Yurt Dışında Kredi Kartı Kullanımı
Yurtdışında kredi kartı ve bankamatik kartı nasıl kullanılır? Avantajı ve dezavantajları nedir? Nelere dikkat edilmeli? Kart bilgileriniz çalınıp, sizden habersiz harcama yapılırsa ne olur? Biraz bu konulara değinelim.
Bankamatik Kartı Kullanımı
Yurtdışında bankamatik kartı kullanarak hiç alışveriş yapmadım. Takipçilerim yaptığı yorumlarda alışveriş yapılabildiğini de yazmış. Ben tecrübe etmedim. Bankamatik kartımı sadece bankamatikten para çekmek için kullanıyorum. Eğer çalıştığınız bankanın dünya çapında şubeleri varsa gittiğiniz ülkeden o şubeleri bulup genelde hiçbir komisyon ödemeden para çekebilirsiniz. O bankanın şubesi yoksa ve bankanız uluslararası geçerliliği olan bilindik bir bankaysa yine bazı bankamatikleriden komisyonsuz para çekiyor olabilirsiniz. Peki bunu nasıl anlayacaksınız? Şöyle; bankamatikten para çekerken son aşamaya gelindiğinde şu kadar komisyon ödeyeceksiniz gibi bir bilgi veriliyor. Bu komisyon genelde tek çekim için 1-5 USD arasında değişir. Ama ben yeni bir ülkeye gittiğimde ne yaptığımı ve genelde nasıl komisyon vermediğimi anlatayım. AVM gibi ya da bankamatiklerin çok olduğu bir bölgeye gidiyorum. Bankamatikleri tek tek deneyip hangisinin ne kadar komisyon aldığına bakıp, hangisi işime geliyorsa sonra da hep o bankayı kullanıyorum. Çalıştığım banka uluslararası geçerliliği olan bir banka olduğu için bankamatikleri kullandığım ülkelerin %90’ında hiç komisyon vermedim. Benim gibi uzun vadeli geziye çıkanlar için bu detay çok önemlidir. 1-2 USD komisyon bir şey değil gibi düşünmeyin bunu aya, hatta yıla vurursanız 400-500 USD para yapar.
Bankadaki statünüz üst seviyelerdeyse yurt dışında x bir bankamatiği kullanırken para çekme ücreti vermezsiniz(genelde). Ama normal statüdeyseniz aynı Türkiye’de başka bir bankamatiği kullanıyormuş gibi yurt dışında da kullandığınız her bankamatikte 5-10 TL arası bir kullanım ücreti kesilir.
Diğer bir detay; yurt dışında para çekerken sadece Türkiye’deki TL hesabınızdaki parayı çekebilirsiniz. Yani sizin euro ya da usd hesabınız olsa bile yurt dışında direkt o hesapları kullanıp o cinsten para çekemezsiniz. TL hesabınızı kullanıp bulunduğunuz ülkenin para birimini ya da bir ihtimal usd çekebilirsiniz.
İngilizce bilmeyenler için yurtdışındaki bir bankamatikten, Türkiye’deki bankaya bağlı bankamatik kartınızı kullanarak nasıl para çekilir kademe kademe, alttaki görsellerle birlikte anlatıyorum.
Bankamatik kartınızı bankamatiğe sokuyorsunuz. Bazı bankalar 2 saniye sonra kartı çekin diye uyarı verebilir. Türkiye’de böyle bir sistem görmedim ama yurtdışında çok yaygın. Yani sadece 2 saniye kartı okutuyorsunuz sonra kartınızı cebinize atıp, işlemlere devam ediyorsunuz. Muhtemelen bankamatikte kart unutulmalarını engellemek için yapılmış güzel bir sistem. Neyse, devam edelim. Kimi bankamatikler direkt, kimisi ise son aşamada şifrenizi isteyebilir. Genel itibariyle son aşamada isterler. Şimdi ilk ekranda “Debit” mi “Credit” mi diye soruyor. Debit’i seçiyoruz. Sonraki ekranda dil menüsü geliyor ve “English”i seçiyoruz. Sonraki ekranda “Savings Account” ve “Checking Account” seçeneği geliyor. Saving Account’u seçiyoruz. Bu 3 aşamayı alttaki fotoğraflardan görebilirsiniz;
Yani şimdi Türkiye’deki hesabımızdan para çekme noktasına kadar geldik. Devam ediyoruz. Şimdiki ekranda hangi para işlemini yapacağımızı soruyor. Biz nakit çekmek istediğimiz için “Cash Withdrawal”ı seçiyoruz. Devamında kaç lira çekmek istediğinizi soracak. Bazı ülkelerde lokal para mı yoksa USD mi diye bir seçenek de çıkıyor. Hangisini isterseniz onu seçip devam edersiniz. Benim gösterdiğimde sadece lokal para seçiyoruz. Ayrıca “$” işareti sizi yanıltmasın. Bir çok Amerika ülkesinde para birimi “$” simgesi ile gösterilir. Neyse, devam ediyoruz. İstediğimiz para miktarını seçiyoruz. Sonraki ekranda yine yurtdışında çok yaygın olan bir menü geliyor. “Bağış yapmak ister misin?” diyor. “No” yu seçip devam ediyoruz. Ve nakit paramızı alıyoruz. Yine bu bahsettiğim 3 kademeyi de alttaki fotoğraflardan görebilirsiniz.
Böylece Kolombiya’dayken, Kolombiya bankasını kullanarak, Türkiye’deki hesabımından tek kuruş komisyon ödemeden nakit para çektim. Bir kaç gün sonra hesap bilgilerimde çektiğim paranın TL karşılığı ne, görebileceğim. Kredi kartı kullanımına oranla bu tip para çekimlerinde kur farkı hep daha iyi oluyor.
Peki komisyon vermemiz gerekirse onu nasıl göreceğiz? Para çekme aşamasından bir önceki adımda ekrana “Transaction can be charged” yazısı gelir. Linkteki görüntü gibi. Sol alttaki “Check” ikonuna basıp ne kadar komisyon istediğini görebilirsiniz. Komisyon yüksek gelirse ya da yukarıda dediğim gibi diğer bankamatikleri kontrol etmek isterseniz bu aşamadan sonra direkt “No” ya basıp işlemleri iptal edebilirsiniz. Herhangi bir ücret ya da komisyon kesmez.
Dünyanın neresinde olursanız olun bankamatiği kullanırken ingilizceyi seçtiğinizde yukarıda bahsettiğim seçenek ve menüler gelir. Sıraları ve biçimleri farklı olsa da ingilizce açıklamaları %99 aynıdır.
Böylece yurtdışında bankamatik kartı nasıl kullanılır öğrendik. Gelelim kredi kartı konusuna.
Kredi Kartı Kullanımı
Şu ana kadar gittiğim her ülkede kredi kartı kullanarak alışveriş yapabildim. Master ya da Visa farketmez ikisi de dünyada çok yaygın kartlar. Sadece American Express kartınız varsa o biraz sıkıntı, çünkü onun post cihazı her mağazada olmayabiliyor. O sebeple American Express kartına güvenip yola çıkmayın.
Eğer kredi katınızın ekstresi sadece TL olarak geliyorsa dünyanın neresinden alışveriş yaparsanız yapın harcamanız kartınıza TL olarak yansır. Mesela ABD’ye gittiniz. Aldığınız ürün 100 USD idi. Bunu ekstrenizde TL olarak göreceksiniz. Ama tabi burada döviz çevrimi yapılırken banka hep kendine yontacağı için kurdan zararınız olacak. Bu zarar %1-10 arasında değişebilir ve bankadan bankaya farklılık gösterir.
Eğer kredi kartı ekstrenizi USD olarak alıyorsanız yurtdışı harcamalarınız ekstrenize USD olarak yansır. Mesela ABD’den 100 USD lik bir ürün aldınız, ekstrenizde aynı şekilde 100 USD görürsünüz ve USD hesabınızdan kart ödemenizi de yine bu rakam üzerinden yaparsınız. Gördüğünüz gibi kurdan dolayı hiçbir zararınız olmadı. Eğer İtalya’dan 100 Euroluk bir alışveriş yaparsanız bu harcamayı USD ekstrenizde göreceksiniz. Aynı TL’ye çevrilirken uğradığınız kur farkı zararı burada da geçerlidir. Banka 100 Euroyu, kendine yarayan kurdan USD’ye çevirerek size yansıtacaktır. Burada da zararınız %3 ila %10 arasında gidip, gelebilir. Tamamen çalıştığınız bankaya bağlı.
Diğer bir alternatif de ekstrenizi Euro almak. Zaten bildiğim kadarıyla yabancı para birimi olarak sadece USD ve Euro cinsinden ekstrenizi alabiliyorsunuz. İtalya’da yaptığınız 100 Euroluk harcama ekstrenize aynen 100 Euro olarak yansır. ABD’de yaptığınız 100 USD lik harcama bankanızın belirleyeceği kura göre ekstrenize Euro olarak yansır. Yine kurdan zararınız olur.
Ayrıca kredi kartını kullanarak yurtdışındaki bankamatiklerden nakit para da çekebilirsiniz. Genelde çekeceğiniz para o ülkenin yerel para birimi olur. Çok nadir bazı ülkelerde USD de çekebilirsiniz. Burada kurdan dolayı yine zararınız olacak. Aynı şekilde bankamatik kartı değil de kredi kartı kullandığınız için ayrıca bankanız da her çekim başına sizden komisyon kesecek. Parayı çektiğiniz bankamatiğe ait banka da sizden her çekim başına komisyon kesebilir. Bu durum çalıştığınız bankanın uluslarası bankalarla ilişkisine göre değişir. Daha detaylı olarak bankamatik kartı kullanımında anlattığım gibi.
Kredi kartınızı yurtdışında olur olmadık yerlerde kullanmayın. Restoranda hesap öderken kredi kartınızı garsona verip göndermeyin. Hiç farkında olmadan iki saniye içinde cep telefonuyla arkalı önlü bir fotoğrafı çekilip, tüm bilgilerinizi çaldırıyor olabilirsiniz. Bazı ülkelerde pos cihazları biraz tuhaf olabiliyor. Sizin kart bilgilerinizi önlü arkalı bir fişe yazıp, kartınızdan parayı öyle çekiyorlar. Ve o fiş mağazada kalıyor. Fiş üzerinde ise kartınızın önlü arkalı tüm bilgileri var. Kötü niyetli bir çalışan yine kart bilgilerinizi bu şekilde çalabilir. Bu tip ödeme şeklinden kesinlikle kaçının. Niye derseniz başıma geleni anlatayım. ABD gezime çıkmadan önce özellikle Las Vegas’da kredi kartı bilgilerini çaldıran bir çok kişin internette yazdıklarını okumuştum. O sebeple Las Vegas’da hiç kredi kartımı kullanmadım. Ta ki kaldığım hostelde konaklama ücretimi ödeyene kadar. Hostelde bildiğimiz tarzda bir pos cihazı yoktu ve biraz önce anlattığım fişe yazma yöntemiyle kredi kartımdan ödemeyi çektiler. Sorun yok, herşey yolunda. Gezim bitti ve Türkiye’ye döndüm. 2 Ay sonra kartımın güncel detaylarına bakarken önce 1 USD, sonra 400 USD sonra da 800 USD lik harcama yapıldığını farkettim. Harcamayı benim yapmadığıma eminim. Açıklama kısmındaki kısa yazıyı google’a yazınca Las Vegas civarlarında bir firmaya ait olduğunu gördüm. Firmanın ne olduğunu bilmiyorum. Durumu ABD’deki arkadaşıma anlattım. O anında bakıp dedi ki bu bir enerji-elektrik firması. O an kafama dank etti. Muhtemelen kaldığım hostel elektrik faturasını benim kartımdan ödemişti. Las Vegas aşırı sıcak olduğu için hostelde her taraf klima doluydu. O denli yüksek elektrik faturası gelmesi çok normal. Neyse vakit kaybetmeden hemen bankamı aradım. Dedim böyle böyle, bu harcama bana ait değil. Araştırdığım ve anladığım kadarıyla 2 ay önce Las Vegas’dayken kart bilgilerimi çalmışlar. Önce hemen kartı kullanıma kapattılar. Daha sonra görevli beni başka bir birime aktardı. İlettiği sorularla alışverişi benim yapıp, yapmadığımı anlamaya çalışıyordu. Düzgünce durumu anlattım. En önemlisi alışverişte bir imza, şifre ya da 3D güvenlikli bir giriş yapılmadığına emindim. Ve durum böyle olunca her zaman siz haklı oluyorsunuz. Görevli ödemeyi askıya aldığını, ekstre için bu tutarı ödemem gerekmediğini ama durumu ABD’de ki konu ile ilgili birime iletip, sonrasında olumsuz bir şey çıkarsa bana haber vereceğini söyledi. Velhasıl alışverişte bir imzam, şifre girişim yada 3D güvenliği de olmadığı için haklı bulundum ve bu durum için 1 USD bile ödemedim. Gördüğünüz gibi ne kadar dikkat ettiysem de kart bilgilerim bir şekilde çalınmış. Siz de benzer durumlar için dikkatli olun derim.
Genel itibariyle kart kullanımlarını anlattım. Şimdi ise yine işinize yarayacak birkaç ipucu vereyim;
- Maksimum 3-4 haftalık bir geziye çıkıyorsanız yanınıza ya Euro ya da USD olarak nakit alın. Bankamatik kullanarak komisyon vermekten ya da kur zararından kaçınmış olursunuz. İlla ki alışveriş yapacaksanız bahsettiğim şekilde kredi kartı kullanırsınız.
- Gezileriniz ABD’ye sık oluyorsa muhakkak USD ekstresi verebilen bir banka ile çalışın. Yaptığınız hiçbir harcama için ekstra komisyon vermemiş olursunuz ve tabi ki kur farkı ile de işiniz olmaz.
- Yurtdışına sık geziler yapıyorsanız yerel bankalar yerine yukarıda da dediğim gibi dünya çapında şubeleri olan bankalarla çalışmayı deneyin. Nakit çekimlerinde komisyon vermez ya da verseniz bile az bir oranla kurtulursunuz.
- Olur ya yurtdışında tüm kartlarınızı çaldırdınız. İlk iş bankanızla görüşüp tüm kartları iptal ettirin. Türkiye’ye dönmeniz yakın değilse ve çalıştığınız banka da uluslararası bir bankaysa sizi mağdur etmemek için bulunduğunuz adrese 3-4 gün içinde kredi kartı ya da bankamatik kartınızı gönderebilir. Hem de hiçbir ücret almadan. Eğer adres vermekte sıkıntınız varsa bulunduğunuz bölgedeki Türk konsolosluğuna durumu anlatın. Daha sonra bankaya konsolosluğun adresini verirsiniz ve kartınız gelince gidip alırsınız. Eğer bankanız bu gönderimi yapmıyorsa ailenizden birine kartı göndertin, daha sonra aileniz konsolosluğa kargoyu yapar.
- Arjantin ve Venezuella gibi ülkelerde bankaların kullandığı kur ile sokaktaki kur arasında %30 ya da daha ciddi seviyelerde kur farkı vardır. Bu gibi ülkelerde kredi kartı ve bankamatik kartı kesinlikle kullanmayın. İlla ki kullanacaksanız bilin ki her kullanımda en az %30 zarar edeceksiniz. Yapılacak en iyi şey; o ülkeye geçmeden önce yanınıza nakit almaktır.
- Tüm bankamatik kartlarınızı tek bir cüzdana ya da tek bir çantaya koymayın. Yani tüm yumurtalar tek bir sepette olmasın.
- Oldu ya kartlarınız çalındı, paranız da yok. Telaşlanmayın, başka bir çözüm daha var. Türkiye ya da başka bir ülkedeki tanıdığınız Western Union aracılığıyla bulunduğunuz ülkeye sizin adınıza para gönderebilir. Parayı göndermek için gönderici Western Union şubesine gidecek.(Bunu bazı bankalar on-line hizmet olarak da verebiliyor). Bulunduğunuz ülkenin adı, isminiz ve pasaport numaranızı vererek parayı gönderecek. Tutara göre %10-15 arasında komisyon kesilir. Kur farkından da bi’ %5 zararınız olur. İşlem yapıldığı an bulunduğunuz ülkeden parayı çekebilirsiniz. Yani herşey 10-15 dakika içinde halloluyor. Western Union şubeleri neredeyse dünyanın heryerinde var. Hizmetleri pahalı olsa da zor durumlarda hayat kurtarır. Benzer hizmetleri veren başka firmalar olsa da hepsi tam anlamıyla dünya çapında yaygın olmadığı için detaylarına girmiyorum.
- Zor durumlar için her zaman cüzdanınızın bir köşesinde 100 USD bulundurun. Yurtdışı gezileri yapan biriyseniz o para hiç ummadık yerde işinize yarayacaktır. Kullandıktan sonra tekrar yerine koymayı da ihmal etmeyin.
Sevgili Mehmet
Yurtdışından bankamatik kartıyla alışveriş yapılabiliyor. Otomatik olarak bankanın döviz kuru Türk lirasına çevirilerek hesabınızdan düşüyor.
Yaşadığım bir sıkıntıyı anlatayım. Belki başka arkadaşlara yardımcı olmuş olurum. 2014 Macaristan F1 yarışını izlemeye gittiğimde takımımın standından bir kaç giysi almıştım. Ödemeyi bankamatik kartımla yaptım fakat şifresiz çekim gerçekleştirmişlerdi. Aynı günün akşamı otelin atm’sinden para çekmek istediğimde işlem onayı vermiyordu. Günlük limiti doldurduğumu düşünüp sabah tekrar denedim yine aynı durumla karşılaşınca hizmet aldığım bankayı aradım. Şifresiz işlem yapıldığından güvenlik sebebiyle kartıma bloke koymuşlardı. Neyseki telefon görüşmemde blokeyi kaldırdım. Kısaca bankamatikle para çekimi ve alışveriş yapabilirsiniz. Tek gereken Türkiye’deki bankanızın müşteri hizmetlerini arayabileceğiniz bir telefon.
Yazıya ekledim. Tesekkurler bilgilendirme icin.
teşekkürler çok faydalı bilgi emeğine sağlık :)
Rica ederim.
Bankamatik denilen şey sadece İş Bankası’nın ATMleridir :D Uluslararası dilde para çekilen aletlere ATM denir :) Bilgi düzelteyim dedim
Türk Dil Kurumunun internet sitesinde ATM diye bir kelime maalesef yok. Bankamatik var ve açıklaması da şöyle; bankaların para işlemlerini günün her saatinde otomatik olarak yapan makine.
Türkçe kelime kullanmaya o kadar dikkat ediyorsan neden “lokal” kelimesini aşırı bir şekilde kullanıyorsun? Fransızcadan geçme bir kelime tamamen. Türkçesi ise yöresel, yerli kelimeleridir. Türkçemizi korumak önemliyse, TDK kurallarına dikkat ediyorsak buna da dikkat edelim.
ATM kelimesinin kullanılmasını çok daha doğru buluyorum. Yurtdışına gidince aletlerin üzerinde (bulunduğum çoğu ülkede gördüğüm üzere) ATM yazar, bankamatik yazmaz.
Ülkemizde ise bankamatik kelimesini İşBankası kullanır. Her banka olmamakla birlikte bankaların çoğu da ATM kelimesini kullanır.
TDK’nın sitesinde “bankamatik” kelimesini yazınca İngilizce karşılığı olarak ATM (automated teller machine) olarak yazıyor. İnanmıyorsan girip bakabilirsin tekrardan.
Kaldı ki, TDK’nın yazdığı her şeyin doğruluğuna inanmamanı tavsiye ederim. İlköğretimde alınan Türkçe derslerinden bakarsan “bankamatik” diye bir kelimenin büyük ünlü uyumuna bile uymadığını dolayısıyla başka dilden devşirilmiş bir kelime olduğunun bariz olduğunu görürsün.
TDK’ya güvenme dememin sebebi ise, örneğin “Rus” kelimesini Büyük Türkçe Sözlük’te arat. “Rus” kelimesinin tanımı olarak “Moskof gâvuru” yazan bir siteden kelimelerin Türkçeliğini ölçmek ne kadar doğru bilemiyorum.
Elimden geldiğince TDK’ya göre yazmaya çalışıyorum.
Hangimiz acaba günlük konuşmamızı TDK ya göre yapıyoruz..sen gayet net ve anlaşılır anlatmışssın..saçma teferruatlara takılanlara aldırma..
kıskançlık yapan birini söylediklerini dikkate alma arkadaş boş ver senin verdiğin bilgiler bir çok gezginin işine yarıyacaktır
Her yorumu ciddiye almıyorum. Alsam yoluma devam edemem :)
salla böyle adamları ya.. sanki herkes roman yazıcak.. kendini ifade etmişmi.. ha bankamatik ha atm..
Serhat sen ne uniq (Ben bunu Türkçe anlamı ile “cins” olarak kullandım.) bir adamsın kardeşim. İnsan bir eline emeğine sağlık der. Gerçi bunu yazdıktan sonra bir daha girip okuduğundan şüpheliyim ama.
Ne kadar gereksiz bi yorum olmus dikkat cekmeye mi calisiyosun?begenmiyosan burda gevelemene gerek yok adam Tdk baskani degil sanane!
Kiskancligin gereksiz yere elestiriye donusmus hali. Kardes onca bilgi var ona mi takildin insan bi emegine saglik der. Nerdee anca marjinal olma sevdasi
Western Union ertesi gün ödeme seçeneği ile çok ucuz a ( birçok yurt dışı para transfer ine göre ) uluslararası para transferi hizmeti veriyor .Işlemi yaptırırken sadece ertesi gün ödeme ek hizmeti olacak demeniz yeterli .Bazı ülkeler dışında birçok ülke bu ek hizmeti kullanıyor .
Bilginize ?
Bunu bilmiyordum. İşe yarayacak bir bilgi. Teşekkürler.
Teşekkürler Mehmet, verdiğin bilgiler kafamdaki soru işaretlerini giderdi. Bir de yurtdışında sigorta, hasta olma, hastaneye gitme olaylarına da tecrübelerinden anektodlar aktararak bir yazı ayırsan harika olur.
Yazacak çok yazı var da vakit buldukça artık ekleyeceğim.
slm. arkadaslar, bu yorumu aslinda face’de yazmistim. ama rotasız seyyah burayada yazmami istedigi icin tekrar ediyorum..
yurt disi gezilerinde bir baska yontemde cek yontemidir ben genelde çek’i tercih ederim…
iki turlu cek vardir. birisi travel çek
digeride euro çek’ tir…
peki aralarinda ne fark vardir…?
euro çekde limit kismini siz doldurursunuz…. belli bir limite kadar provizyon istenmeden istenmeden yazdiginiz limiti harcarsiniz… limit uzeri harcamslarda provizyon gerekir… digeri ise travel cektir. bu cekleri ben yapi krediden temin etmistim is hayatimda euro cekleride cok kullandim… ama seyehatlarimda travel cek kullanirim…
bu cekleri bankalardan dusuk bir ucret karsiligi alabilirsiniz… travel cek benim favorimdir.. sebebi bu cekleri alirken bankanizda cek uzerine bir imza atarsiniz harcarkende ikinci teyid imzasini atarsinizki eger iki imza birbirini tutarsa alisverisinizi veya cekinizi herhangi bir doviz burosunda veya bankada nakide çevirebilirsiniz…
neden cek derseniz…?
bir cok yerde cek paradan daha yuksek kurdan islem görür…..
çekler sigortalidir çalınma kaybetme vs. gibi durumlarda zarar gormezsiniz….
ama isi kolaylastirmak icin cek numaralarini ve kac paralik cekler oldugunu bir kenara not etnek gerekir….
ayrica bu cekleri 10..20..50 ve 100 luk birimler seklinde alabirsiniz… gidecek oldugunuz ulkelerin cekler hakkinda masraf alip almadiklarina bakilarak bu miktarlar ona gore belirlenebilir… genelde 100luk cek olmasi mantikli gorunuyor…. 10 sene once filipinlerin bazi sehirlerinde cek bozdurmak sorun olmustu ama artik dünya degisti sorun olacak yer kalmamistir… ayrica ne harcadiginizi net bilirsiniz Turkiyeye dondugunuzde bi tatil suprizi yasamazsiniz… guvenlidir…
paranız kadar harcarsiniz… daha ne olsunki…. iyi tatiller;)))
Facebookta da dediğim gibi bunu bilmiyordum. Elbet birilerinin işine yarar. Teşekkürler.
WU ile para gönderirken gönderilecek kişinin sadece adı soyadı ve bulunduğu ülke yeterli. Sonra para gönderen tutarı ve mtcn kodunu alıcıya bildirmesi gerekiyor, alıcı da bj bilgilerle ve geçerli bir kimlikle parayı çekiyor.
Evet aynen öyle. Diğer bir takipçim ertesi gün parayı çekilecek gibi gönderirsen daha az komisyon verirsin dedi. Bunu bilmiyordum, güzel oldu.
Bilgilendirme için tesekkürler
Rica ederim.
merhaba, kullandığın bankanın adını da öğrenebilir miyim?
Selam, bu faydalı yazıya eklemede bulunmak istiyorum.
Almanya’da genelde, mağaza, market ya da restoran gibi işletmelerde kredi kartı (VISA ya da MasterCard) geçmez. EC Card denen Maestro benzeri ve Almanya’ya özgü bir sistem vardır. Eğer bir alman bankasından banka kartınız yoksa, nakit olarak ödeme yapmak zorundasınız. Bazı restoranlarda kredi kartıyla ödemek mümkünken, marketlerden sadece Rewe kredi kartı kabul ediyor.
O yüzden, bir şekilde buraya yolu düşen Almanya yolcuları ödeme için kredi kartına güvenmesinler, girdikleri mağazanın ya da restoranın kapısında VISA ya da MasterCard çıkartması arasınlar. Ceplerinde her daim nakit bulundursunlar.
Teşekkürler.
Eklemeniz için teşekkürler.
Cancun/Meksika’dan başlayarak güneye inmeyi planlıyorum, bu rota sizin daha önce yapmış olduğunuz bir rota. hangi banka en çok karşınıza çıktı yol boyunca, direk banka ismi verebilir misiniz? Benim bildiğim kadarıyla kendi atmlerini bulup komisyonsuz ya da az bir komisyonla çekebileceğimiz banka Ing Bank’tı..?
Amerika da kredi kartinizi kullanmak istiyorsaniz, sunu bilmelisiniz.
Turkiye’de alisverislerde Sifre girmek gerekiyor. Amerika’daki sistem size sifre sormayacaktir direkt olarak cekecektir.
Kredi kartlariyla alisverislerde kur farkinin yani sira, bazi bankalar ekstrenize yurt disi kullanim komisyonu ekleyebiliyor.
Benzin istasyonlarinda kartinizi kullanirsaniz, $50 – $150 arasinda bir meblag kartinizdan bloke ediliyor. yani $10 benzin alsaniz bile daha fazlasi yansiyor. Panik yok. 2 gun sonra sistem guncelleme yaparak $10 i yansitiyor.
Kredi karti bilgilerini caldirmak istemiyorsaniz, mumkun oldugunca buyuk magazalar disinda bir yerde kullanmayiniz. Yukarida bahsedilen, kagida bilgilerin yazilmasi(slip sistemi) amerikada bircok yerde kullanilir. Yasadisi degildir ama cok yaygindir.
*****************Kredi Karti bilgilerinizi su sekilde caldirabilirsiniz******************
1- Istisna benzin istasyonlarinda(isimsiz goze hitap etmeyen yerlerde) makineye kart okutuldugunda kopyalanma sansi var. Yillardir onune gecilemeyen bir durum. Pompaciya bazi kisiler para verirler ve o kisiler pompanin icine kredi karti gozune PAPAGAN denilen cihazi yerlestirerek 24 saatte bilgileri toplarlar. ilk etapta $1 cekerler uyanmazsaniz $500 ve ustu seklinde kartiniz bosaltilir. Bosaltma islemleri genelde Saat farkinin ortalama olarak 12 saat oldugu uzakliktaki ulkelerden yapiliyor. Siz uyurken o ulkede gunduz oldugu icin en uygun zamandir. Hindistan – Afrika ve Ingiltere uzerinden cekimler genelde yapiliyor.
2- Restaurantlarda odemenizi kredi kartiyla yaparsaniz, size getirilen 2 adet kredi karti slip ini iyi inceleyin. Bazi restaurantlarda sistem eski oldugu icin kredi karti numaraniz aynen kart uzerinde yazabilir. Son 4 rakam kalacak sekilde geri kalanini kalem ile okunamaz hale getirmelisiniz. XXXX-XXXX-XXXX-1234 seklinde olduguna dikkat ediniz.
3- Parkmetrelerde kredi karti kullanmayin. Kopyalanma sansi cok yuksek.
Onlem olarak, surekli internet baglantiniz varsa, internet bankaciligindan kartinizi kullanmadan acip, sonrasinda kapatma metodunu deneyin.
Tatil donusu, kartinizi kapattirip yeni kart isteyin.
Mumkun oldugunca nakit odeme yapmaya calisin.
Travel checklere de cok guvenmeyin, bazi yerler kabul etmeyebiliyor.
merhaba
hocam mümkünse kullandığın bankayı da yazabilirmisin
Benimde şöyle bir sorunum olmuştu Amerika da new jersey,nolfork ve savannah eyaletlerine gidiyorum sıkça ilk gittiğimde yanımda finansbank’ın nakit card ‘ı vardı kredi kartı değil ve içinde yüklü miktarda para vardı ancak hiç bir pos cihazında kullanamadım be market ne restoran ne mağazalarda hiç biyerde ve sadece bazı atm lerde ve günlük1500 tl verdi çok zorlandım kaç kere bankayı aramama rağmen hiç bir çare bulamadılar araştırdım evet finansbank nakit card sahipleri Amerika’da hep aynı sorunu yaşamışlar bankanın bana tek cevabı pos cihazlarında olabilir onlar öyle deyince bende her pos cihazında hu dedim ya çamurun böylesi şikayet dilekçesi falan yaptılar halen çözülmedi 1 yıl oldu aklınızda bulunsun
İlk defa duydum. Paylaştığınız için teşekkürler.
Peki savings account seçmeyipte yanlışlıkla chevkin account tuşuna basınca ne olur? Bu arada bu bilgileri paylaştığınız için size minnetarım çok teşekkür ediyorum size
Kısa süre içinde cavaplamanızı bekliyorum şimdiden teşekkür ediyorum
Birşey olmaz.
Bilgileriniz için öncelikle çok teşekkür ederim ve bu arada bir şey öğrenmek istiyorum taylant Singapur tayvan güney Kore bu tarz yerlerde günlük nakit çekimimiz ne kadar oluyor şimdiden teşekkür ederim
Türkiye’deki bankanız günlük ne kadar limit veriyorsa onun üstüne çıkamazsanız. Diğer kıstassa çekim yapacağınız bankanın kendi günlük limitidir.
Merhaba,
Genelde tek seyahat ettiğinizi yazmışsınız. Gittiğiniz yerde denize girdiğinizde paranızı sahile bıraktığınızda çalınması konusında tedirgin olmuyor musunuz? Buna önlem olarak örneğin su geçirmez sağlam bir cüzdan bulup mayonun iç kısmına sağlam bir şekilde dikilebilir diye düşünüyorum. Sizin uyguladığınız daha pratik bir yöntem var mı bu konuda?
Merhaba. Denize gireceğim bir sahile gidiyorsam ve teksem yanıma değerli birşey almıyorum.
Arkadaşlar Cezayir’e ziraat bankasının mobil internet bankacılığı ni nasıl kullanabilirim yardımcı olurmusunuz
Merhaba Makedonya’da üniversite okuyorum 3-4 ay oldu geleli ancak ailemle para alışverişi yaparken neredeyse %10 luk kesintiye uğruyor param.Her yere baktım ancak Makedonya’da hangi bankayla çalışmam gerekiyor bulamadım bilginiz var mı benim için çok önemli cevaplarsanız sevinirim.
Aileniz Türkiye’deki TL hesabınıza parayı yatırır. Sizde elinizdeki bankamatik kartıyla, Makedonya’daki yerel bir bankanın bankamatiğinden paranızı çekersiniz. Normal şartlarda %10’luk bir kaybınız olmamalı. Makedonya’da farklı bir prosedür varsa bilmiyorum.
Esimle beneluks gezisinden yeni donduk.Ispanya isvicre gezisi planliyoruz.almanca ile gezebilirmiyiz acaba.nasil bir rota onerirsiniz.tesekkurler
İspanya için bildiklerim;
https://www.rotasizseyyah.com/ispanya-gezi-notlarim.html
Merhaba, öncelikle paylaştığınız yararlı bilgiler için teşekkürler. Ben de birşey sormak istiyorum. Yurtdışında kredi kartıyla alışveriş yaptığımda, kart borcumu Türkiye’den ödetmem mantıklı mı?
Merhaba. Kartınız hangi ülkeden çıkarıldıysa o ülkeden ödetmeniz mantıklı.
İyi günler Amerikadan apple store üzerinden telefon almayı düşünüyorum. Ama kredi kartı kullanmıyorum iş bankası bankamatik kartım var yeterli ücreti buraya yatırmam olur mu ? Yada siz nasıl almamı tavsiye edersiniz ?
Bankamatik kartınız ile mağazalardan direkt alış-veriş yapabilirsiniz.
Teşekkür ederim peki bir sorun daha olacak banka çok fazla faiz alıyor mu ?
Bankaya sorun.
Merhaba ben ayni islemi ziraat bankası bankamatik kartımla yapmayı planliyorum ama basarili olabildiniz mi herhangi bir sorun yada kesinti yasadiniz mi yardimci olursaniz cok sevinirim .
Merhaba, benim de bir sorum var. Kredi kartı borcumu yurtdışından bankamatikden ödeyebilir miyim acaba ? Mesela 100TL borcum olan kredi kartımı bankamatiğe takıp bulunduğum ülkenin para birimiyle yatırabilir miyim ?
Hayır.
yurtdışında bir otelde rezervasyon yaptırdım kendi adıma fakat otel banka kartını kabul etmediği için arkadaşımın kredi kartı ile rezervasyon yaptım tekrardan otele vardığımda sorun yaşarmıyım teşekkürler
Otele mail atıp durumu iletiniz. Bir sorun olacağını sanmıyorum.
Mehmet Bey, öncelikle merhabalar.
Sizi yakından takip ediyorum ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
Ben de Rusya bölgesi için bir ekleme yapmak isterim.
Daha doğrusu sadece Rusya değil. Rusya’nın da dahil olduğu tüm eski Sovyetler Birliği ülkeleri (Rusya, Beyaz Rusya, Kazakistan, Kırgısiztan, Tacikistan, Ermenistan, Türkmenistan, Gürcistan, Ukrayna) için Zolataya Korana denen para gönderme ve alma metodunu kullanabilirler. Komisyon oranı %1 . Türkiye ile sorunsuz gönderim ve alım yapılıyor.
Bunun dışında başka ülkelerede vardır belki ama en azından yukarıda bahsettiğim ülkeler için rahatça ve ucuz olarak bu sistem kullanılabilir durumda.
Saygılarımla
Paylaştığınız bilgiler için teşekkürler.
Merhaba Özgür Bey, 2 aylığına Ukrayna’da olacağım ve ailemin bana para göndermesi gerekebilir, bu durumda da ”zolataya Korana” dediğiniz olay çok avantajlı. Acaba biraz bilgi verebilir misiniz bunu nasıl gerçekleştirebileceğim ve nelere ihtiyacım olacağı şeyler hakkında? Şimdiden çok teşekkür ederim
değelim şuan russiadeyim vise kartimda param bitti nasil para yatirecem russiadeki birar bankaya gidib hesab numarami söyleyib o ülke parasi ile para yatirebilermiyim
Hayır.
Endonezya da bir aylık yaz stajına gideceğiz ve öncesinde Malezya Singapur Bali gezimiz olacak. Yanımızda nakit taşımak istemediğimiz için bize hangi bankalar avantajlı olabilir konusunda yardımcı olabilir misiniz? Nakit paramızı banka hesabı açarak karttan kullanabilir miyiz çok fazla kesinti olmadan ? Hsbc için araştırmıştım nakit çekilince yüzde 3.5 kesinti oluyormuş ama acaba direkt kart ödemede durumlar nasıldır ?
Hangi bankaların avantajlı olduğunu söylemek için bankaları tek tek arayıp, yurt dışı çekim ücretlerini öğrenmek gerekir. Diğer sorduğunuz soruları maalesef anlamadım.
Merhaba. Bilgilendirici yazılarınız için çok teşekkürler. paralarımı tl den euroya mı türkiyede mi çevirsem daha kar etmiş olurum yoksa avrupada mı ? İş bankası bankamatik kartı uluslararası geçerli bir kart mı biliyorsanız yanıtlarsanız çok sevinirim.
Ne demek istediğinizi anlamadım.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Yurtdışındayım, kredi kartını internetten bilet, konaklama vs gibi harcamalar için kullanmam gerekiyor. Ancak kartla internetten yapılan alışverişlerde telefona smsle gelen şifreyi girmek gerektiği için bunu yapamıyorum ( çünkü hattım kapalı ve zaten yanımda olduğu için sms gelmiyor) Buradaki telefon numaramı da banka kabul etmiyor. Ayrıca internet şubesi ile herhangi bir işlem de gerçekleştiremiyorum çünkü bu müşteri numarası yurtdışı ip ye kapalı diyor. Tr proxy adresi girmeyi denedim ama değişen bi şey olmadı. Esas soruyu tekrar edecek olursam, sms sıkıntısı yaşamadan kredi kartı/banka kartımla internetten alışveriş yapmam gerekiyor. Ne tavsiye edersiniz? Teşekkürler
Size yardımcı olabilecek tek kurum bankanızdır.
Yapi kredi yurtdışı harcamalarinda avrupa da euro ile yapılan harcamaları önce dolara sonra TL ye ceviriyor ve ciddi masraf bindiriyor oysa Garanti direk TL ye çeviriyor, ben Garantiyi tavsiye ederim
Merhaba,
Yapı Kredi’de harcamalar öncesi bankanızdan döviz ekstre talep ederseniz, yaptığınız harcama hesap özetine işlem yaptığınız para biriminden yansıyor ve döviz ödeme yapabiliyorsunuz. Bunun için sadece vadesiz döviz hesabınızın olması gerekiyor.
Ben yabancıyim Türkiye de visa kartından para çekerken bankamatik kartimi kaptı bu durumda ne yapmam gerekiyor Akbank sokak bankamatigi bu konuda yardımcı olursanız sevinirim iyi günler
En yakındaki akbank şubesine gidip, durumu bildiriniz. Yanınızda pasaportunuz da olsun.
Merhabalar abi, ben bu yaz interrail yapacağım. 1 ayda yaklaşık en fazla 1200-1300 harcarım diye düşünüyorum. Yanımda da nakit 1000 euro olacak, geri kalanını kredi kartından çektiririm zorda kalırsam diye düşündüm. Şimdi birkaç sorum olacak, sence nakit 1000 euro mu bir banka hesabına atıp oradan lazım oldukça mı çekmeliyim, yoksa banka bu da komisyon olup kendine pay mı çıkarır? Direkt 1000 euro elimde mi bulunsun. Peki kredi kartı olarak kullanacağım 200 euroyu, ekstresi euro gelecek şekilde mi ayarlamalıyım banka ile konuşup? Abi Avrupa’da kullanabileceğim ve en az komisyon alan banka kartını yazar mısın lütfeen? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Merhaba. Türkiye’deki banka hesabında paranın TL olarak kalması ve gittiğin ülkeden Türkiye’deki bankana ait, bankamatik kartı ile para çekmen daha sağlıklı olur. Biraz komisyon verirsin ama kafan rahat gezersin.
Elinize sağlık öncelikle,
İran’da da para çekimlerinizi yapabildiniz mi? Bildiğim kadarıyla uluslararası bankacılık sistemine dahil değiller.
İran’da, banka aracılığıyla Türkiye’deki hesabınızdan para çekemezsiniz.
Merhaba Türkiye’de hesabım olan nakit kartıma Almanya da para yatırmak istiyorum iş bankası tl olarak mı Euro olarak mı bankamatik işlem görür?
Merhaba. Bankanızı arayıp, yurt dışında para yatırılıp, yatırılmayacağını öğrenebilirsiniz.
Merhabalar, İngiltere’deyim kartım çipsiz olduğu için post cihazlarında kullanamıyorum ve Yanımda bir tane kart var. Akbank kartımı bankamatikten kullanırsam yutma, para çekememe gibi bi durum yaşar mıyım? Teşekkür ederim.
Merhaba, akbank banka kartimi ukraynada alisverislerde pos cihazinda kullanacagim. Bu kullanim esnasinda akbank hesabi direkt olarak UAH para biriminemi cevirip islem yapar yoksa TL’yi akbank once kendi dolar kuru uzerinden UAH’a cevirerek mi kullandirtmaktadir. Kredi karti da ayni sekilde midir? Bilginiz varsa cevaplarsaniz sevinirim Sevgiler
Amerika’da Louisiana ve Newyork genel olarak seyehat bölgelerim. Finansbank hiç biryerde çalışmıyor… Debit card ! Avrupa’da varlığını sürdüren büyük bir banka ATM si bulamadığınız sürece kartınız etkisiz eleman. Aynı sorun Garanti için de geçerli. Alışveriş yaparken kullanamıyorsunuz. Sadece nakit çekimi için. Kartınız Amex değil ise kredi kartınızda aynı sorunu veriyor.
Mehmet Bey, sizin Kolombiya’da kullandığınız kart hangi bankaya ait?
Selamlar, oğlum Erasmus programı için Hollanda’ya gidecek (Rotterdam)
Amsterdam da İşbank var ama Rotterdam da yok. Acaba arada para çekmek için Amsterdam’a gitmek mi iyi yoksa orada daha makul fiyatlı para çekebileceği Türk Banka kartı var mı? Tüm bankalara hesap açma olasılığım var ama bilginiz dahilindeyse sormak istedim.
Mrb ben israilden atm den para cekmek istedim 1500 şekel ama parayı vermedi sonra maximum mobilden baktım parayı cekmiş gösteriyor ama para yok islemler menüsünde beklemede gösteriyor ne yapmam lazım
Hangi bankayı kullanıyorsunuz söyler misiniz lütfen, teşekkürler.
Her cümlen Derya mahiyetinde çok değerli bizler için..damlalara takılmaman yerinde olmuş. Sağlıkla..