Ülkelerin Fiyat/Performans Testi

Sürekli en ucuz ülke neresi, az parayla neresi gezilir gibi şeyler soruluyordu. Nasıl ki bir telefon, bilgisayar hatta araba alırken bile internetten saatlerce araştırma yapıp, inceleme yazılarına ve videolarına bakıyorsak bende benzer şeyleri ülkeler için birkaç cümlelik açıklamalarla yapayım dedim. Burada yazdıklarım ansiklopedik bilgiler değil tamamen kendi düşüncelerimdir.
1- Peru
Ülkenin kısmen ucuz olması ve size verdiği kültürel güzellikleri listedeki ilk sırayı almasını sağlıyor. Bunun yanısıra yemekleri, el sanatları, hediyelik eşyaları, Cusco gibi bir şehrin resmen 70-80 yıl öncesinden kalmış görüntüsü, ayahuasca çayı, Amazonlar bölgesi ve fotoğraf severler için aşırı renkliliğiyle Peru unutulmayacak ülkelerden biri. Tabi bunda Machu Picchu’nun da payı yok değil. Sadece bu ülkeyi görmek için bile Türkiye’den kalkıp gidilir.
2- Kamboçya
Bolivya’yla beraber bulunduğum en ucuz ülke burasıydı. Turistik yerlerden hafif sıyrılıp yerel insanların arasına karıştığınızda herşeyin nasıl bu kadar ucuz olduğuna şaşıracaksınız. Bunun yanı sıra Sihanoukville gibi güzel bir sahil şehri ve Angkor Tapınaklarına ev sahipliği yapması Kamboçya’yı listenin 2. sırasına çıkartıyor. Ayrıca el sanatları ile ilgiliyseniz işçiliği çok iyi tahtadan oyma heykeller ve yağlı boya resimleri bulmak mümkün. Yine bunlar da Türkiye ya da bir Avrupa ülkesiyle kıyaslandığında aşırı ucuz geliyor. Bahsettiğim bu el sanatı ürünler için ileride kesinlikle tekrar gideceğim ülkelerden biridir. Türkiye’den kalkıp buralara kadar gelirseniz Tayland’ı da plana dahil edin. Zaten komşu ülkeler.
3- Tayland
2011 yılında gittiğimde bir ülke nasıl bu kadar güzel olup da böylesine ucuz olabilir ki diyordum. 3 yıl sonra tekrar gittiğimde ise fiyatların gözle görülür bir şekilde arttığına şahit oldum. Hele 10-15 yıl önce Tayland’a gidenler ise asıl o zaman gelecektin, şimdi buralar bozuldu, hem o zamanlar herşey neredeyse bedavaydı diyor. Aşırı turistik olduğu için her ne kadar günden güne bozuluyor, fiyatlar artıyor olsa da halen düşük maliyetle çok iyi tatil yapılacak yerlerin başında geliyor. Yeterki lüks arayışınızı biraz kenara bırakın ve hafif de olsa yerel hayata karışın. Tapınakları, kültürleri ve fantastik sahilleri burayı özel kılarken, konaklama ve yeme-içme halen ucuzdur. Eğlence sektörü günden güne pahalılaşıyor olsa da Türkiye’ye kıyasla hesaplı bir ülke. Tüm bunların yanı sıra aynı Kamboçya’da olduğu gibi hediyelik eşya ve el sanatı ürünleri çok iyi ve hesaplı. Turiste önem veren bir ülke olması da ayrı bir konu. Tekrar gidilecek ülkeler listesindeki Tayland ilk 3’e giriyor.
4- Meksika
Bir Kamboçya ya da Bolivya gibi ucuz olmasa da Türkiye ya da Avrupa ülkeleriyle kıyaslarsak kesinlikle hesaplı bir yer. 4. sıraya çıkmasının en büyük sebebi; ülkede ne ararsan bulabiliyorsun. Derdin kültürse 3 ülkeye yetecek kadar farklı kültür var. Yemek istiyorsan unutulmayacak tatlar burada. Karayip sahilleri ayrı bir güzel. ABD’deki Büyük Kanyon’dan 4 kat daha büyük Copper Kanyon’a sahip. Cenote denilen ufak göletleri var ki muhtemelen dünyada başka benzerleri yok. Bir de bunların yanına insanların sıcaklığını eklediğinizde yeme de yanında yat oluyor. Güvenlik konusundaysa TV’deki haberler ve Hollywood yüzünden kötü bir imaja sahip. Aslında bir kaç şehri haricinde sıkıntılı denebilecek biryeri bence yok. E bu kadar güzelliğinin yanında niye daha üst sıralara çıkarmadın derseniz; ülke çok büyük. Şehirler arasında karayoluyla ulaşım yaparsanız çok vakit alıyor. Uçak kullanırsanız da bu sefer fiyatlar yükseliyor. Velhasıl Meksika 4. sırada.
5- Filipinler
Bu ülkeyi Tayland’a çok benzetiyorum. Efsane güzel adaları ve fantastik sahilleri var. Yeme-içme, konaklama, alış-veriş yani ne ararsanız ucuz. Tek problem ülke turistik bir yer olabileceğinin pek farkında değil. Ya da farkında ama o şekilde yönetilmiyor. Sokakları temiz değil ve bazı bölgeleri ise tehlikeli. Tayland gibi olabilmesi için on yılların geçmesi lazım. Ama herşeye rağmen madem konumuz fiyat/performans, sunduğu güzellikleri karşılığında gezmesi bu kadar ucuz olduğu için listenin üst sıralarını hak ediyor.
6- Bolivya
Her ne kadar Türkiye’den sadece Bolivya’yı görmek için gelinir demesem de ülkenin aşırı ucuzluğu ve fotoğrafik açıdan da güzel olması sebebiyle 6. sırayı hak ediyor. Farklı kültürleri görmek için güzel bir yer. Konaklama, yeme-içme ve alış-veriş için gördüğünüz fiyatlara şaşıracaksınız. Ayrıca Salar De Uyuni gibi dünyaya ün salmış bir tuz gölüne de ev sahipliği yapıyor. Dağcılık ile ilgili burada bir tecrübem olmadı ama çıkılabilecek fantastik dağları olduğunu da biliyorum.
7- Guatemala
Bir üstte Türkiye’den sadece Bolivya’yı görmek için gelinmez dedim ya işte Guatemala için gelinir. Aktif volkanik dağları, rengarenk geleneksel insanları, Maya piramitleri, farklı farklı kültürleri, yemekleri, içecekleri ve tabi ki aşırı fotoğrafik olmasıyla o kadar yolu katetmeye kesinlikle değer. Aynı şekilde alışveriş için el sanatı ürünleri de atlamayayım. Guatemala beni şaşırtan ülkelerin başında geliyor.
8- Bosna Hersek
Bize yakın olması ve genelde hesaplı uçak bileti bulunabilmesiyle üst sıraları hak eden bir ülke. Binalarda halen savaşın kalıntılarını görmek tuhaf olsa da yerel insanlar bu şekilde yaşamaya alışmış. Savaş yıllarında Bosnalıların kötü tecrübeleri olduğu için imkan buldukça eğlenmeyi tercih ettiklerini söylüyorlar. O sebeple güzel cafe ve eğlence mekanlarının da bolca olduğunu söyleyebilirim. Yemekleri de güzel ve ucuzdur. Ayrıca yalan yok kızlarının güzelliğini de es geçmemek lazım.
9- Rusya
Başkent Moskova’nın çok pahalı olduğunu söyleseler de toplamda 15 günümü geçirdiğim Rusya’nın pahalı bir ülke olduğunu düşünmüyorum. Yeterki ana caddelerden sıyrılın ve turistik yerlerden biraz olsun uzaklaşın. Tarihi yerleri, St. Petersburg’un beyaz geceleri, müzeleri, sanat sever olmaları, sokak sanatçıları, yemekleri ve eğlenmeyi belki de en iyi bilen bir ülke olmasıyla Rusya her daim gidilip, görülmesi gereken ülkeler arasında. Çok büyük bir coğrafya. Hepsini gezmek aylar sürebilir ve maalesef sadece iki hafta kalmış olsam da Rusya’nın her daim üst sıraları hak ettiğini söyleyebilirim.
10- Brezilya
Neredeyse Latin Amerika’nın yarısını kapladığı için Brezilya’yı tek bir ülke gibi ele almamak gerekiyor. Her tarafını gezeyim dersen bir yılını alır. Brezilya denilince aklıma gelen ilk şey insanlarının aşırı sıcak olması, ikinci gelen şeyse yeme-içme ve konaklamanın pahalılığı. Düşük bütçeli geziler için Brezilya maalesef bütçeyi zorlayacaktır. Amazon bölgesini gezmek isterseniz fiyatlar yine hesaplı değil. Ama derdiniz gerçek yerli kabilelerini bulmaksa Brezilya o konuda dünyada ilk üçe girer. Diğer bir konu da tabi ki eğlence hayatı. Eğlenmeyi çok seven bir millet. Ama zannetmeyin ki sadece kapalı mekanlarda. Brezilya gezim boyunca sevdiğim en güzel şey sokak partileriydi. Bulunduğunuz tarihte sokak etkinlikleri olursa Brezilya’yı çok sevip döneceğiniz kesin.
11- İtalya
Kimisine göre belki de listenin en üst sıralarını hak edecekken bence 11. sırada olması iyidir. Bunu söylememin en büyük sebebi; tamam 4-5 şehrini gezdim, güzeldi, iyiydi ama bu şehirlere tekrar gitme isteğim hiç yok. Tarihte yürür gibi sokak ve meydanlarının olması, müzeleri, muhtemelen hayatınızda yiyeceğiniz en iyi pizzası, o klasik İtalyan stiliyle sizi cezbedeceği kesin. Ama dediğim gibi gel gör ki bende ikinci kez gitme isteği uyandırmadı. Tüm bunların yanı sıra bize göre pahalı bir ülke olduğu için de listede İtalya’yı sıralamak bir hayli zor. Eğer tarihi ve müzeleri seven biriyseniz sadece Floransa şehri bile unutulmayacak yerler arasına girer.
12- İspanya
“İtalya mı İspanya mı?” deseler muhtemelen İtalya’yı seçerdim. İkisi de klasik Avrupa ülkesi. Aklıma tabi ki ilk gelen Barselona şehri oluyor. Sokak sanatçıları, Sagrada Familia’sı, İstanbul’a benzerliği ve müzeleriyle süper bir şehir. Ama gel kör ki derdimiz fiyat/performanssa İspanya’da maalesef biraz pahalı kaçıyor. İtalya ve İspanya için en büyük avantaj uygun fiyatlı uçak bileti bulunabilmesi. Konaklama ve yeme-içmek için keseyi bolca açmanız gerekecek.
13- Sırbistan
Bosna Hersek gibi bize yakın olması ve ucuz bilet bulunabilmesi güzel bir avantaj. İnsanları biraz iri olsa da görünüşlerine aldanmayın, sıcak insanlar. Yemekleri güzel, büyük porsiyonlu ve ucuz. Konaklama da aynı şekilde ucuz. Müze olarak aklıma bir tek Tesla’nın müzesi geliyor. O da gidilip, görülmeyi hak eden bir müze. Diğer bir detay Sırbistan’ın gece hayatı da çok hareketli. Hiç ummadık mekanları burada gördüm. Özellikle de elektronik müzik yapan yerleri. Bunların hepsini size hesaplı sunduğu için fiyat/performans olarak Sırbistan bir çok ülkenin üstünde yer alıyor.
14- Arjantin
Ülkenin en büyük dezavantajı bize çok uzak olduğu için ucuz uçak bileti bulunamaması. Yoksa daha üst sıraları hak eder ama konumuz fiyat/performans ise maalesef ortalarda yer alıyor. Olur ya buralara kadar gelirseniz plana ya Şili’yi ya da Brezilya’yı da dahil edin. Ya da sadece Peru’yu dahil ederseniz de güzel olur. Ülke insanı yine klasik Latin Amerika sıcaklığındadır. Dansı ve eğlenmeyi severler. Yemek yemeye ise bayılırlar. Muhtemelen hayatınızda yiyeceğiniz en iyi hamburger ve steakler(biftek) Arjantin’den olacaktır. Arjantin’in bir de kutuplara yakın Ushuaia bölgesi var. Henüz gitmedim ama buzulları görmek için en iyi alternatiflerden biri olduğunu biliyorum.
15- Kolombiya
Direk uçuş olmadığı için bu bölgelere gelmek maalesef biraz çetrefilli ve biraz da fiyatlı. Ama tüm bunlara rağmen Kolombiya insanı, sıcaklığıyla sizi etkilemeyi başarıyor. Ülkenin önceki yıllardaki kötü imajı yüzünden hala güvensiz bir ülke zannedilmesi büyük bir talihsizlik. Beni şaşırtan ülkelerden biri de kesinlikle Kolombiya’dır. Doğal güzellikleri, yeme-içme ve konaklamanın ucuz olması, Karayipler bölgesi ve tabi ki kahvesiyle yabancı olarak buraya gelen birini tatmin edeceği kesin. Ayrıca kadınlarının güzelliğini de atlamamak gerek. Sadece Kolombiya için Türkiye’den kalkıp gelmek biraz lüks kaçabilir. Yanına bir kaç ülke daha eklenirse güzel olur.
16- Hong Kong
Benim gibi elektronik ve bilgisayar manyağı biriyseniz Hong Kong çok daha üst sıraları hak eder. Ama bu tip şeylerle değilde dünya markaları ürünlerinin alışverişiyle ilgileniyorsanız burası listede orta sıralarda ancak yer buluyor. Eğer alışverişle hiç işiniz yoksa genel itibariyle Hong Kong size yüksek binalar haricinde hiçbir şey vermez. Bazı ülkeler için dediğim gibi olur ya kalkıp bu bölgelere gelecekseniz listeye Tayland, Kamboçya ya da Filipinleri de eklemeye çalışın. Tek başına Hong Kong için gelmek lüks kaçar. Diğer saydığım ülkeler için yerel havayollarıyla uygun fiyatlı ara uçuşlar bulabilirsiniz. Yeterki planlamanızı birkaç ay öncesinden yapın. Hong Kong’da fast food ucuz olsa da konaklama aşırı pahalıdır. Bu pahalılığa rağmen çok çok ufak otel odalarınız olacak. Velhasıl alışveriş ile ilgiliyseniz üst sıraları hak eden bir ülke. Ama alışverişle ilgili değilseniz listenin sonlarına doğru gider.
17- ABD
ABD için yorum yapmak gerçekten biraz zor. Öncelikle bir Amerikan rüyası beklemeyin, hayal kırıklığı olur. Ama diğer yandan coğrafyası çok büyük ve görülmesi gereken çok iyi doğal parkları var. Büyük Kanyon’un o heybetli duruşu için bile ABD gidilecek ülkeler listesine eklenmeli. Onun haricinde Las Vegas gibi ikonlaşmış bir eğlence şehrine sahip. Okyanus bölgesinde uçsuz, bucaksız sahilleri var. Los Angeles’ı, New York’u da atlayamayız. Ama gel gör ki konaklama çok pahalı. Hizmet sektörü de aynı şekilde pahalı. Yemek işini fast food ile hesaplı çözersin ama genel itibariyle kesenin ağzını biraz bir hayli açmak gerekiyor. Tüm bunların yanısıra ABD’nin en büyük güzelliği alışveriş için ne ararsan bulabiliyorsun. Ve bu bulduklarınız genelde dünya fiyatlarına göre hesaplı olacaktır. Eğlence hayatının ise Las Vegas haricinde pek hesaplı olduğunu söyleyemem. Şehirler arası ulaşım da bir hayli sıkıntı. Ya arabanız olacak ya da uçak bileti alacaksınız. Otobüs ile ulaşım maalesef iyi değil. Size hesaplı bir gezi çıkartmayacağı için ABD ancak orta sıralarda yer alıyor.
18- Portekiz
Portekiz de konumlandırılması zor bir ülke. Burasıyla ilgili aklıma ilk gelen şey; Lizbon’un gece hayatı ve canlı müzik yapan mekanları. Onun dışında İspanya ve İtalya’ya göre bir tık daha hesaplı bir yer. Tabi yine de bize göre pahalı diyebilirim. Ufak bir ülke ve gezmesi kolay. Avrupa gezisi yapılacaksa plana dahil edilmeli ya da çok hesaplı bilet bulunursa sadece bu ülke için bile gidip görülmeye değer.
19- Ukrayna
Şehirleri ve insanları ilk başta bana Rusya gibi görünse de aslında pek de Rusya’yla kıyasalanabilecek bir ülke değil. Tamam kadınları güzel, gece hayatı da iyi ama bunların haricinde size öyle çok aman aman bir şey verdiğini pek söyleyemem. Hayat ucuz, yeme-içme ve konaklama da ucuz. Lviv’deki cafe ve canlı müzik yapan yerleri çok iyi. Başkent Kiev’i henüz görmedim. Belki oradan sonra listede üst sıralara çıkabilir ama şimdilik 19. sıra iyidir.
20- Venezuela
Venezuela’yı listede konumlandırmak çok zor. Eğer Angel Şelalesi ve Roraima Dağı’nı düşünürsek listede ilk beşe girer. Ama bunların yanı sıra ülkede banka kartlarının kullanılmadığını, yeme-içmenin kısmen sıkıntılı ve neredeyse her şehrinin yabancı için aşırı güvensiz olduğunu düşününce işler değişiyor. Her şeye rağmen Venezuela kesinlikle ziyaret edilip, gezilmeli. Yerel bir arkadaş bulursanız işleriniz çok daha kolay olur.
21- Moldova
Ukrayna’yla aynı özellikleri taşıyan daha az gelişmiş bir ülke. Fiyatları ise daha hesaplı. Olur ya bu bölgelere gidecekseniz Ukrayna ve bir, iki ülkeyi de listeye katıp gezebilirsiniz. Onun haricinde Moldova’yı görmezseniz bir kaybınız olmaz.
22- Panama
Ülkenin merkez şehirlerini ve insanlarını genel olarak sevememiş olsam da fantastik ve belki de dünyada eşi benzeri olmayan San Blas Adalarına ev sahipliği yaptığı için son sıralardan kurtuluyor. Hele benim gibi fotoğraf ve yerlilerle ilgiliyseniz Embera ve Kuna Yala yerlileri için Panama gidilecek ülkeler listesine girer. Girer ama sadece Türkiye’den kalkıp da tek bu ülke için gelinecek kadar değil. Ülkede Amerikan doları kullanılıyor ve fiyatlar pahalı. Bunun yanında insanlarının da çok cana yakın olduğunu söyleyemem. Orta Amerika’ya gelirseniz plana dahil edilebilir.
23- Şili
Listenin ortalarında olmasının sebebi sadece bu ülke için Türkiye’den kalkıp gitmek biraz lüks kaçacaktır. Latin Amerika’ya gelcekseniz plana dahil edilecek ülkelere kesinlikle girer. Doğası, insanları ve güneyindeki buzulları sayesinde görülmesi gereken ülkelerden biridir. Ucuz bir ülke olmasa da öyle çok pahalı olduğunu da söyleyemem. Orta karar diyelim.
24- Kosta Rika
Listede bu ülkeyi konumlandırmak çok zor. Çünkü eğer doğa aşığı biriyseniz ve parayı da çok önemsemiyorsanız Kosta Rika ilk 3’e bile girer. O derece güzel doğal parkları, doğayı ve hayvanları seven insanları var. Ama derdimiz ekonomik tatilse Kosta Rika sizi bir hayli üzecektir. Hele turistik yerlerde konaklama, yeme-içme ve doğal parklara giriş ücretleri cep yakan cinsten. İnsanları sıcak kanlı, yabancı için sorunsuz ve güvenli bir ülkedir. Orta Amerika’ya gelinirse lüks tatil arayışı bir kenara bırakılıp, bütçeyi de hafif zorlayarak uğranılabilir. Ama bilin ki doğal parkları ve biraz da plajları haricinde size pek birşey vermeyecektir.
25- Hırvatistan
Avrupa birliğine girdikten sonra ciddi anlamda pahalılaşan bir ülke. Neredeyse İspanya ve İtalya’yla aynı seviyelerde diyebilirim. İnsanları diğer Avrupa ülkelerine göre bana daha bi’ sıcak gelmişti. Plitvice göllerine ev sahipliği yaptığı için gidilmesi gereken ülkelerden biri. Yanına Macaristanı da dahil edip gezilebilir.
26- Macaristan
Aklıma ilk gelen şey Budapeşte şehri. Fantastik derecesinde güzel cafe ve barları var. Tekrar gidecek olursam kesinlikle bu cafeleri görmek için olacak. Türkiye’de gençlere yönelik bir mekan açmak isteyen varsa öncesinde gidip bu şehirdeki mekanları görmelidir. Klasik Avrupa ülkesi tadında, fiyatları bize göre pahalı, gezmesi ise sorunsuz bir ülke. Çok ucuz bilet bulunursa sadece Budapeşte için bile gidilmeye değer. Onun haricinde yanına bir, iki ülke daha muhakkak ekleyin.
27- Malezya
Ülkeyi hakkını vererek gezdiğimi söyleyemem ama Malezya denilince aklıma temiz olmayan restoranlar ve sokaklar geliyor. O sebeple hep buraya bir tık soğuk bakıyorum. İleride yolum çevre ülkelerine düşerse tekrar uğrarım ama illaki de gideyim demem. Yeme-içme, konaklama ve gezmenin ucuz olduğu bir yer. Komşu ülkeler gezilirken burası da ziyaret edilebilir. Ayrıca Türkleri sevdiklerini de söyleyebilirim.
28- Nikaragua
Klasik bir Orta Amerika ülkesi. Guatemala ve Honduras’da yaşam nasılsa burada da aynı öyle. Kültür, yeme-içme, eğlenme ve konaklama birbirinin benzeri. Hayat ucuz ve yabancı için kolay bir yer. Ama buraya gelmek yerine tercihimi Meksika ve Guatemala’dan yana kullanırım. Olur ya Orta Amerika’yı komple gezecekseniz elbet o zaman Nikaragua’ya da uğramak gerek.
29- Tayvan
Bu ülkeye gezilerime ilk başladığım zamanlar gitmiştim. Bir kaç şehrini de gezdim. Aslında hesaplı bir ülke. Taksiler ucuz, yeme-içme de ekonomik ama ülke size pek birşey vermiyor. Önceden dünyanın en yüksek binası sayılan Taipei 101’i vardı ama artık o rekoru da elinden alındı. Buraya gitmek yerine Hong Kong’u tercih ederim.
30- Ekvador
Eğer Galapagos Adaları ile ilgileniyorsanız Ekvador sizin listenizde en üst sıraları hak edebilir. Ama bu adalar benim pek ilgimi çekmediği için; civar ülkeleri gezmeye geldiyseniz Ekvador’a da uğrayın derim. Kısmen pahalı olması ve buna karşılık büyük şehirlerin güvensizliği fiyat/performans açısından iyi bir sonuç vermiyor. Doğası, yeşilliği, şelaleleri ve meşhur salıncağı için bir hafta ya da on gününüzü buraya ayırabilirsiniz.
31- Katar
İşin özü Katar’da sadece bir günümü geçirdim. Elbet yorum yapmak için yeterli değil ama beni misafir eden arkadaş tüm Katar’ı bana anlatıp tüm Doha’yı da gezdirdiği için kendimde biraz olsun yorum yapma hakkı buluyorum. Heryeri aşırı temiz, binaları güzel, gidilecek bir, iki müzesi ve tarihi çarşıları olsa da ülkede birşeyler eksik. Aynı Singapur’daki gibi herşey çok yapay görünüyor. Katar’ın yerlileri zengin olduğu için herhangi bir işte çalıştığı pek görülmüyormuş. Çalışanların neredeyse hepsi diğer ülkelerden gelen kişiler. Ve arkadaş “ülkede gizliden gizliye kast sistemi var” diyor. Katar’da en ufak bir olumsuz durum yaşamamış olsam da tekrar gidip, görmek isteyeceğim ülkelerden biri değil.
32- Honduras
Ülkenin Karayipler bölgesindeki adaları ve Guatemala’ya sınır bölgesindeki Maya piramitleri haricinde pek de görülecek bir yeri yok. Fiyatları ucuz, insanları ne kadar iyi de olsa da listenin sonlarından kurtulamıyor.
33- Singapur
Her yer ter temiz, yeni yapılmış, binalar güzel, insanlar saygılı, ulaşım sistemi iyi ama gel gör ki ülkede birşeyler eksik. Herşey size yapay geliyor. Bir de bunların yanında fiyatlar pahalı olunca Singapur’u üst sıralara koyamıyorum. Paranız var ve lüks bir tatil istiyorsanız ihtiyaçlarınızı sonuna kadar karşılayacak ve dünyanın en ünlü markalarını size sunacaktır. Olur ya bu bölgeye gelirseniz 3-4 ülkenin yanına eklenebilir. Onun haricinde tek bu ülke için kesinlikle gelmeye değmez.
34- Macau
Ufak bir ülke. Bizdeki bir ilçe kadar ancak. Gece hayatı ve kumarhane haricinde size pek birşey vermez. Buraya gitmemdeki öncelikli sebep; 233 metrelik kulesiyle dünyada sabit platformdan bungee jumping yapılabilecek en yüksek yere sahip olmasıydı. Onun haricinde diğer bir detay da; bahsettiğim kumarhaneler Las Vegas’daki kumarhane ve otellerin birebir kopyasıdır. Binaların mimarisi ve o ışıltılı görüntüsünden etkileneceğiniz kesin. Olur ya Hong Kong’a gelirseniz bir saatlik vapur yolculuğuyla uğranabilecek bir ülke. Amaç bungee jumping yapmaksa en iyi alternatifden biridir.
35- El Salvador
Ülke çok pahalı değil ama çok ucuz da değil. Peki size ne verecek dersem bir tane volkanik dağı haricinde pek bir esprisi yok. O volkanik dağın özelliği de içinde sülfürik asitten oluşan bir göl olması. İnsanları iyidir ve yabancıyı sever. Orta Amerika’ya geldiniz, vaktiniz var ve bu ülke de yol üstündeyse uğrayın. Onun haricinde pek gezilip, görülecek bir yeri yok.
36- Monaco
Bizdeki mahalle boyutunda bir ülke. O kadar küçük ama buna ters oranla bir o kadar da jet sosyete. Sürekli spor arabalar, lüks mağazalar görebilirsiniz. Denizdeyse lüks yatlar sıra sıra dizilmiştir. Amaç fiyat/performans olduğu için listenin sonlarını hakediyor. Fransa’nın Nice şehrine geldiyseniz buraya da uğrarsınız. Onun haricinde çok da bir esprisi yok.
37- Paraguay
Ucuz bir ülke. Hem de bayağı ucuz diyebilirim. Ama gel gör ki bir ülke insana hiç mi bir şey vermez? Tek hatırladığım şey iyi hamburger yaptıklarıydı. Her ülkede ya da şehirde önemli bir cadde olur ve insanlar orada yürür, alışveriş yaparlar ya işte bu ülkede o cadde bile yok. Başkentinde gidebileceğiniz elle tutulur bir müzesi de yok. Öyle bir yer. Ayrıca aşırı sıcak. İlla ki bu ülkede gidilecek bir yer arıyorsanız o da Brezilya ve Arjantin sınırındaki Foz De Iguazu şelaleleri olur. Ama siz beni dinleyin burayı es geçin.
38- Uruguay
Yalan yok bu ülkede sadece 3-4 günümü geçirdim. Böyle bir tespit yapmak için kesinlikle yeterli bir süre değil. Ülkede kötü hiçbir tecrübem olmadı ve sadece iki farklı şehrinde bulundum. Ama madem konumuz fiyat/performans bu pahalılığa göre listenin sonlarını hakediyor.
39- Guyana
Kaieteur şelalesi haricinde başka bir özelliğini görmedim. Ayrıca vize alırken böylesine sorguya çekildiğim başka bir ülke de olmamıştı. Konaklama ve yeme-içme gereksiz yere pahalı. Ülkeye ulaşımın da pek kolay olduğunu söyleyemem. Dünyadaki her ülkeyi göreceğim gibi bir düşünceniz yoksa burayı direkt es geçin derim.
40- Belize
Bu kadar pahalılığıyla size deniz dalışı haricinde hiçbir şey vermiyor. Eğer sualtı ile ilgilenmiyorsanız direk burayı es geçin. Kötü bir tecrübem olmasa da insanlarının yabancılara karşı aşırı soğuk olduğunu söyleyebilirim. Vaktinizi ve paranızı başka ülkeler için harcayın.
41- Surinam
Yapacak hiçbir şeyin olmadığı ülkelerden biri daha. Ülkeye ulaşım kolay değil ve pahalı. Civar ülkelerde olsanız bile Surinam’a gitmek için çetrefilli bir yol sizi bekliyor. Eğer havayolunu kullanırsanız fiyatlar gereğinden çok yüksek. Ben dünyadaki her ülkeyi göreceğim gibi bir düşünceniz yoksa burada vakit kaybetmeyin.
Yeni ülkeleri yorum yapabilecek kadar gezdikçe bu listeyi güncelleyeceğim.
Tayland ilk durağımız olacak sanırım, fakat şuan zamanı değil, yılın hangi döneminde gitsek bizim için en iyisi olur yazın biraz zor geçeceği söyleniyor gezintinin. Detaylı notlar için teşekkürler.
Rica ederim.
Teşekkürler yine güzel bir yazı olmuş :) çoğuna hiç gidemeyecek olsam da zevkle okudum.
Rica ederim.
Bizleri bilgilendirdigin icin öncelikle tesekkür ederim! Malta hakkında biraz bilgi paylasırsan cok sevinirim… iyi seyahatlar dilerim…
Rica ederim. Malta’ya gitmedim.
Merhaba,
Malta’da gittiğim dil eğitimi sebebiyle 3 ay yaşadım. 460.000 nüfusuyla nispeten ufak bir Avrupa ülkesi. Yazın gitmenizi tavye ederim. Ada olduğu için rüzgar eksik olmaz. Denize girilebilecek çok güzel plajları ve ziyaret edilebilecek güzel kale ve kiliseleri var. Dil eğitimi sebebiyle bir çok farklı ülkeden insanlar geldiğinden size kimse yabancı gözüyle bakmaz ve dışlanmazsınız. İnsanlar birbirine saygılıdır. Gece hayatı için en popüler yeri Paceville denilen bir mahalledir. Burada bir çok farklı tarzda müzik çalan gece mekanları ve striptiz kulübü bulabilirsiniz. Fakat fiyatlar diğer Avrupa ülkelerine göre ucuz konaklama için geceliği 25€-80€ arasında rakamı gözden çıkarabilirsiniz. Yeme içme ortalama 10€-30€ arasında yediğiniz şeylere göre değişiklik gösterecektir.
Sırt çantalı bir gezgin için listede Hindistanı öksüz bırakmak, bağışlanması zor akademik bir hata ! ; )
Harika bir yazi olmus,haritada tek tek ulkeleri bularak okudum yazinizi cok tesekkurler umarim bir gun benim de en azindan bi kac tanesine gitme firsatim olur :) cok faydali samimi eglenceli sıkılmadan okunuyor ..cok tesekkurler
Rica ederim.
Harika bir liste ve blog. Şimdiye kadar çeşitli nedenlerden dolayı sadece Avrupa ülkelerini gezdim. Dünyanın bir çok kısmı gezip görme konusunda çok fazla dikkatimi çekmesede keyifle yazdıklarınızı okuyorum. Son dönemde özellikle Uzak Doğu Asya ülkelerine gitmeyi ve belirli bir süre yaşamayı düşünüyorum. Bu nedenle bu bölge hakkında blogunuzda yazdıklarınız da benim için bir rehber gibi oldular. Çok teşekkürler.
Rica ederim, selamlar.
Harika bir rehber olmuş, en azından ülkeler hakkında gitmeden önce aşağı yukarı bir fikir edinebileceğiö bir yazı. Özellikle Güney Amerika kısmı benim için epey faydalı olacak ;)
İran yakın listede yok olsaydı hangi sırada olurdu..yada gitmediniz mi henüz?
Gitmedim.
Hindistan,Pakistan,Bangladeş de olsaydı iyidi. ?
Afrikaya gitmeyi düşünüyor musun ?
67;
https://www.rotasizseyyah.com/sik-sorulanlar
Merakla ve büyük ilgiyle takip ediyorum. Sayenizde gidemediğim birçok yer hakkında ön bilgim var artık .
Çok teşekkürler ! takipteyim
Selam..2veya3aylık güney amerika gezisi yapmayı planlıyorum.rotamın nereden başlaması ve hangi ülkeleri kapsaması daha doğru olur?teşekkürler
Selam.
https://www.rotasizseyyah.com/guney-amerika-gezisi.html
Rica ederim.
Ülkelere meraklıyım… Oğlum da Cruise gemilerinde müdür ve şu an Orta Amerika ve Güney Amerika seferinde… Şili’yi merak etmiştim ve sizin notlarınızla karşılaştım… Hemen hemen 1 gün hiç kalkmadan tüm gezi maceralarınızı okudum… Emekli bir gazeteci olarak anlatımınız.. videolarınız mükemmeldi. Sizi canı gönülden kutluyorum ve sitenizi izlemeye devam ediyorum… 65 yaşımda bana dünyayı gezdirdiğiniz için de ayrıca teşekkürler…
Ben teşekkür ederim. Sevgiler.
Çok Güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık. Ukrayna için sıralama biraz değişse de gezilesi görülesi çok güzel yerleri var.
Muhteşemsin…
Teşekkürler.
Keyifle okuduk ve istifade ettik. Yeni seyahat noktaları ile güncellenmesini dört gözle bekliyoruz. Teşekkürler