oran genelde %15 dir. %30 ve üzeri deet içeren losyonlar sıtma riski taşıyan yerlerde daha iyi bir koruma sağlar. Bunun yanında uzun kollu giyinmek de bir nebze olsun korunmanızı arttırır.
Tüm bunları yaptıktan sonra eğer gideceğiniz yer Afrika ya ada Amazon gibi yüksek risk taşıyan bölgelerse sürekli B vitamini kullanarak da koruma sağlayabilirsiniz. İçeriğinde “tiamina” bulunan B vitaminini kullanmaya başladıktan bir hafta sonra vücudunuz insanların algılayamayacağı bir koku salıyor. Ve sivri sinekler bu kokuya gelmiyor. Yapmanız gereken şey; tok karnına her 8 saatte bir b vitamini almak. Henüz bunu tecrübe etmemiş olsam da daha önce Amazon’a gidip, bu yöntemi kullananlardan çok olumlu şeyler duydum. Aynı zamanda Amazon’a yakın bölgelerdeki eczanelere de bu durumu sorduğumda hepsi olmasa da bazıları evet doğru, b vitamini kullandığında vücudun koku salıyor ve sivri sinekler artık sana gelmiyor tarzında şeyler söyledi. Durumu tecrübe ettikten sonra bu yazıyı güncelleyeceğim.
Güncelleme: Bu yöntem Amazon’da işe yaramıyor. Kesinlikle tavsiye etmiyorum.
Not: Aşılar hakkında araştırma yaparken ve aşı olurken öğrendiklerimi anlatmaya çalıştım. Tıbbi bir bilgim yoktur. Verdiğim aşı geçerlilik süreleri vurulduğunuz aşıya göre değişebilir. Bu tip virüslerle bulaşan hastalıkların Türkiye’de ücretesiz yapıldığını birçok kişiden duydum. O sebeple riskli bölgelere geziye çıkmadan önce Türkiye’deyken bu aşıları olmakta fayda var.
Zika
Gelelim son zamanların en çok haber yapılan virüsü zikaya. 1,5 yıldır Latin Amerika’dayım. Bu virüs öncelikle Brezilya üzerinden yayıldı ve daha sonra Kolombiya ve Arjantin başta olmak üzere diğer Latin Amerika ülkelerinde de bolca görüldü. Bilinen etkisi yeni doğan çocukların kafalarında şekil bozukluğu olması. Yani benim araştırmalarımdan anladığım sadece kadınlar üzerinde etkisi var ve hamile olursanız çocuk sıkıntılı doğuyor. E tabi erkekte bu virüs varsa kadına bulaşması da muhtemeldir.
Zika virüsüne karşı henüz bir aşı geliştirilmedi. Uzmanlar da önleyici aşı üretmenin yıllar alabileceğini söylüyor. Peki durum haberlerdeki kadar vahim mi? İşte orası biraz muamma. Son 1,5 yıldır sürekli yerel halkla iç içeyim ve insanların zika virüsünü pek de umursadığını söyleyemem. Kolombiya’da o kadar zika virüsü vakası yaşandı ama TV kanallarında Türk TV’lerindeki kadar haber yapıldığını görmedim. Hatta yine Kolombiya’da yeni evlenmiş bir çiftle konuşurken zika virüsünü atlattıklarını öğrendim. Grip olduklarını zannedip hastaneye gitmişler. Doktor size virüs bulaşmış demiş. Aynı soğuk algınlığı geçirir gibi bir, iki ilaç vermiş ve bir hafta sonra düzelmişler. Çocuk yapmak istediğimizde gidip tekrar muayene olup, işi garantiye alacağız diyorlar. Yani her şey bundan ibaret. Hatta tanıdığım bir gezgin de benzer şekilde grip olduğunu sanırken zika virüsü bulaşmış ve 1-2 haftada gripi atlatır gibi onu da atlatmıştı.
Bu virüs yine biraz önce bahsettiğim çoğu virüs gibi sivri sinekler aracılığıyla bulaşıyor. Deet oranı yüksek losyon alıp, Latin Amerika’ya gelmeden 1 hafta önce de B vitamini kullanmaya başlarsanız kendinizi büyük ölçüde sivrilere karşı korumuş olursunuz. Şimdiye kadar hiçbir gezi planımı bu tarz hastalıklar yüzünden değiştirmedim. Naçizane tavsiyem siz de önleminizi alın ve boş yere planınızı değiştirmeyin. Hepimize sağlıklı, sıhhatli ve sivri sineksiz geziler.
Abi bir yazım hatası olmuş herhalde “yellof fever” yazmışsın, yellow olacak değil mi? yardımcı olayım dedim :) Kendine iyi bak bilgiler süper.
Düzelttim, teşekkürler ;)
Ben de bir ekleme yapmak istiyorum.
Senelerdir Afrika ve Asya’nın çeşitli ülkelerinde çalıştım, çalışıyorum. Tedbir amaçlı ben ve tanıdıgım birçok kişi de bu aşıları vuruldu. Gereklidir de, ancak hasta olacagım endişesi hiçbir zaman taşımadım. Bu sebeple de planlarımı hiç değiştirmedim. Afrika’ya ilk gittiğim dönemde farklı zamanlarda iki defa Malaria’ya yakalandım. O zamanlar Malaria nın aşısı yoktu. Bu yazıyı okuyana kadar da çıktığını bilmiyordum. Hutut ve sahiller saglık kurulundan aldığım malaria tabletleri çok kısa sürede iyileştirdi. Genel olarak benim gözlemlediğim özellikle sarı humma ve tifo için, bizler gibi iyi beslenen bünyelere daha zor bulaştıklarıdır.
Malarianın aşısı hala yok.
Evet hala sıtmanın bir aşısı yok. Proguanil vb. ilaçları uygun şekilde kullanarak veya bildiğimiz sinek kovar spray lerden kullanarak, sineklerin yoğun olduğu bölgelerde ağız-burun ve yüzünüzün diğer bölgelerini kapatarak korunabilirsiniz. Mesleğim icabı bu bölgelere oldukça seyahat ediyoruz. Şu ana kadar ben gemide çalışanlarda buna yakalanana kendim şahit olmadım. Ama yine de iyi önlem almanın elzem olduğunu düşünüyorum.
El Salvador’dayken Guatemala’dan gelen bir gezginin malaria virusune kapildigini gordum. Ayni hosteldeydik. Cok sıkıntılı bir süreç. Ve ciddi ciddi olum tehlikesi var.
Üst üste olacak belki ama, gideceğiniz ülke için ne gibi önlemler almanız gerektiğini WHO, CDC ve gündelik dilde Sahil Sıhhiye olarak bilinen Hudutlar ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nden öğrenebilir, yine burada aşılarınızı yaptırabilirsiniz. Seyahat Sağlığı Danışma Hattı: 4447734 . İlgili kurumun baş tabipliği Tele Sağlık’tır. info@telesaglik.gov.tr ‘den ve 0212 4448353 nolu telefondan ulaşabilirsiniz. Çok aktif çalışırlar ve gerçekten yardımcı olmak için tüm çabalarını gösterirler. Biz denizcilerin kötü gün dostlarıdır.
Detayli bilgiler icin tesekkurler. Elbet birilerinin isine yarayacaktir.
Bir sorum var. Meksika’ya giderken aşı gerekli mi?
Hayır.
Merhaba Mehmet,
Cok faydali bir yazi olmus. Bu arada biz Tifo’yu Turkiye’de ucretsiz yaptirdik. (mayis 2016)
Yolun acik olsun
Teşekkürler, sizin de.
Okuyunca yorumlarda Guatemala ve malaria virusu tedirgin oldum 20 gun sonra orda oluyorum gerekiyor mu asi?
Malarianın henüz bulunmuş bir aşısı yok;
https://www.rotasizseyyah.com/saglikli-seyahat-icin-hangi-asilar-yapilmali.html
Yine faydalı bilgilerin derlendiği güzel bir yazı, kitap diye basılmalı bu tecrübeler, bizim gibi yeni başlayanlar için ön ayak olacak bilgiler, yazı için teşekkürler.
Çok Faydalı bir yazı teşekkürler abi, Dünya turumda kuşkusuz en çok faydalandığım gezginlerden birisin.
Rica ederim. Yolun açık olsun.
Çok faydalı bir makale olmuş, elinize sağlık hocam.
Rica ederim.
Bilgi için teşekkürler. Yeni vloglarınızı bekliyoruz. .
Faydalı bilgilere yer verilmiş. Teşekkür ederiz.
bilgiler için teşekkürler çok güzel anlatmışsın ağzına sağlık.
merhaba,
uzun süreli güneydoğu asya gezisi için aşı önerileri var mı?
bilgiler için teşekkür ederiz. cok faydalı yazılar olmuş tatile gidecekler ve saglıgına önem verecekler için okunması gereken bilgiler
Merhaba, ilgiyle takip ediyorum sizi. Yeni yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
Merhaba. Teşekkürler.
İstanbul’da yaşayanlar için Karaköy’de Seyahat Sağlığı Merkezi var. Bu merkeze giderek gideceğiniz ülkeyi söylediğinizde onlar size gerekli aşıları ücretsiz yapacaklardır. Kenya’ya gitmeden önce gitmiştim :) Seyahtiniz için birde size küçük bir defter veriyorlar içerisinde size yapılan aşı bilgileri yer alıyor.
Merhaba hocam. Çok faydalı bir makale olmuş. Sitenizi severek takip ediyorum.
Kolay gelsin.
Teşekkürler.
Merhaba, yazınıza tesadüfen denk geldim yakın zamanda uzun bir yurtdışı seyahati planlıyordum, yazınızı okumasam kara düzen tatile gidecektim çok faydalı oldu benim için :)
Hocam öncelikle merhaba. Yurtdışına çıkmak ve latin amerika ile başlayıp vizesiz ülkelerin tamamına bir seyyah yolculuğu tamamlamak gibi bir hedefim var. Bu arada ot kullanımından 2 3 yıl sonra bir 1 yıllık hapishane molası vermem gerekebilir türkiye’de. Buna rağmen blogun benim için tam bir ilham kaynağı oldu fakat kişisel zevklerimizin ayrıldığı rotalara gitmiş olmanı çok diledim zira bu kadar detaylı ve hedefe yönelik bir anlatım, boş yapmadan pratik bilgi veren bir kişi daha görmedim. Şu an neredesin veya telefonla ulaşılabilir mi sana bilmiyorum tabii ama mailden bir kontak bulsak da seni biraz yorup sorular sorsam o kadar makbule geçer ki anlatamam. Yolun düz, yolculukların güzel olsun…
Merhabalar;Türkiye de hem Hepatit A hem Hepatit B aynı anda içeren aşı var eczanelerde satılıyor ve ücretlidir.Ancak Türkiye de hepatit yaygın bir hastalık olduğu için Hepatit aşıları için kan tahlili yapıp ona göre aşı yapılıyor.Kan tahlili yapmanın amacı aktif hepatit b taşıyıcısı olabilirsiniz ve ya doğal bağışık olabilirsiniz her iki durumda da aşı yapılmaz.Eğer aşı olmanız gerekiyorsa tek Hepatit A aşısı ücretlidir eczaneden almanız gerekir Hepatit b aşısı eczanelerde ücretli, aile hekimlerinde ve bazı hastanelerdeki Erişkin aşı polikliniklerinde ücretsiz yapılabilir.Ayrıca Hepatit aşıları ömür boyu korumaz. Aşılarla ilgilenen biri olarak katkıda bulunmak istedim.
Faydalı bilgiler için teşekkür ederim :)
Merhaba Mehmet Bey, Tanzanya dan başlayan, ve ardından srilanka malezya endonezya vietnam gibi güney asya ülkerinin olduğu 4 aylık bir seyahat planlıyoruz. Tanzanya için sarı humma aşısı olmamız gerektiğini okumuştum, fakat seyahat sağlığı hastanesindeki doktor gerek görmedi. Size sorum şu; tanzanya dan sonra geçeceğimiz ülkeler afrika dan geldiğimiz içim aşı kartı Soruyorlar mı, bu konuda bilginiz var mı acaba
Tırnak batmasına dikkat
acayı şeylermiş gerçekten.
faydalı bir haber olmuş gerçekte.
Teşekkürler…yazı kopyalanmaya izin vermiyor.Umarım yazı silinmez.
faydalı yazılar ve bilgilendirmeler için teşekkürler… İyiki varsınız
I live in England, and you are offered a free vaccination to prevent winter flu. Pharmacies offer paid service vaccines grouped together for travellers for €65 to €70 which covers everything you mentioned above, except Zika which I find interesting enough to look into further if this disease caused deformity in newly born child. Moreover, I recommend warm salted drink consisting of full spoon of salt in half tea cup night before jetting out on your destination trips to the Amazon and El Salvador, hot terrain etc. Best wishes and good luck on your travelling journey. I hope you enjoyed the Pakistani lamb curry with Nan bread,and incase you’re single, Pakistan women are Gem 💎. Safe journey and Godbless.