Uçak Yolculuğu İçin Tavsiyeler
Yıllarca uzun uçak yolculukları yaptıktan sonra bazı tavsiyelerim;
- Uçaklarda arka koltuklar genelde üçlü olur. Check-in sırasında güler yüzlü olursanız, o üçlü koltukların en ortasından yer alabilir ve o koltuğun sağ ve soluna bloke koydurabilirsiniz. Böylece yatarak yolculuğunuzu yaparsınız.
- Check-in sırasında acil çıkış koltuğunu isteyebilirsiniz. Böylece ayak boşluğu geniş olur. Rahat bir yolculuk yaparsınız.
- Bazı havayollarında uçuştan bir gün önce değil de, çok önceden bile telefon açarak koltuk seçimi yapabilirsiniz.
- Kullanacağınız havayollarının uçuş kartından çıkartın. Ücretsizdir. Uçuş yaptığınızda mil puan kazanırsınız. Bazen bindiğiniz uçakta ekonomi sınıfı tamamen dolu olabilir. Bu gibi durumlarda ekonomi sınıfından birkaç kişiyi ücretsiz olarak business tarafa alırlar. Bu ücretsiz yükseltmeyi yaparken öncelikli olarak havayolunun üyelik kartına kim sahipse onlardan başlarlar. Genelde bu kartı yeni çıkartmış olsanız bile geriye dönük bir yıl içindeki uçuşlarınızı da ekleyebilir ve mil puan kazanabilirsiniz.
- Havaalanına gitmeden önce muhakkak on-line check-in işlemini yapın. Havayolu firmaları uçakların kapasitesinden çok bilet satışı yapabilirler ve bu yasaldır.
- Uçağınız uzun süreli rötar yaparsa havayolu firması yeme, içme ve konaklama masraflarını karşılamak zorundadır(Birçoğu için). Gideceğiniz destinasyona başka havayolu aynı gün gidiyorsa o uçaktan size ücretsiz bilet ayarlayabilirler.
- Valiziniz kaybolursa tazminat alabilirsiniz. Valiziniz bindiğiniz havaalanında ya da aktarma yapılan yerde kalırsa; bir, iki gün içinde varış yaptığınız şehirdeki adresinize kadar size ulaştırırlar. Dilerseniz o gecikme süresinde kıyafet satın alıp, fatura ibraz etmek şartıyla belli bir tutara kadar parasını havayolundan alabilirsiniz.
- Uçuşunuz ertesi güne, yani çok uzun süreli rötar yaparsa tazminat alma durumunuz olabilir.
- Havaalanında check-inden sonra uçağa binmek icin acele edip, boş yere kapı önündeki kuyruğa girmeyin. En yakındaki koltuklara oturup, bekleyin. Son 10-15 kisi kalınca kalkıp, gidersiniz.
- Uçaktayken hosteslerden size kral/kraliçeymişiniz gibi davranmalarını beklemeyin. Uçmak artık bir statü göstergesi degil. Herkes havayolu kullanabiliyor. Hosteslerin de bir çalışan olduğunu, onlarca yolcunun onlardan tuhaf isteklerde bulunduğunu unutmayın. Yemeğini bitirir bitirmez tepsiyi koridorda, yere bırakanları da gördüm, içip içip sarhoş olanını da. Daha fazla içki vermeyince sorun yapanını da.
- Uçağın tekerleri yere değer değmez ayağa kalkıp eşyalarınızı yukarıdan almaya çalışmayın.
- Uçak park ettiği anda yine acele edip ayağa kalkmayın. Kapının açılmasına en az 5 dakika daha var. Boş yere koridorda tıkış pıkış ayakta beklemeyin. En önce inenle en son inen arasındaki zaman farkı 5 dakikayı geçmez.
- Free shoplarda şimdiye kadar dışarıdan daha uygun fiyatlı birşey gördüğümü pek hatırlamıyorum. (Alkol ve tütün ürünleri hariç).
- Kabin içine 100ml den yüksek sıvı hiçbir şey alamazsınız. Ufacık da olsa çakı ve kesici aletleri de kabin içine almazlar.
- Başkasının koltuğuna oturmayınız. Koltuğun gerçek sahibi gelirse boş yere tekrar yer değiştirmek zorunda kalırısınız. Herkes uçağa bindikten sonra kabin amiri “Tüm yolculuklar uçakta” diye bir anons yapar. Bu hostesler icin bir uyarıdır. Herkes uçakta demektir. Bu anonstan sonra yerinizi değiştirirseniz genelde sorun yaşamazsınız.
Not: Bir uçak görevlisinin uyarısı üzerine; uçak kısmen boşsa yolcular uçağın balansına göre koltuklara oturtulmuş olabilir. O sebeple uçak iniş ya da kalkış yaparken kendi koltuğunuzda oturmanız gerekebilir. Düz uçuşta ise yer değiştirebilirsiniz. - Kısa yolculuklarda business sınıfının pek cazibesi yoktur ama uzun yolculuklarda business sınıfı yolculuk yaparsanız yorgunluk diye bir şey pek olmaz. Koltuğunuz komple yatak haline geldiği için rahat bir şekilde uyuyarak yolculuğunuzu tamamlarsınız. Uzun business sınıf yolculukları pahalıdır ama çok rahattır.
- Çocuk ağlama sesinden ya da uğultudan rahatsız oluyorsanız kulak tıkacı kullanmayın. Farkında olmadan kulaklarınızda basınç eşitlemesi yapamayabilirsiniz. Ve kulak zarı yırtılmasına kadar kötü sonuçlarla karşılaşılabilir. Çok rahatsız oluyorsanız kulaklık takıp, müzik dinleyin derim.
- Bazı havayollarında on-line check in yaparken yemek tercihinde bulunabilirsiniz. Uçaktayken adınıza hazırlanmış özel tepsi size gelir.
- Uzun uçak yolculuklarında ayakkabınızı çıkartmanız normaldir. Bunda utanılacak bir şey yok. Ama, öncesinde ayağınızın ve çorabınızın kokmadığına emin olun.
- Türbülans olduğunda “koltuğunuza dönün ve kemerinizi bağlayın” uyarısı yapılır. Bunu ciddiye alin. Güçlü türbülans yüzünden koridorda yere düşen hostes bile gördüm.
- Bazen havayolu firmaları ucuza bilet satar. Ama valiz hakkı vermez. Ufak bir valiz icin ekstra 20 dolar ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda düşük fiyatlı uçuşlar yapan firmalar yerine büyük havayollarına da bakın. Belki valiz için vereceğiniz ekstra para ile toplam tutar, daha kaliteli ve ücretsiz valiz hakkı veren diğer havayolları ile aynı seviyelerde olabilir. Hem de uçaktayken yeme-içme servisi de olur. Valizden para isteyen firmalar genelde ücretsiz su bile vermezler.
- Uçak yolculuklarında mideniz bulanıyorsa uçağa binmeden önce, mide bulantısı önleyici ilaç için.
- Uçaktan güvenlik gerekçesiyle korkmayın. Uçak, trenden bile daha güvenli bir ulaşım aracıdır.
-Uçağa geç binince bazen el bagajını koyabilecek yer kalmayabilir veya çok uzak koltuk üstü kabin bagajına koymak zorunda kalabilirsiniz (bir kaç defa başıma gelmişmişiz vardır)
– Kesinlikle iyi firmadan almak çoğu zaman karlı ve avantajlı olabiliyor
– Emniyet kemeri hep takılı olsun bence ( hostes olan ve türbülans nedeniyle tetrapkejik olan (kırılma sonrası felç) 2 hasta gördüm
Allah razı olsun
uçağın acil cikis kapisinin orada ki koltuk ektsra ucretlidir yani oraya herkes oturmak ister genis oldugu icin bu yuzden o koltuk ucreti fazladir. aslinda oraya erkek ve guclu bir kisi oturtulur herhangi bir acil durum oldugunda kapiyi acabilecek kisi oraya oturandir. uçaginiza tarife değisikligi gelirsede size yeni bir uçuş ayarlanır ve bunu telafi ederler hatta biletiniz promosyon olsa bile boyle bir durumda bussines da ucabilirsiniz. en azindan benim calistigim firma oyle yapiyordu :)
Bagajınız yolculuk sırasında herhangi bir şekilde hasar görmüşse (valiz kilit kısmı hariç, bunun gümrük kontrolü amacıyla yapılabileceği belirtilerek sorumluluk almıyorlar.) bagajınızı aldıktan sonra uçtuğunuz şirketin kayıp eşya bürosuna başvurursanız dolduracağınız bir form sonrasında kendi valizinizle aynı boyutlarda yeni bir valiz alma imkanınız var. Not. Bu arada tekeri veya kulpu kırık valizle uçağa binip indiği yerde bunun taşıma sırasında olduğu iddiası ile valizini yenileyenler olduğunu da duydum.
Merhaba, sık sık uçak bileti alıyorum ama nasıl akıllı uçak bileti alınırı, mil kazanmak için hangi kart daha mantıklı gibi konularda çok bilgisizim. Bu konu da fikir verebilir misiniz? Teşekkürler.
Her bankanın bu yönde çıkarttığı kartlar var. Hepsini inceleyip, sizin alışveriş şeklinize hangisi uyuyorsa ona karar vermelisiniz. Ama bilin ki eskisi gibi avantajlı bir durum artık yok.
KLM Meksika uçuşu öncesi Online check-in yapmayıp, fazla bilet satıldığı için overbook olup; 600EUR tazminat ve bir sonraki uçuşu beklerken 5 yıldızlı otelde konaklama tazminatı almışlığımız var… Tatil bedavaya geldiydi ?
Senin için süper olmuş. Ama zaman problemi olanlar için bazen büyük sıkıntı :)
– uluslararasi ucuslarda degerli esya vs. bagaja vermeyin. verirseniz bile bavulunuzda bu esyanin oldugunu beyan ediniz. Vardiginiz noktada bu esyalar cogu zaman bavulunuzdan calinmis oluyor. Eger beyaniniz varsa firma zararinizi karsiliyor.
– acil cikis kapisinda yer almak istiyorsaniz, bunun icin ilk check in yaptiran yolculardan birisi olmaniz veya tanidiginizin olmasi gerekiyor.
– ucak her zaman en arkadan one dogru doldurulmaya baslaniyor. yani online check in yaptirmayan kisilere biletler en arkadan one dogru doldurularak verilir.
– ucaktan iner inmez gumruk kontrol noktasina hizli sekilde yuruyun. sizinle ayni anda inen baska ucaklarda oldugu icin yavas yurumeniz sonucunda gumrukteki bekleme sureniz araya girecek kisi sayisiyla artacaktir. Ozellikle istanbul NY ucuslarinda. ayni anda inen 2 tane Cin ucagi sayesinde gumrukte 2 saate kadar bekleyebilirsiniz ve cogu ingilizce bilmedigi icin gorevlileri cildirtiyor ve siz ne kadar iyi olsaniz bile kotu muamele gorebiliyorsunuz.
– bavulunuz hasar gorurse, beyanda bulundugunuzda ellerindeki katalogdan urun secmenizi veya o katalogdaki urunun fiyatini gecmemek sartiyla disaridan alacaginiz bavulu kabul ediyorlar. nasil olsa oduyorlar diye samsonite alacaginiz hayaline kapilmayin. tecrubeyle sabittir.
– uluslararasi ucuslarda cam kenari alayim da disariyi izlerim dusunceniz varsa bircok ucusta camlar kapattiriliyor.
– uzun sureli ucuslarda kot pantalon ve siki ayakkabi yerine, esofman ve terlik/yumusak ayakkabi tercih edin. ayaginizda sisme sorunu varsa bunu mutlaka goz onunde bulundurarak terlik tercihini yapin. hatta yaniniza alacaginiz kiyafetinizle tuvalette uzerinizi degistirebilirsiniz. Pijama giyen cok kisi gordum.
– alkollu icecek bedava diye sakin limitleri zorlamayin. basinc farkindan dolayi cabuk sarhos olursunuz. Sarhos olup etrafi rahatsiz ederseniz de koltuga baglanabilir ve ucak indiginde polis amcalarin misafiri olabilirsiniz.
– 1 den fazla havayolu ile aktarmali ucus yapacaksniz, bavul hakkiniz 2 bile olsa, diger ucus 1 bavulunuz icin ucret isteyebilir.
herkese iyi ucuslar.
Uçak yolculuğundan adeta her zaman korkmuşumdur.güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık.
Teşekkürler.
Bilgiler için teşekkürler..
Rica ederim.
Uçaktan korkmayın ne kadar güzel bir tavsiye. Mesela panik atak gibi bir şeyle mücadele edince pek öyle olmuyor. Şimdiye kadar yüzlerce yazı okudum, onlarca belgesel izledim. Uçakların ne kadar güvenli olduğuna kesinlikle ikna olduğumu söylemeliyim. Ama bunu gel de uçağa binmek üzereyken ‘Neden milyonda bir biz olmayalım?’ diye insana evham pompalayan anksiyeteye anlat. Gerçi bir şey olacaksa her yerde olur ama canım anksiyete laftan anlamıyor. :)
El bagajı konusu ciddi sıkıntı, uçağa erken binmek önemli. Bir de ufak bebeklerin olduğu bölgeye denk gelmemek büyük şans oluyor :) Basın sebebiyle sürekli ağlıyorlar. Bir defa başıma geldi yol boyu perişan oldum. Bu konuda cidden bol şans diliyorum :)
paylaşım için teşekkürler
Çok güzel , Paylaşım için teşekkürler.
“Tüm yolculuklar uçakta” mı? :)
Ben ABD ,Avustralya,Tayland,Singapur gibi uzun yolculuklarımda, arada kalkıp,yürümek için genellikle koridor tarafı seçiyorum.Bu da bir risk taşıyor.Türkiye’ye inmeme dört saat kala ,uyuyordum.Kolumda başımın üstünden düşen bir bilgisayar çantasının yarattığı acıyla uyandım.Derhal hostesler ve kabin amiri ilgilendiler.Buz torbası getirdiler.Tesadüfen uçakta olan ,branşı ortopedi olmayan bir doktorun getirdiği ilacı kabul etmedim.Kolum şişti fakat kırık mı,et ezilmesi mi bunu ilaçsız anlamak istedim.Kabin amiri derhal rapor yazdı ,kuleye bildirdi.Ayrıca önümdeki ekrandan ŞİKAYET VE İSTEKLER bölümünden durumu THY firmasına yazmamı söyledi.İnişimde tekerlekli sandalye tahsis ettirdi.Bavullarım ve kendim görevlilerce taşındım.Allah’a şükür kırılma olmadı.
Evime döndükten 15 gün sonra THY özür dileyen bir mesaj gönderdi.Eğer doktor,hastane masrafı olmuşsa faturaları taraflarına göndermemi ve ödeyeceklerini yazmışlar.Ayrıca yurt dışına yıl sonuna kadar yapacağım ilk uluslararası seyahatimde %15 indirim hakkı sundular.
Başınıza gelecek bu tür şeyleri derhal resmi tutanağa geçirtin derim.☺️